ΔΙΕΘΝΗ

Η Ολλανδία θα ασκήσει έφεση κατά απαγόρευσης εξαγωγής ανταλλακτικών για ισραηλινά F35

Η Ολλανδία θα ασκήσει έφεση κατά απαγόρευσης εξαγωγής ανταλλακτικών για ισραηλινά F35

Η Κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου της χώρας να απαγορεύσει την εξαγωγή ανταλλακτικών για μαχητικά F35 προς το Ισραήλ, με την αιτιολογία ότι «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γάζα».

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, σε ανακοίνωσή της η ολλανδική Κυβέρνηση επισημαίνει ότι «η εξαγωγή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά μαχητικά F35 είναι αναγκαία για την διασφάλιση της άμυνας του Ισραήλ έναντι των απειλών που δέχεται εκ μέρους του Λιβάνου, της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράν».

Νωρίτερα σήμερα, ολλανδικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία αποδέχθηκε προσφυγή που υπέβαλε τοπική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση. Στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης καλείτο η Κυβέρνηση της χώρας «να επανεξετάσει την εξαγωγή ανταλλακτικών για τα ισραηλινά F35» εντός διαστήματος επτά ημερών, κατά την διάρκεια των οποίων απαγόρευσε την εξαγωγή τους στο Ισραήλ.

Ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι παρόμοια προσφυγή είχε υποβληθεί ενώπιον της ολλανδικής δικαιοσύνης στις 4 Δεκεμβρίου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023. Η στρατιωτική βιομηχανία της Ολλανδίας έχει επενδύσει περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή των συγκεκριμένων μαχητικών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκεΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top