ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Ευδοκίας Λοίζου: «Φρένο» στην έφεση του ΡIK μετά από παρέμβαση του ΠτΔ - «Μου πήρε λίγες μέρες ένεκα της κατάστασης της υγείας μου να συνέλθω»

Υπόθεση Ευδοκίας Λοίζου: «Φρένο» στην έφεση του ΡIK μετά από παρέμβαση του ΠτΔ - «Μου πήρε λίγες μέρες ένεκα της κατάστασης της υγείας μου να συνέλθω»

Ικανοποίηση εκφράζει η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοίζου για την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ με σκοπό να μην προχωρήσει σε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από 13 χρόνια το Επαρχιακό Λευκωσίας εξέδωσε στις 8/2/24 την απόφαση του με την οποία έκαμε αποδεκτή την αγωγή και τις απαιτήσεις της Ευδοκίας Λοίζου κατά του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, για τη σοβαρή επαγγελματική ασθένεια της από την οποία προσβλήθηκε το 2007, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της σε αυτό ως δημοσιογράφου, με την ίδια να δηλώνει ότι βίωσε ένα μαρτύριο.

Αυτούσια η ανακοίνωση της:

Με την παρούσα ανακοίνωση, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για την παρέμβαση του ( την Παρασκευή)- για να τερματίσει ουσιαστικά τη θυματοποίηση μου από το κατεστημένο από το οποίο παλεύω ως Δημοσιογράφος και ως πολίτης 13 ολόκληρα χρόνια και μετά από 17 συνεχή ταλαιπωρίας από μια μη γενετική –λοιμώδη παρασιτική νόσο η οποία προκαλείται μόνο από το περιβάλλον και δε στην περίπτωση μου είναι το κρατικό Κανάλι το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου σύμφωνα και με το εύρημα του Δικαστηρίου το οποίο από το 2012 παραγνωρίζει την απόφαση του τμήματος επιθεώρησης εργασίας για την επαγγελματική ασθένεια μου.

Με την προσωπική του παρέμβαση να μην προχωρήσει το ΡΙΚ σε έφεση πραγματικά λυτρώνομαι και Επιτέλους έστω και τώρα θα μπορέσω σύντομα να ταξιδέψω με ηρεμία για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο Λονδίνο χωρίς τον φόβο ότι κάτι κάποιοι θα επινοήσουν για να μου προκαλέσουν προσκόμματα και εμπόδια σταθεροποίησης της υγείας μου.

Όπως πληροφορήθηκα, από την ημέρα πραγματοποίησης της δημοσιογραφικής διάσκεψης η ανακοίνωση για έφεση αποφασίσθηκε από τον γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ κον Θανάση Τσώκο και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος.

Αναμένω όλες τις συντεχνίες των εργαζομένων να χαιρετίσουν την προσωπική τόλμη του προέδρου της Δημοκρατίας κ Νίκου Χριστοδουλίδη να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων με επαγγελματικές ασθένειες βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου όντας σε Ευρωπαϊκή χώρα και να μην ταλαιπωρηθεί άλλος πολίτης σε αχρείαστες δικαστικές διαδικασίες γιατί την αιτιώδη συνάφεια της νόσου με τις εργασιακές συνθήκες την αποφασίζει το τμήμα επιθεώρησης.

Εξάλλου για το ζήτημα αυτό η Ευρωπαική Επιτροπή σε σχετική καταγγελία μου με απαντητική επιστολή της επιβεβαίωσε τις θέσεις μου.

Για να αποτρέψω τις «κακοπροαίρετες αναφορές κάποιων» για παρεμπόδιση του δικαιώματος του ΡΙΚ για έφεση τονίζω ότι ο περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμος αναφέρει ρητά ότι το εκάστοτε υπουργικό συμβούλιο δύναται ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει να εισάξει στον υφιστάμενο κατάλογο μια ασθένεια που κρίνει ως επαγγελματική. Η ιογενής εγκεφαλίτιδα μολυσματική νόσος ήδη κρίθηκε ως τέτοια από το Δικαστήριο με απόφαση του.

Επίσης σημαντικό στοιχείο ότι το ΡΙΚ Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου βάση νόμου δεσμεύεται από τις αποφάσεις των γιατρών των υγειονομικών υπηρεσιών και όχι από δύο γιατρούς ιδιώτες ο οποίος ο ένας κρίθηκε ως αναξιόπιστος και ο άλλος –νευρολόγος ο οποίος αποφάσισε για ψυχασθένεια δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Εισηγούμαι μ αυτήν την απόφαση όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να εγκύψουν με σοβαρότητα και όσο πιο γρήγορα να προχωρήσουν στην αλλαγή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης εργοδότη και να ασφαλίζουν όλους τους εργαζομένους βάση του ευρωπαϊκού καταλόγου των επαγγελματικών ασθενειών κάτι που γίνεται σ όλη την Ευρώπη – καθώς και βάση του καταλόγου της οδηγίας 2000/54 ασθένειες οι οποίες προκαλούνται από βιολογικούς παράγοντες και να μην είναι ανασφάλιστοι και να αφήσουν τις δήθεν δικαιολογίες ότι πρέπει να σχετίζεται με την φύση του επαγγέλματος η επαγγελματική προέλευση μιας νόσου.

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου απ όλα τα ΜΜΕ .

Σας είμαι ευγνώμων.

Υ.Γ. Θα πρέπει να αναφέρω ότι μου πήρε λίγες μέρες ένεκα της κατάστασης της υγείας μου να συνέλθω μετά την δημοσιογραφική διάσκεψη της Πέμπτης για να μπορέσω να συντάξω την παρούσα ανακοίνωση.

Με εκτίμηση
Ευδοκία Λοίζου

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, η Ευδοκία Λοΐζου ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ αρμοδίως από την πολιτεία κάποια συγνώμη. «Το τι έχω ζήσει νομίζω είναι μάρτυρας όλη η Κύπρος, το πώς μου συμπεριφέρθηκαν, εγώ νομίζω ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια», είπε χαρακτηριστικά. 

«Έχω δει και τις ανακοίνωσες του δικηγόρου του ΡΙΚ, του Κύριου Χριστοφίδη, ότι βγήκαμε μεθοδευμένα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι στερούμε το δικαίωμα του ΡΙΚ, αυτό είναι απαράδεκτο. Λαμβάνει αυτός εγγύηση προσωπική να βάλει δυο εκατομμύρια ή θέλει να εκμεταλλεύεται τους πόρους του κράτους; Αυτό το πράγμα είναι ντροπή», συμπλήρωσε. 

Καταλυτικά είπε: «Αν η ανακοίνωση μου δεν ισχύει, να παραιτηθώ από την διεκδίκηση μου»

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top