ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Φυσικά και θα πάρουν μέτρα. Τα δικά μας

Φυσικά και θα πάρουν μέτρα. Τα δικά μας

Μαφιόζικες εκτελέσεις, απόπειρες, εμπρησμοί, drive-by shootings, βόμβες, καταδιώξεις με πυροβολισμούς και τρακαρίσματα. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, δε λέω, κάτι από Μπρονξ του ‘90.

Στην έξαρση της εγκληματικότητας και ειδικότερα του οργανωμένου εγκλήματος -το μοναδικό πράγμα που παραμένει οργανωμένο στον δύσμοιρο αυτόν τόπο- το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά με αυτό που ξέρουν καλύτερα: συσκέψεις επί συσκέψεων. Είναι λες και σκοπεύουν να πατάξουν το έγκλημα ρίχνοντας τους εγκληματίες σε κώμα από τη βαρεμάρα (κι εμάς μαζί στην πορεία ως παράπλευρες απώλειες). Έχετε μετρήσει πόσες συσκέψεις διοργανώθηκαν, πόσα μέτρα ανακοινώθηκαν και πόσες “μηδενικές ανοχές” δηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια για κάτι που μαστίζει το νησί εδώ και δεκαετίες; Ξαφνικά όλοι συμπεριφέρονται λες και το οργανωμένο έγκλημα φύτρωσε τα τελευταία τρία 24ωρα στο νησί. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζητάει μέτρα από την Αστυνομία, η τελευταία ζητάει προθεσμία 3-4 ημερών για να τα αξιολογήσει (ποιος βιάζεται άλλωστε, δεν θα πάει πουθενά το έγκλημα) και αν ο υπόκοσμος συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο θα έλεγε κάτι τύπου “το ξέρετε ότι σας ακούω, έτσι δεν είναι;”.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται, διατυπώνεται αλλά ποτέ δεν απαντάται επί της ουσίας είναι γιατί περίμεναν τις επιθέσεις σε βάρος δημοσίων κατηγόρων ή τα μαφιόζικα χτυπήματα μέρα μεσημέρι σε πολυσύχναστες λεωφόρους για να κινητοποιηθούν, εφόσον ο υπόκοσμος δραστηριοποιείται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σχεδόν με κάθε εγκληματικό τομέα που υπάρχει στον κατάλογο; Και ποια είναι αυτά μέτρα που δεν μπορούσαν ήδη να εφαρμόζονται αντί να έχουμε ξανά-μανά νέο γύρο συσκέψεων, μελετών και ασκήσεων επί χάρτου; Τι σημαίνει ακριβώς “εντατικοποίηση των προσπαθειών των υπηρεσιών πληροφοριών, αύξηση των νυχτερινών περιπολιών, αιφνίδιοι έλεγχοι των εγκληματικών στοιχείων και ενίσχυση των τμημάτων πρώτης γραμμής” (όπως γράφτηκε ότι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα) και γιατί δεν ισχύουν αυτά μέχρι σήμερα; Και στ’ αλήθεια πιστεύουν πως βάζοντας μερικούς ένοπλους αστυνομικούς να κόβουν βόλτες στην πλατεία Ελευθερίας ότι θα εξαλείψουν το οργανωμένο έγκλημα; Το πολύ-πολύ να δυσχεραίνουν το έργο των πορτοφολάδων που θα αναγκαστούν να αλλάξουν πιάτσα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Χαρτσιώτης, όντας υπουργός του Χριστοδουλίδη, δίνει έμφαση στην εικόνα αλλά τα πράγματα δείχνουν να είναι λιιιιίγο σοβαρότερα από ακόμα μια ευκαιρία για show.

Την ξέρετε τη διαδικασία, δεν έχει αλλάξει και πολύ τον τελευταίο μισό αιώνα. Πρώτα δηλώνουν σοκαρισμένοι. Ύστερα συγκαλούν συσκέψεις επί συσκέψεων. Μετά ανακοινώνουν μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες. Ακολουθούν δηλώσεις περί μηδενικής ανοχής, το μαχαίρι στο κόκκαλο, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και άλλες τέτοιες παπαριές. Και τέλος η εφαρμογή κάποιων ημίμετρων (ή “αόρατων μέτρων” όπως είναι και το τελευταίο trend της κυβέρνησης) για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Κι αν είναι και κωλόφαρδοι, ο υπόκοσμος κηρύσσει εκεχειρία, σταματούν τα χτυπήματα στο κράτος και μεταξύ τους και η κυβέρνηση ανασαίνει με ανακούφιση που μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε  στην υπόλοιπη επικαιρότητα (όλο και κάποια νέα γκάφα θα διαπραχθεί εκ μέρους τους) χωρίς actually να χρειαστεί να λάβει κάποια σοβαρά μέτρα. Γιατί όσοι έχετε μια στοιχειώδη αντίληψη της κυπριακής πραγματικότητας γνωρίζετε ότι τα μέτρα διαρκούν όσο και ο θόρυβος που προκαλεί η αιτία λήψης τους. Μέχρι τότε να παρακαλάμε μόνο μη τυχόν και πάρουν τα... δικά μας γιατί βρεθήκαμε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top