ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Άμεσα η κατάθεση του νομοσχεδίου για άδεια μητρότητας στο Υπουργικό

Υπ. Εργασίας: Άμεσα η κατάθεση του νομοσχεδίου για άδεια μητρότητας στο Υπουργικό

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 βδομάδες, καθώς κατά τη συζήτησή του στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα τη Δευτέρα παρουσιάστηκε συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός Εργασίας σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως «κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος αναπτύξαμε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας, για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, ενώ συζητήσαμε για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για την τεκμηρίωση των εκτιμήσεων σχετικά με τις επιπρόσθετες θέσεις στην αγορά εργασίας, τις δυνατότητες του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και τις ανάγκες για εργαζόμενους από το εξωτερικό για το 2024, τα οποία θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα με τους κοινωνικούς εταίρους εντός των επόμενων ημερών. Αναμένουμε ότι η κοινή αντίληψη για τα μεγέθη των αναγκών και των δυνατοτήτων θα βοηθήσει στην εποικοδομητική συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με την πολιτεία για την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

Στη συζήτηση του Νομοσχέδιου που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο για υλοποίηση της προγραμματικής θέσης της Κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες διαπιστώθηκε μετά από προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση, εξέλιξη που επιτρέπει την άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση στη επόμενη συνεδρία του Σώματος και προώθηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Εφόσον η πρόταση της Κυβέρνησης εγκριθεί σύντομα από τη Βουλή, θα επωφεληθούν ετησίως 5000 εργαζόμενες νέες μητέρες που θα μπορούν να αφιερώνουν ένα μήνα περισσότερο στα νεογέννητα παιδιά τους, προτού επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σχετικά με την προοπτική της ελάφρυνσης στην αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την οποία είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, τα μέλη του Σώματος ενημερώθηκαν για την αναλογιστική αξιολόγηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα. Καθώς ο κοινωνικός διάλογος ολοκληρώνεται σύντομα, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα, τα οποία θα επηρεάσουν θετικά χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top