ΥΓΕΙΑ

Πόσο γρήγορα γερνάμε; Υπολογίζοντας την ηλικία της φυσικής μας κατάστασης

Πόσο γρήγορα γερνάμε; Υπολογίζοντας την ηλικία της φυσικής μας κατάστασης

Η ηλικία φυσικής κατάστασης, ή αλλιώς το fitness age μας, είναι μια καλά μελετημένη επιστημονική έννοια που χρησιμοποιεί μερικές, απλές μετρήσεις υγείας για να εκτιμήσει αν το σώμα μας είναι βιολογικά μεγαλύτερο ή μικρότερο, από τη χρονολογική μας ηλικία. Και ενώ η χρονολογική ηλικία μπορεί να υπαγορεύει τον αριθμό των κεριών στην τούρτα γενεθλίων μας, το fitness age μας αποκαλύπτει ουσιαστικά την κατάσταση της φυσικής μας κατάστασης, περιλαμβάνοντας παράγοντες όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η δύναμη, η ευλυγισία και η αντοχή. Πώς όμως μπορούμε να ανακαλύψουμε το fitness age μας και γιατί έχει τόση σημασία να την γνωρίζουμε;

Το πρώτο βήμα για την αποκρυπτογράφηση της fitness age περιλαμβάνει την κατανόηση των μετρήσεων που συμβάλλουν σε αυτή την πολύπλευρη έννοια. Ο δείκτης αυτός δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το πόσο γρήγορα μπορείτε να τρέξετε ένα μίλι ή πόσα push-ups μπορείτε να κάνετε. Αντίθετα, περιλαμβάνει μια ολιστική άποψη της συνολικής σας υγείας. Παράγοντες όπως ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, η μυϊκή μάζα και το ποσοστό σωματικού λίπους παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας έχουν αναπτύξει διάφορα εργαλεία και αλγόριθμους για να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα και να παρέχουν στα άτομα μια εξατομικευμένη ηλικία φυσικής κατάστασης. Ουσιαστικά, η ηλικία φυσικής κατάστασης αντικατοπτρίζει πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το σώμα σας σε σύγκριση με άλλα άτομα της ίδιας χρονολογικής ηλικίας.

Ανακαλύπτοντας την ηλικία της φυσικής σας κατάστασης

Υπάρχει ένας διαδικτυακός υπολογιστής ηλικίας φυσικής κατάστασης, ο οποίος είναι δωρεάν και συντηρείται από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ο υπολογιστής αυτός αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2013, έχει ενημερωθεί και απλοποιηθεί αρκετές φορές και χρησιμοποιείται από περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο, μπορείτε και εσείς να ανακαλύψετε το fitness age σας.

Ωστόσο, πέρα από την παραπάνω αριθμομηχανή, ένας από τους πρωταρχικούς δείκτες της ηλικίας φυσικής κατάστασης είναι η καρδιαγγειακή υγεία. Η ενασχόληση με την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής σας φυσικής κατάστασης μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της καρδιάς σας. Απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η ποδηλασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της αερόβιας ικανότητάς σας. Η παρακολούθηση του χρόνου που χρειάζεται ο καρδιακός σας ρυθμός για να επανέλθει μετά την άσκηση, κοινώς γνωστή ως αποκατάσταση καρδιακού ρυθμού, είναι μια άλλη κρίσιμη παράμετρος. Μια γρήγορη ανάκαμψη σημαίνει καλύτερη καρδιαγγειακή ικανότητα και δυνητικά νεότερη ηλικία φυσικής κατάστασης.

Η δύναμη και η ευλυγισία, όμως αποτελούν επίσης αναπόσπαστα στοιχεία της συνολικής φυσικής κατάστασης. Η διενέργεια δοκιμασιών δύναμης, όπως ο αριθμός των push-ups ή των squats που μπορείτε να εκτελέσετε, παρέχει ένα στιγμιότυπο της μυϊκής σας κατάστασης. Οι αξιολογήσεις της ευλυγισίας, όπως η δοκιμασία "κάθισμα και άπλωμα", μετρούν το εύρος της κίνησης των αρθρώσεών σας. Ένας ισορροπημένος συνδυασμός δύναμης και ευλυγισίας συμβάλλει όχι μόνο σε χαμηλότερη ηλικία φυσικής κατάστασης, αλλά και σε βελτιωμένη καθημερινή λειτουργικότητα και πρόληψη τραυματισμών.

Η κατανόηση της σύνθεσης του σώματός σας υπερβαίνει τον αριθμό στη ζυγαριά. Το ποσοστό σωματικού λίπους και η μυϊκή μάζα είναι κρίσιμα στοιχεία που επηρεάζουν την ηλικία φυσικής σας κατάστασης. Οι προηγμένες τεχνολογίες, όπως η απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA) ή η ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA), μπορούν να παρέχουν επίσης ακριβείς μετρήσεις. Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ μυών και λίπους είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία και μπορεί να επηρεάσει θετικά την ηλικία φυσικής σας κατάστασης.

Παράγοντες τρόπου ζωής και συμπεριφοράς

Πέρα από τις σωματικές αξιολογήσεις, οι παράγοντες του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς συμβάλλουν εξίσου σημαντικά στην ηλικία φυσικής σας κατάστασης. Η αξιολόγηση των προτύπων ύπνου, των επιπέδων άγχους και των διατροφικών συνηθειών σας παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της συνολικής σας ευεξίας. Το χρόνιο στρες, ο ανεπαρκής ύπνος και οι κακές διατροφικές επιλογές μπορούν να γεράσουν πρόωρα το σώμα. Η πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η προτεραιότητα στον ύπνο, η διαχείριση του στρες και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να συμβάλει σε μια πιο νεανική ηλικία φυσικής κατάστασης.

Σημασία του fitness age

Σήμερα, το fitness age εξακολουθεί να μελετάται ως παράγοντας πρόβλεψης ασθενειών, κινδύνου θνησιμότητας και ισχυρής καλής υγείας. Μάλιστα, από το 2019, μελέτες που χρησιμοποιούν τον αλγόριθμο του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, έχουν δείξει ότι μια σχετικά χαμηλή ηλικία γυμναστικής, συνδέεται με σημαντικά μικρότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, κατάθλιψης, μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, συρρίκνωσης του εγκεφάλου και άνοιας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, αν αναπτύξετε μια χρόνια ασθένεια, τα συμπτώματά σας είναι πιθανό να εξελίσσονται πιο αργά αν η ηλικία φυσικής κατάστασης είναι χαμηλή.

Έτσι, το να ξεκλειδώσετε τα μυστικά της ηλικίας της φυσικής σας κατάστασης, δεν έχει να κάνει μόνο με αριθμούς, αλλά και με το να πάρετε τον έλεγχο της υγείας και της ευεξίας σας. Οπλισμένοι με τη γνώση που αποκτάτε από τις αξιολογήσεις και τη δέσμευση να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να αψηφήσετε τους συμβατικούς περιορισμούς της χρονολογικής ηλικίας.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top