ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε άλλος ένας ήρωας του 1974, που βρισκόταν στη λίστα των αγνοουμένων, ο Λοχίας (ΜΧ) Ευάγγελος Ευαγγέλου

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε άλλος ένας ήρωας του 1974, που βρισκόταν στη λίστα των αγνοουμένων, ο Λοχίας (ΜΧ) Ευάγγελος Ευαγγέλου

Την επικήδειο του πεσόντα της τουρκικής εισβολής του 197, Λοχία (ΜΧ) Ευάγγελου Ευαγγέλου, του οποίου τελέστηκε σήμερα η εξόδιος ακολουθία ανέγνωσε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας.

Ο Ευάγγελος Ευαγγέλου γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1954 στη Λευκωσία. Μετά τις σχολικές του σπουδές, το 1972 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά. Ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση με τον βαθμό του Λοχία και τοποθετήθηκε στο 70 Τάγμα Μηχανικού, το οποίο είχε ως έδρα το Στρατόπεδο BMH στη Λευκωσία.

Τους πρώτους μήνες του 1974 το προσωπικό του Τάγματος, σχεδόν στο σύνολό του, απασχολήθηκε με την ανέγερση του Κέντρου Παραθερισμού Αμμοχώστου. Από τον Απρίλιο και εντεύθεν, μετά από οδηγίες που δόθηκαν από τη Διοίκηση Μηχανικού του ΓΕΕΦ, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στα αντικείμενα του ναρκοπολέμου, των καταστροφών και της οργάνωσης εδάφους, με παράλληλη, μεταξύ άλλων, εκτέλεση αναγνωρίσεων σε δρομολόγια κίνησης, σε χώρους ναρκοθέτησης και στρώσης ναρκοπεδίων και καταγραφή των χώρων αποθήκευσης των ναρκών.

Το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1974, μια μέρα πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής, από την πλατεία του Τάγματος, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το μνημείο ηρώων του 70 Τάγματος Μηχανικού, μετά από διαταγή που έλαβε η Μονάδα αναχώρησαν τρεις πολεμικές αποστολές.

Διμοιρία του 1ου Λόχου, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Ευστράτιο Κατσουλώτο, μετέβη στην περιοχή Πεντάγυιας – Μόρφου – Λεύκας και αφού έστρωσε αριθμό ναρκοπεδίων επέστρεψε στην έδρα του Τάγματος.

Ο 2ος Λόχος, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Ηλία Παπανίκο, μετέβη στην περιοχή Αμμοχώστου, όπου υπό την 1η Ανωτέρα Τακτική Διοίκηση έστρωσε στο παραλιακό μέτωπο Αμμοχώστου – Τρικώμου ναρκοπέδια συνολικού μετώπου 4 περίπου χιλιομέτρων.

Διμοιρία του Λόχου Διοικήσεως, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Παναγιώτη Παναγόπουλο, μετέβη στην Κερύνεια υπό τη Διοίκηση του 3ου Τακτικού Συγκροτήματος.

Η Διμοιρία, παραδόξως, αντί να διαταχθεί να προχωρήσει σε ναρκοθέτηση του παραλιακού μετώπου Πέντε και Έξι Μίλι, έλαβε διαταγή στρώσης δύο ναρκοπεδίων στις ακτές Ακαπούλκο και Παχύαμμος και συμμετείχε σε αποστολές πεζικού, εκτελώντας ενέδρες στο Τέμπλος και στο Στρατόπεδο του 251 Τάγματος Πεζικού, δυτικά της Κερύνειας. Ακολούθως, έστρωσε μεγάλο αριθμό ναρκοπεδίων από τον Άγιο Επίκτητο μέχρι τη Μια Μηλιά, και παράλληλα προετοίμασε καταστροφές στο οδικό δίκτυο Λευκωσίας – Κερύνειας, στην περιοχή Κλεπίνης και στον ορεινό δρόμο του Βουφαβέντο στον Πενταδάκτυλο.

Τα δύο πρώτα τμήματα, μετά τις πρώτες αποστολές, επέστρεψαν στην έδρα του Τάγματος, ανέλαβαν αποστολές ναρκοθετήσεων δρομολογίων στο δυτικό μέτωπο και εξουδετέρωσης μη εκραγέντων βλημάτων στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή Λευκωσίας.

Στις 5 Αυγούστου Λόχος Μηχανικού, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Κατσουλώτο, μετέβη στην περιοχή Λαπήθου – Καραβά για εκτέλεση, υπό το φως της ημέρας, αποστολής στρώσης ναρκοπεδίου. Μια αποστολή η οποία κατέληξε δυστυχώς σε τραγωδία.

Παρότι το ναρκοπέδιο στρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου μέχρι το βράδυ της 5ηςΑυγούστου, το προσωπικό του Λόχου έλαβε διαταγή να παραμείνει μπροστά από τις γραμμές της Εθνικής Φρουράς και σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά στρατεύματα για να συνεχίσει την αποστολή του την επόμενη ημέρα.

Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε μοιραία.

Το πρωινό της 6ης Αυγούστου, ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο τουρκικός στρατός, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα ασχολήθηκε με τη συσσώρευση προσωπικού και μέσων στην περιοχή, εκτόξευσε ισχυρή επίθεση κατά των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς.

Από το προσωπικό του Λόχου Μηχανικού που βρισκόταν στην περιοχή, μετά από συγκλονιστικές εκ του συστάδην μάχες μέχρις εσχάτων, μαζί με τις υπόλοιπες ισχνές δυνάμεις της Εθνοφρουράς, μόνο οι 22 από τους 53 άνδρες κατάφεραν, κολυμπώντας ορισμένοι, αβοήθητοι και με κάθε διαθέσιμο τρόπο να διαφύγουν και να σωθούν.

Οι υπόλοιποι 31 δεν κατάφεραν να επιστρέψουν. Τα ονόματα αρκετών εξ αυτών, μέχρι πρότινος και αυτό του Ευάγγελου, περιλαμβάνονται ακόμα στον κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Εκεί όπου για πενήντα χρόνια συνεχίζει να τελείται η πιο θλιβερή πτυχή του δράματος που στιγμάτισε την Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Εκεί όπου για πενήντα χρόνια ηχεί ακατάπαυστα ο φορτισμένος ύμνος της απώλειας, της αβεβαιότητας και της ανείπωτης θλίψης. Εκεί όπου για πενήντα χρόνια τελείται μια ατέρμονη μάχη αναζήτησης και διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top