ΔΙΕΘΝΗ

Απορρίπτει το Ισραήλ τους όρους της Χαμάς για εκεχειρία – Νετανιάχου: Είμαστε κοντά στην οριστική νίκη

Απορρίπτει το Ισραήλ τους όρους της Χαμάς για εκεχειρία – Νετανιάχου: Είμαστε κοντά στην οριστική νίκη

Κατηγορηματικά απέρριψε το Ισραήλ τους όρους της Χαμάς για τους ομήρους και την εκεχειρία, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λέει ότι η υποχώρηση σε όσα ζητά η Χαμάς θα φέρει νέα τραγωδία στη χώρα.

Ανήγγειλε μάλιστα την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Γάζας, στην Ράφα.

Η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να νικήσει ολοκλήρωτικά τη Χαμάς και να τη διαλύσει εντελώς, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέγοντας ότι αυτή η νίκη θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερες σχέσεις του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες. «Δεν θα μπορέσουμε όμως να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία χωρίς να νικήσουμε τη Χαμάς», τόνισε.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή Τύπου την Τετάρτη, η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Είπε ακόμη ότι «το να παραδοθούμε στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς θα οδηγήσει σε άλλη μια σφαγή και σε μια μεγάλη τραγωδία για το Ισραήλ που κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί».

Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την πλήρη νίκη στη Γάζα, τόνισε ακόμη ο Νετανιάχου για να προσθέσει ότι ο απόλυτος θρίαμβο είναι «θέμα μηνών».

«Βρισκόμαστε στο δρόμο προς την πλήρη νίκη, είναι εφικτή», είπε σχετικά. Για πολλοστή φορά μάλιστα αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς στόχους του πολέμου για το Ισραήλ: Καταστροφή της Χαμάς, επιστροφή των ομήρων και εξασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Η επόμενη ημέρα είναι η ημέρα μετά τη Χαμάς, είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την πλήρη νίκη», είπε και χαρακτήρισε τη νίκη επί της Χαμάς «νίκη ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου».

Ειδικά για τους ομήρους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ορκίστηκε ότι η επιστροφή τους «παραμένει κορυφαία προτεραιότητα», λέγοντας ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αυξήσει τις πιθανότητες απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Ο Νετανιάχου, σε άλλο σημείο, επισήμανε ότι η Χαμάς δεν επανοργανώνεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο έχει εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό. Και τα ένοπλα τμήματα της Χαμάς και η διοίκηση έχουν αποδιοργανωθεί είπε ο Νετανιάχου επαινώντας τους IDF για το έργο τους.

Τέλος, είπε ότι οι IDF διατάχθηκαν να αρχίσουν τις επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Γκαλάντ: Πρόταση που φτιάχτηκε για να απορρίψουμε

Το πλαίσιο της απάντησης του Ισραήλ είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί τους όρους της Χαμάς.

«Η απάντηση της Χαμάς είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε το Ισραήλ να την αρνηθεί», δήλωσε ο Γκαλάντ και πρόσθεσε ότι «η θέση της θα οδηγήσει στη συνέχιση του πολέμου». Οι δυνάμεις μας θα σταλούν σύντομα και σε άλλα σημεία της Γάζας, επισήμανε ο υπουργός.

Αυτή τη θέση – περί της σκόπιμα διατυπωμένης πρότασης ώστε να απορριφθεί – μετέφερε ο Γκάλαντ και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς αφορούσε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 135 ημερών (4,5 μηνών) με πλήρη αποχώρηση των IDF από τον θύλακα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top