ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Θα δούμε τελικά ή όχι 6% αύξηση; Από τι εξαρτάται - «Φρένο» στο περσινό αίτημα για 13% άνοδο στους λογαριασμούς

Ρεύμα: Θα δούμε τελικά ή όχι 6% αύξηση; Από τι εξαρτάται - «Φρένο» στο περσινό αίτημα για 13% άνοδο στους λογαριασμούς

Αναστάτωση έχει προκληθεί αναφορικά με νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με τους καταναλωτές, όπως είναι αναμενόμενο, να «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», αν και οι τιμές για τον Φεβρουάριο είναι μειωμένες κατά 2% λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν είναι σίγουρο ότι τελικά θα επιβληθεί νέα αύξηση στο ρεύμα το 2024 αφού εξαρτάται από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Από τι εξαρτάται η αύξηση

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι υπέβαλε τους τελικούς λογαριασμούς της ενώπιον της ΡΑΕΚ για να εξεταστούν.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ υποβάλλει κάθε χρόνο στην ΡΑΕΚ τους τελικούς της λογαριασμούς, δύο χρόνων προηγουμένως.

«Είναι ελεγμένοι λογαριασμοί για τις δραστηριότητες της που είναι πλήρως ρυθμιζόμενες από τη ΡΑΕΚ και με βάση εγκεκριμένη διαδικασία και μεθοδολογία η ΡΑΕΚ μας επιτρέπει να έχουμε την ελάχιστη ανάκτηση εξόδων μας μέσω των διατιμήσεων, για να μπορούμε να υλοποιούμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Άρα, όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ επέβαλε τους τελικούς της λογαριασμούς για το 2024, βάση των οποίων υπολογίζεται να επιφέρουν 6% αύξηση στους τελικούς λογαριασμούς, τονίζοντας ωστόσο ότι η αύξηση θα επιβληθεί αν και εφόσον το εγκρίνει η ΡΑΕΚ.

Ερωτηθείσα πότε αναμένουμε την αύξηση της τάξης του 6%, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι θα ξέρουμε πότε θα επιβληθεί, όταν και εφόσον πάρει απόφαση η ΡΑΕΚ.

«Δηλαδή μπορεί να είναι σε ένα εξάμηνο, μπορεί να είναι άμεσα, μπορεί να μην επιβληθεί καν. Η αύξηση δεν είναι σίγουρη, αφού όπως απορρίφθηκε πέρσι από την ΡΑΕΚ, μπορεί να απορριφθεί και φέτος», πρόσθεσε.

«Φρένο» στο αίτημα για αυξήσεις του 2023

Σημειώνεται ότι, σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης (6/2) , το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ανέφερε ότι δεν θα επιμείνει  στο αίτημα για ανάκτηση εξόδων του 2023, προσθέτοντας ότι κοινός στόχος είναι η βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη της ΑΗΚ με ευθύνη προς την κοινωνία.

Σύμφωνα με το ΔΣ της Αρχής, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, και με σκοπό τη στήριξη της κοινωνίας και την ελάφρυνση των νοικοκυριών, το ΔΣ ζήτησε και ενημερώθηκε από τη διεύθυνση της ΑΗΚ σχετικά με την προσφυγή που έχει καταθέσει ο οργανισμός για την απόφαση της ΡΑΕΚ για απόρριψη του αιτήματος της Αρχής που θα επέφερε το 2023 αυξήσεις της τάξης του 13% στα τελικά τιμολόγια (και όχι 25% όπως έχει αναφερθεί).

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία έγινε αξιολόγηση των δεδομένων και το ΔΣ αποφάσισε να μην επιμείνει στο αίτημα αυτό. Κοινός στόχος η βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη της ΑΗΚ με ευθύνη προς την κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, αν και απορρίφθηκε το περσινό αίτημα που θα επέφερε το 2023 αυξήσεις της τάξης του 13% στα τελικά τιμολόγια, δεν είναι σίγουρο αν θα απορριφθεί και το φετινό αίτημα για 6% αύξηση.

Τι λέει η ΡΑΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), Ανδρέας Πουλλικκάς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΡΑΕΚ για το 2024 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ανέφερε ότι η ΑΗΚ είχε υποβάλει πέρυσι αίτημα που θα επέφερε αύξηση 25% (σ.σ. τελικά 13%, σύμφωνα με την ΑΗΚ) στην τελική τιμή της κιλοβατώρας, την οποία η ΡΑΕΚ είχε απορρίψει. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, έχει ενώπιον της για έλεγχο τις διατιμήσεις για το 2024, οι οποίες, ωστόσο, όπως ανέφερε, είναι αρκετά μειωμένες σε σύγκριση με πέρσι.

Σημειώνεται ότι, σε επικοινωνία του ThemaOnline με την ΡΑΕΚ, μας έχει αναφερθεί ότι, όταν υπάρχει κάτι που πρέπει να ανακοινωθεί, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Τι λέει το Προεδρικό

Ερωτηθείς για το θέμα ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, είπε ότι «στόχος του ενεργειακού προγράμματος της χώρας μας είναι να μπορέσουμε να παρέχουμε στους πολίτες μας φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή ακρίβεια. Έχουμε υπόψη μας το κόστος που καλούνται οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά να καταβάλουν. Με την ευκαιρία, να πω ότι ήδη έχουν δοθεί οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Υπουργείο Οικονομικών όπως αξιολογηθούν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης προς την κοινωνία τα οποία είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα και πριν τη λήξη της εφαρμογής τους να ληφθεί η όποια απόφαση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΙράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top