ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένει ρευστό το προεκλογικό σκηνικό - Κόμματα και δημοσκοπικοί εφιάλτες

Παραμένει ρευστό το προεκλογικό σκηνικό - Κόμματα και δημοσκοπικοί εφιάλτες

Τρείς μήνες απομένουν μέχρι τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου και τα κόμματα τρέχουν σε έντονους ρυθμούς, σε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο έχει αλλάξει μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023.

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ έχουν ήδη ανακοινώσει τους υποψήφιους που θα τρέξουν στην κούρσα των εκλογών.

Για τον ΔΗΣΥ, ο οποίος ανακοίνωσε τους υποψήφιους το περασμένο Σάββατο, το στοίχημα δεν είναι άλλο από την πρωτιά. Έχοντας στη φαρέτρα του τον σαφή προσανατολισμό που δεν είναι άλλος από τη θέση του στην Ευρώπη ως μέλος τςεγαλύτερης ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, ο ΔΗΣΥ εύκολα μπορεί να φτάσει στον στόχο του, εάν βεβαίως το επόμενο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, δεν αντιμετωπίσει άλλα εσωτερικά προβλήματα.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του διανύει μία μακρά περίοδο ηρεμίας μετά τις προεδρικές εκλογές, κάνοντας ανοίγματα προς την κοινωνία, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα νέο αέρα και να καταφέρει να κερδίσει τον ΔΗΣΥ.

Στο ΔΗΚΟ τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, με τις δημοσκοπήσεις να το δείχνουν πιο κάτω από το ΕΛΑΜ, στην τέταρτη θέση. Την ίδια ώρα, ούτε η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος καταβάλλει προσπάθεια για συγκράτηση των ποσοστών του κόμματός του. Οι εκλογές του Ιουνίου θα δείξουν τον δρόμο για στο ΔΗΚΟ εάν θα παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και αυτό γιατί μέχρι στιγμής φαίνεται ότι εισπράττει μόνο φθορά.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΔΕΚ, όπως δείχνουν οι έως τώρα δημοσκοπήσεις. Έχοντας περάσει από εσωτερικές εντάσεις, αποχωρήσεις στελεχών και διαγραφές, το κόμμα του Μαρίνου Σιζόπουλου κινδυνεύει να μείνει εκτός ευρωβουλής, λόγω και των διαρροών που υπάρχουν προς το ΕΛΑΜ, όπως και στην περίπτωση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Στη ΔΗΠΑ παραμένει το στοίχημα του Μάριου Καρογιάν για εξασφάλιση του ποσοστού 7,5% στις ευρωεκλογές, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα κόμματα της συγκυβέρνησης, αν οι επόμενες δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να δείχνουν την ίδια εικόνα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις ευνοούν το ΕΛΑΜ, το οποίο αν και δεν έχει συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, κατατάσσεται στην τρίτη θέση, καταλαμβάνοντας μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΕΛΑΜ να αντλεί ψήφους σχεδόν από όλους τους χώρους, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τον ΔΗΣΥ.

Για το Κίνημα Οικολόγων το οποίο έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή έχοντας στο τιμόνι τον Γιώργο Περδίκη, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι οι πιό έντονες παρεμβάσεις στην κοινωνία, σε θέματα κυρίως περιβαλλοντικά.

Πέραν τούτου, υπάρχει και η δεδηλωμένη πρόθεση του νέου σχήματος ΑΙΧΜΗ για επιδίωξη με τους Οικολόγους, οπότε αυτό, περιπλέκει ακόμα περισσότερο το προεκλογικό σκηνικό. Η ΑΙΧΜΗ με πρωτοστάτη τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, πραγματοποίησε την πρώτη ιδρυτική συνέλευση την Κυριακή, θέτοντας ως στόχο τη διερεύνηση των επιλογών ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ευρωβουλή και για τις τοπικές εκλογές.
Το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται με την εισαγωγή του νέου πολιτικού κόμματος Volt το οποίο τρέχει ήδη στην κούρσα των ευρωεκλογών με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου. Ένα κόμμα το οποίο δεν αποκλείεται να αντλήσει ψήφους από το ΑΚΕΛ ως κόμμα προοδευτικό, αλλά και από τον ΔΗΣΥ, για τις θέσεις του στο Κυπριακό.

Αυτό ωστόσο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι οι θέσεις όλων των κομμάτων κυρίως για τις ευρωεκλογές, διότι αυτά τα οποία αποφασίζονται στις Βρυξέλλες επηρεάζουν τις ζωές των Κυπρίων πολιτών. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο το οποίο αποτυπώνει την εικόνα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αυτό το οποίο απομένει, είναι τα κόμματα να λάβουν τα μηνύματα της κοινωνίας, αφήνοντας τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα, στρέφοντας την προσοχή στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top