ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο εντός έξι μηνών εμπειρογνώμονες του ΣτΕ για εξέταση έκθεσης

Στην Κύπρο εντός έξι μηνών εμπειρογνώμονες του ΣτΕ για εξέταση έκθεσης

Στην Κύπρο εντός έξι μηνών θα βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να εξετάσει την 7η περιοδική έκθεση της Κύπρου δυνάμει του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (European Charter for Regional or Minority Languages).

Σε ανακοίνωση της Επιτρόπου Νομοθεσίας, Λουίζας Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, αναφέρεται ότι η εν λόγω έκθεση απεστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να κατατεθεί μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Στρασβούργου στην αρμόδια Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, εντός της καθορισμένης προθεσμίας που έληγε την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Προστίθεται ότι «μετά την κατάθεση της έκθεσης θα ακολουθήσει επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο, που συνήθως γίνεται έξι μήνες μετά την κατάθεση της έκθεσης, για την ακρόαση και εξέτασή της».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, πρωτεύων σκοπός του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες είναι πολιτιστικός ενώ είναι σχεδιασμένος να προστατεύει και να προωθεί τις περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες ως απειλούμενο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει κυρώσει τον Χάρτη με τον περί του Ευρωπαϊκού Χάρτη για Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (Κυρωτικό) Νόμο του 1993, Ν. 39(ΙΙΙ)/93.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας έχει συντάξει την εν λόγω έκθεση βάσει στοιχείων και πληροφοριών, που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το αρμόδιο Υπουργείο για τον Χάρτη, από το Υπουργείο Εσωτερικών, το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα Εθνικών Μειονοτήτων καθώς και βάσει στοιχείων που διαβιβάστηκαν από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων σχετικά με την υπό αναφορά Έκθεση.

Επιπρόσθετα, λήφθηκε υπόψη το περιεχόμενο των σχετικών στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων και των Μαρωνιτών, σύμφωνα και με τις σχετικές Κατευθυντήριες Γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης, MIN-LANG CM(2019)69 final, ημερ. 2.5.2019.

Για τη σύνταξη της έκθεσης λήφθηκε επίσης, υπόψη η Έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες του Έκτου Εξεταστικού Κύκλου, MIN-LANG(2021)16, ημερ.1.10.2021, η Σύσταση της Επιτροπής Υπουργών για την εφαρμογή του Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες από την Κύπρο, Έγγραφο CM/RecChL(2022)1 και το Έγγραφο Αξιολόγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για εφαρμογή των Συστάσεων Άμεσης Ενέργειας που περιλαμβάνονται στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης, ΜΙΝ-LANG(2023)4, ημερ. 16.3.2023.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη συμβολή και συνεργασία τους στην ετοιμασία της έκθεσης καθώς και προς όλους όσοι συνέβαλαν με στοιχεία και υλικό για την ολοκλήρωσή της.

Ευχαριστεί, επίσης, για την πολύτιμη συμβολή τους τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, προς τους οποίους κοινοποιήθηκε η έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top