ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθειες για αύξηση ντόπιας φυλής βοοειδών, είπε η Υπουργός Γεωργίας

Προσπάθειες για αύξηση ντόπιας φυλής βοοειδών, είπε η Υπουργός Γεωργίας

Η ντόπια φυλή βοοειδών υπήρξε για εκατοντάδες χρόνια ως η κύρια φυλή μηρυκαστικών ζώων στην Κύπρο, ωστόσο με τη μηχανοποίηση της γεωργίας η εκτροφή της κατέστη ασύμφορη με αποτέλεσμα οι αριθμοί της να μειωθούν δραματικά, είπε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει για να αυξηθεί ο αριθμός των ζώων αυτών.

Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα με θέμα «Nτόπια φυλή βοοειδών στην Κύπρο» στο Ινστιτούτο Κύπρου, είπε με την δραματική μείωση της ντόπιας φυλής βοοειδών και με στόχο τη διατήρηση της ντόπιας φυλής στους οικοτόπους του νησιού, το Υπουργείο από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα, κατέβαλε προσπάθειες, μέσω κυρίως της παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης, για να αυξήσει τον αριθμό των ζώων της ντόπιας φυλής που διατηρούν οι κτηνοτρόφοι.

Η σταθεροποίηση αρχικά και η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού, σημείωσε, επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της στήριξης που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι μέσα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που εφαρμόστηκαν και της ενίσχυσης που συνεχίζουν πλέον να λαμβάνουν μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Συγκεκριμένα, είπε πως η διατήρηση της ντόπιας φυλής προωθήθηκε μέσω της εφαρμογής του στοχευμένου μέτρου «Αγροπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση σε παραδοσιακές φυλές ζώων». Μέσω του μέτρου, διευκρίνισε, παρέχεται κατά κεφαλήν οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων οι οποίοι με τη σειρά τους δεσμεύονται για τη διατήρηση και την εκτροφή της ντόπιας φυλής βοοειδών στο φυσικό της περιβάλλον.

Υπολογίζεται, συνέχισε, πως μέχρι σήμερα στο Μέτρο έχει ενταχθεί το 74% των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή της παραδοσιακής φυλής, ενώ σε σχέση με τον αριθμό των ζώων εκτιμάται πως έχει ενταχθεί το 85% της ντόπιας φυλής. Από την εφαρμογή του Μέτρου έχει αυξηθεί ο αριθμός των ζώων κατά 85,5% και ο αριθμός των κτηνοτρόφων κατά 63%. Συνολικά επιδοτούνται 65 εκμεταλλεύσεις.

Η σημερινή ημερίδα, είπε η Υπουργός, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που το Υπουργείο μας πραγματοποιεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κύπρο, αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε με την εφαρμογή του πιο πάνω Μέτρου, καθώς και άλλων συνεργειών, επαφών και συνεργασιών, με όλους τους εμπλεκόμενους.

«Οι συνεργασίες, η δημιουργία ισχυρών δεσμών και συνεργειών, αλλά και η προώθηση, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ζώων της ντόπιας φυλής βοοειδών. Παράλληλα, αποτελεί πεποίθησή μας ότι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και εκπροσώπων των ευρύτερων τομέων της οικονομίας όπως ο τουριστικός και ο επισιτιστικός, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη της ντόπιας φυλής βοοειδών», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top