ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ/κ τύπος: Επικρίνουν τους Ελληνοκύπριους για τη σύλληψη Κιουρσιάτ οι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι

Τ/κ τύπος: Επικρίνουν τους Ελληνοκύπριους για τη σύλληψη Κιουρσιάτ οι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι

Η Kıbrıs γράφει ότι ως προσπάθεια κατάχρησης των νομικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα θέμα όπως το περιουσιακό που βρίσκεται στο επίκεντρο του κυπριακού προβλήματος, είναι πολιτικό και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις διαπραγματεύσεις χαρακτήρισε ο πρόεδρος της «ένωσης δικηγορικών συλλόγων» στα κατεχόμενα, Χασάν Εσέννταγλι (Hasan Esendağlı) τη σύλληψη  του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, Ακάν Κουρσιάτ (Akan Kürşat) στη Ρώμη.

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Εσένταγλι είπε ότι οι δραστηριότητες του Κιουρσιάτ ήταν σύμφωνες με τους «νόμους της ΤΔΒΚ» και επέκρινε το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να ασκήσουν πίεση θέτοντας στο στόχαστρο Τουρκοκύπριους κάνοντας χρήση των πλεονεκτημάτων τους που πηγάζουν από την ένταξη στην ΕΕ. 

Χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την ελληνοκυπριακή προσέγγιση, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού και εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις, ο Εσένταγλι σημείωσε ότι έστω και αν είναι συζητήσιμο το πόσο συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού και στις διαπραγματεύσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά ή η προσέγγισή της στο θέμα της άσκησης πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα συμβάλει στη δίκαιη επίλυση του προβλήματος και στις διαπραγματεύσεις αυτή η προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και θα πλήξει αυτή τη διαδικασία», όπως υποστήριξε. 

Αξιολογώντας την υπόθεση Κιουρσιάτ, ο Εσένταγλι ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις και ότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ο Κιουρσιάτ ως «μέσον μιας πολιτικής». 

«Δυστυχώς ο συνάδελφός μας είναι σχεδόν αιχμάλωτος», είπε προσθέτοντας ότι είναι άγνωστο ακόμα πώς θα επιλυθεί η προσωπική θυματοποίηση Κιουρσιάτ και τα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ανέφερε και τα εξής:

«Δεν είναι γνωστό πώς θα τελειώσει αυτή η διαδικασία. Παρακολουθούμε τη διαδικασία με μεγάλη ανησυχία και έγνοια. Θεωρούμε ως νομικοί και δικηγόροι πολίτες τόσο της ΤΔΒΚ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι όλες οι μονάδες του κράτους μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας πρέπει να επιδείξουν μια στάση υποστηρικτική προς τον συνάδελφο μας πάνω σε αυτό το θέμα και είναι απαραίτητο να καταβληθεί προσπάθεια να επιλυθεί αυτό το θέμα με όσο το δυνατόν πιο ανώτατου επιπέδου διόδους επικοινωνίας. Διότι πρέπει να πω ότι θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε με πολύ στενά νομικά εργαλεία ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης». 

Εκφράζοντας την άποψη ότι είναι νωρίς ακόμα να πει κανείς κατά πόσο το θέμα αυτό θα επηρεάσει τους ξένους επενδυτές στα κατεχόμενα, ο Εσένταγλι σημείωσε:

«Εν ολίγοις, είναι ένα συζητήσιμο θέμα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Κύπρο. Ως νομικοί έχουμε υποδείξει και προηγουμένως ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα ακίνητα που βρίσκονται στη βόρεια Κύπρο και ειδικά οι πολιτικές οικοδόμησης και πώλησης σε ξένους. […] Εν ολίγοις, δεν είναι η προτεραιότητά μας αυτή την στιγμή το κατά πόσον θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο οι ξένοι επενδυτές. Ο χρόνος θα δείξει πιο πολύ αυτό το θέμα […] Δική μας έγνοια αυτή την στιγμή είναι αυτή η νέα πολιτική και πρωτοβουλία που απειλεί πάρα πολλούς Τουρκοκύπριους και κυρίως συνάδελφούς μας, από την άποψη της ασφάλειας και της ελευθερίας […]».   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top