ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Νεαρή κατήγγειλε τον σύζυγό της για βιασμό την Πρωτοχρονιά

Θεσσαλονίκη: Νεαρή κατήγγειλε τον σύζυγό της για βιασμό την Πρωτοχρονιά

Σοκ έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη, η καταγγελία μιας 26χρονης σε βάρος του 28χρονου συζύγου της για βιασμό.

Η νεαρή μετέβη χθες, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, στο Τμήμα Ασφαλείας Δέλτα και κατήγγειλε ότι εξαναγκάστηκε σε σεξουαλική επαφή από τον ίδιο τον σύζυγό της τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Σε βάρος του 28χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για βιασμό, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, στην καταγγέλλουσα χορηγήθηκε παραγγελία ιατροδικαστικής εξέτασης και της γνωστοποιήθηκαν φορείς και υπηρεσίες παροχής αρωγής σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σοκάρουν οι αριθμοί για την ενδοοικογενιακή βία στην Ελλάδα

Η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές.

Το 2022 στη χώρα μας 10.131 γυναίκες προσπάθησαν να «αποδράσουν» από τον δυνάστη τους καταγγέλλοντας στις Αρχές ενδοοικογενειακή βία, ενώ τα περισσότερα θύματα που υποστηρίχθηκαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι νέες γυναίκες ηλικίας 36 έως 45 ετών.

Το 2022 καταγγέλθηκαν 303 υποθέσεις βιασμών γυναικών, 34% περισσότερες σε σχέση με το 2021

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα και πρόσφατα στοιχεία από το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φέτος (από τη 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου), 4.160 γυναίκες απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα, ενώ στους ξενώνες φιλοξενήθηκαν 194.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η γραμμή «SOS 15900» υποδέχτηκε 7.074 κλήσεις, εκ των οποίων οι 4.802 αφορούσαν περιστατικά βίας. Αναλυτικά ο λόγος που απευθύνθηκαν στη γραμμή ήταν για ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, πορνεία καθώς και trafficking.

Από τα στοιχεία της Αστυνομίας για τη σχέση θύματος – δράστη προκύπτει ότι για ακόμα μια χρονιά τα υψηλότερα ποσοστά βίας καταγράφονται στις συντροφικές σχέσεις (ποσοστό 59,4%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών αποτελούν οι σύζυγοι των θυμάτων (31,7%, 4.461). Το 2022 καταγγέλθηκαν 303 υποθέσεις βιασμών γυναικών, 34% περισσότερες σε σχέση με το 2021 και 140% περισσότερες σε σχέση με το 2020.

Το διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Σεπτεμβρίου 2023 υποστηρίχθηκαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την Ελλάδα συνολικά 4.551 γυναίκες επιζήσασες βίας και πολλαπλών διακρίσεων, εκ των οποίων 4.193 έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής, καθώς και 358 τρίτα πρόσωπα που έλαβαν, κυρίως, ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης βίας. Οι περισσότερες καταγραφές αφορούσαν περιστατικά έμφυλης βίας, με ποσοστό 87% (3.981) συγκριτικά με τα περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, που αποτέλεσαν το 13% των καταγραφών.

Το επικρατέστερο είδος έμφυλης βίας που ανέφεραν ήταν η ενδοοικογενειακή βία (84%). Οι γυναίκες σε ποσοστό 44% δήλωσαν ότι είναι έγγαμες, 21% ανύπαντρες και 12% διαζευγμένες. Το 11% βρισκόταν σε διάσταση, το 3% σε κατάσταση συμβίωσης και χηρείας αντίστοιχα . Επιπλέον, από το σύνολο των ωφελούμενων γυναικών το 75% δήλωσε ότι έχει τέκνο/τέκνα, ενώ το 25% ότι δεν έχει.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top