ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Aπειλεί με αποχώρηση από Eurovision αν ασκηθεί βέτο στη συμμετοχή του

Ισραήλ: Aπειλεί με αποχώρηση από Eurovision αν ασκηθεί βέτο στη συμμετοχή του

Το Ισραήλ προειδοποίησε την Κυριακή ότι μπορεί να αποσυρθεί από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision αν οι διοργανωτές απορρίψουν τους στίχους της συμμετοχής του ως "πολύ πολιτικό".

Η Ίντεν Γκόλαν και το τραγούδι της "Βροχή του Οκτώβρη" επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν στον ετήσιο διαγωνισμό, που θα γίνει τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας.

Αναφορές από προηγούμενες μέρες αναφέρουν ότι το τραγούδι, το οποίο είναι κυρίως στα αγγλικά με μερικές εβραϊκές λέξεις, αναφέρεται στα θύματα της Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι παραβιάζει τους κανονισμούς της Eurovision, που απαγορεύει πολιτικές δηλώσεις.

Η EBU είπε μόνο ότι "βρίσκεται στη διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου των στίχων" και ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

"Αν το τραγούδι κριθεί ακατάλληλο για οποιοδήποτε λόγο, δίνεται η δυνατότητα στη χώρα να υποβάλει νέο τραγούδι ή νέους στίχους, σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού", προσθέτει.

Η προοπτική μιας απαγόρευσης, μετά που η EBU απέρριψε εκκλήσεις για απαγόρευση της συμμετοχής του Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, έχει προκαλέσει οργή στο Ισραήλ.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζόχαρ, αποκάλεσε την προοπτική "σκανδαλώδη".

Το τραγούδι της Γκόλαν ήταν "συγκινητικό", έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και "εκφράζει τα συναισθήματα του λαού και της χώρας αυτές τις μέρες, και δεν είναι πολιτικό".

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου άφησε 1.160 νεκρούς, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με βάση στοιχεία από το Ισραήλ.

Περίπου 250 όμηροι είχαν παρθεί, με 130 από αυτούς ακόμα να κρατούνται στη Γάζα, παρόλο που περίπου 30 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ έχει σκοτώσει 29.692 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της περιοχής που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (KAN) είπε την Πέμπτη ότι βρισκόταν "σε διάλογο" με την EBU για τη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision.

"Πρέπει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά την Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, δεν υπάρχει πρόθεση αντικατάστασης του τραγουδιού", έγραψε.

"Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν εγκριθεί από την EBU, το Ισραήλ δεν θα μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό".

Το Ισραήλ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Eurovision το 1973 και έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τέσσερις φορές. Ωστόσο η συμμετοχή του και η διοργάνωση του διαγωνισμού από αυτό έχει συχνά προκαλέσει αντιδράσεις.

Το 2019, το ισλανδικό συγκρότημα Hatari έκανε δηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Τελ Αβίβ.

Οι διοργανωτές έκαναν επίσης παρατήρηση στη βασίλισσα της ποπ Μαντόνα αφού οι χορευτές της παραβίασαν τους κανόνες πολιτικής ουδετερότητας φορώντας ισραηλινές και παλαιστινιακές σημαίες στα κοστούμια τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top