Η Ολλανδία θα ασκήσει έφεση κατά απαγόρευσης εξαγωγής ανταλλακτικών για ισραηλινά F35

Η Ολλανδία θα ασκήσει έφεση κατά απαγόρευσης εξαγωγής ανταλλακτικών για ισραηλινά F35

Η Κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου της χώρας να απαγορεύσει την εξαγωγή ανταλλακτικών για μαχητικά F35 προς το Ισραήλ, με την αιτιολογία ότι «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γάζα».

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, σε ανακοίνωσή της η ολλανδική Κυβέρνηση επισημαίνει ότι «η εξαγωγή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά μαχητικά F35 είναι αναγκαία για την διασφάλιση της άμυνας του Ισραήλ έναντι των απειλών που δέχεται εκ μέρους του Λιβάνου, της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράν».

Νωρίτερα σήμερα, ολλανδικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία αποδέχθηκε προσφυγή που υπέβαλε τοπική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση. Στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης καλείτο η Κυβέρνηση της χώρας «να επανεξετάσει την εξαγωγή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά F35» εντός διαστήματος επτά ημερών, κατά την διάρκεια των οποίων απαγόρευσε την εξαγωγή τους στο Ισραήλ.

Ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι παρόμοια προσφυγή είχε υποβληθεί ενώπιον της ολλανδικής δικαιοσύνης στις 4 Δεκεμβρίου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023. Η στρατιωτική βιομηχανία της Ολλανδίας έχει επενδύσει περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή των συγκεκριμένων μαχητικών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ώρα Κυπριακού: Από το Κραν Μοντανά στην επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο-Η διπλωματική στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα κινητικότητα

Ώρα Κυπριακού: Από το Κραν Μοντανά στην επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο-Η διπλωματική στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα κινητικότητα

Εννέα χρόνια μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, το Κυπριακό βρίσκεται ξανά σε μια κρίσιμη καμπή. Εκείνο το ξημέρωμα της 7ης Ιουλίου 2017, όταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωνε την αποτυχία της διαδικασίας, η αίσθηση που κυριάρχησε ήταν πως χάθηκε ίσως η σημαντικότερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών για επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE