ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξη Υπ. Υγείας - Βουλής σε ΠΑΣΥΚΑΦ και πολίτες που μάχονται με τον καρκίνο

Στήριξη Υπ. Υγείας - Βουλής σε ΠΑΣΥΚΑΦ και πολίτες που μάχονται με τον καρκίνο

Η Πολιτεία και η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι δίπλα στον ΠΑΣΥΚΑΦ και στον κάθε πολίτη αυτού του κράτους, που μάχεται με τον καρκίνο και χρειάζεται στήριξη, ελπίδα και προοπτική, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα είναι δίπλα στον ΠΑΣΥΚΑΦ και στο Ιατρικό Κέντρο ΕΔΕΜ, αφού αναγνωρίζει το αξιόλογο έργο που προσφέρουν σε ασθενείς με εμπειρία καρκίνου.

Η Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Υγείας μιλούσαν σε εκδήλωση με τίτλο «Αγκαλιάζοντας τη Ζωή», αφιερωμένη στους ασθενείς με εμπειρία καρκίνου, με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου και πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο ΕΔΕΜ στην Τερσεφάνου.

Στον χαιρετισμό της η Αννίτα Δημητρίου είπε πως «μια τέτοια μέρα σήμερα δεν θα μπορούσαμε να είμαστε οπουδήποτε αλλού παρά σε μια τέτοια πρωτοβουλία του ΠΑΣΥΚΑΦ, να αγκαλιάσουμε τον συνάνθρωπο μας και να δώσουμε μηνύματα ελπίδας και ζωής. Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, μπορεί να νικηθεί, φτάνει να γνωρίζουμε πού πρέπει και πώς πρέπει προληπτικά να δράσουμε, να ακούσουμε ιστορίες και μαθήματα ζωής από αυτούς τους ανθρώπους που πέρασαν τέτοιες δοκιμασίες και βγήκαν νικητές και νικήτριες».

Στην Κύπρο, συνέχισε, «με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να αντιμετωπιστεί και μέσω των κατάλληλων υποδομών, αλλά και μέσω όλων των επιλογών που έχει στη διάθεσή του ο ασθενής». Ακόμη, σημείωσε πως «αυτή είναι και δική μας πολιτειακή υποχρέωση ακριβώς για να δώσουμε την ελπίδα που τόσο πολύ χρειάζονται».

Σήμερα, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, «είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής σ’ αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Όλοι είχαμε στην οικογένειά μας ένα περιστατικό (καρκίνου), το οποίο είχαμε βιώσει ή το βιώνουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι ελάχιστη υποχρέωση να δώσουμε έμφαση στο έργο που επιτελεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ και όχι μόνο».

Αλλά και σ’ αυτούς τους ανθρώπους, ανέφερε, «που ειδικότερα μετά την πανδημία, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι πραγματικοί ήρωες ανάμεσά μας, γιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αυτοί οι άνθρωποι που δεν ξέρουν από αργίες και Σαββατοκύριακα αλλά είναι πάντοτε εκεί στην πρώτη γραμμή για να υπηρετήσουν τον συνάνθρωπο και τους οφείλουμε πολλά, ένα εύγε και ένα ευχαριστώ».

Η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ακόμα ότι «εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων και ως άτομα θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας για το έργο το οποίο επιτελείτε» ενώ έδωσε συγχαρητήρια και στο Ιατρικό Κέντρο ΕΔΕΜ, το οποίο, όπως είπε, «είναι μια επιλογή εκεί που χρειαζόμασταν τέτοιου είδους υποδομές στην Κύπρο». Βεβαίως, πρόσθεσε, «αναμένεται όλα αυτά να θεσμοθετηθούν και μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο, γιατί δεν μπορούμε να εξισώνουμε καταστάσεις, αλλά πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ποιοτική περίθαλψη που χρειάζεται ειδικά σε τέτοιες θεραπείες αποκατάστασης».

Εμείς ως Πολιτεία, συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής «θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας, μαζί σας με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, με τον κάθε πολίτη αυτού του κράτους που χρειάζεται στήριξη, ελπίδα και προοπτική».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, επεσήμανε, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, «τη μεγάλη σημασία που έχει η ομαδική στήριξη και η στήριξη από κάθε κατεύθυνση των ατόμων που περνούν μέσα από τη δύσκολη αυτή διαδρομή».

Αναφερόμενος στο Ιατρικό Κέντρο ΕΔΕΜ είπε πως «προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας σε άτομα που είτε έχουν υποστεί τραυματισμό ή αναπηρία είτε έχουν νευρολογικά, μετατραυματικά, αναπνευστικά και άλλου είδους προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται φροντίδα και υποστήριξη. Ανάμεσα στις προσφερόμενες υπηρεσίες του το Ιατρικό Κέντρο προσφέρει, με τη στήριξη του ΠΑΣΥΚΑΦ, υπηρεσία ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς του Συνδέσμου», είπε.

Πρόσθεσε ότι «από το 2022 βρίσκεται σε ισχύ η συνεργασία με τον ΠΑΣΥΚΑΦ με τη διάθεση 11 κλινών για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών συνανθρώπων μας με εμπειρία καρκίνου. Στη βάση της συμφωνίας αυτής οι ασθενείς με καρκίνο μπορούν να λαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής, εξειδικευμένης, ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας».

Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε ο κ. Δαμιανός, «στηρίζει τη συνεργασία ανάμεσα στον ΠΑΣΥΚΑΦ και το Ιατρικό Κέντρο ΕΔΕΜ για τη λειτουργία του κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας. Παράλληλα υποστηρίζει ενεργά τις δράσεις του ΠΑΣΥΚΑΦ που έχει θέσει ως ιερό στόχο του τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που βιώνουν τον καρκίνο μέσω των κύριων υποστηρικτικών προγραμμάτων του».

Ο Υπουργός στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Ιατρικό Κέντρο ΕΔΕΜ, που, όπως είπε, «ξεκίνησε κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid για παροχή φιλοξενίας ατόμων με κορωνοϊό. Στα πλαίσια αυτής της σύμβασης φιλοξενήθηκαν συνολικά 4.647 άτομα και παράλληλα το Κέντρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο σύμβασης του δημοσίου, φιλοξενούσε ασθενείς με συμπτώματα post covid».

Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Δαμιανός, «είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Γερμανία που παρείχε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, σε ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τις υπηρεσίες αποκατάστασης, αυτές παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ από τον Φεβρουάριο του 2023 με κύριο γνώμονα την όσο το δυνατό συντομότερη επανένταξη των ασθενών στο κοινωνικό σύνολο και προσφέρονται ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης, που απευθύνονται σε άτομα με νευρολογικά, καρδιοχειρουργικά και άλλα προβλήματα υγείας».

Ο Υπουργός εξέφρασε ευχαριστίες στον ΠΑΣΥΚΑΦ και στο Ιατρικό Κέντρο ΕΔΕΜ «για την ευαισθησία που επιδεικνύουν σε πάσχοντες συνανθρώπους μας συνεισφέροντας μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η υλοποίηση των κοινών μας στόχων μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με συνολική προσπάθεια και συνεργασία», είπε και διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας είναι δίπλα στον ΠΑΣΥΚΑΦ και στο Ιατρικό Κέντρο ΕΔΕΜ, αναγνωρίζοντας το αξιόλογο έργο τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σοβαρό τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (22/5) στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, παρά την έξοδο της Αλάμπρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top