ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σύνοδο του Καϊρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Καθοριστικός ο ρόλος της Κύπρου - Γέφυρα ΕΕ και Μέσης Ανατολής

Στη Σύνοδο του Καϊρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Καθοριστικός ο ρόλος της Κύπρου - Γέφυρα ΕΕ και Μέσης Ανατολής

Για το Κάιρο της Αιγύπτου αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, τον Καγκελάριο της Αυστρίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi.

Η συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο του Καΐρου έρχεται τη στιγμή που η Κύπρος ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό και διπλωματικό της ρόλο, στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η «Αμάλθεια» δημιούργησε μια δυναμική για τη Λευκωσία, η οποία κατάφερε να φέρει εις πέρας μια από τις πιο δύσκολες αποστολές. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και ως ένα κράτος μέλος που διατηρεί διαχρονικά εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη.

Οι σχέσεις Λευκωσίας Καϊρου έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με την Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων Αιγύπτου και ΕΕ.

Κατά τη Σύνοδο θα εγκαινιαστεί η Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Αίγυπτο, με την υπογραφή σχετικής Κοινής Διακήρυξης από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η Στρατηγική αυτή Συνεργασία αφορά συνολικά έξι πυλώνες που άπτονται των πολιτικών σχέσεων, της οικονομικής σταθερότητας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της μετανάστευσης και της κινητικότητας, της ασφάλειας και της δημογραφίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, μετά την άφιξη τους στο Κάιρο, οι ηγέτες της ΕΕ θα μεταβούν στο Προεδρικό Παλάτι, όπου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσει κοινή Συνάντηση των επτά ηγετών κρατών ή κυβερνήσεων και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των συμμετεχουσών χωρών.

Αργότερα, θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση και στη συνέχεια οι επτά ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Το βράδυ ο Πρόεδρος El-Sisi θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των έξι Ευρωπαίων ηγετών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνοδεύουν στο Κάιρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 17χρονος - Τραυματίστηκε και 18χρονος

Σοβαρός τραυματισμός 34χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο στη Λεμεσό - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει η οικογένεια της 8χρονης Καισσαριανής - Άφησε την τελευταία της πνοή στο Μακάρειο

Έρχονται αλλαγές με το πράσινο βέλος για στροφή δεξιά - Θα τοποθετηθούν τελικά χρονόμετρα;

Ποια παιδιά δικαιούνται δωρεάν μεταφορά στο σχολείο - Ποιο το κόστος κομίστρων για όσους πληρώνουν

Famagusta:«Λύγισε» το Twitter με την ιστορία της κυρίας Δέσποινας - «Ένα πακέτο γεμάτο αναμνήσεις»Μεταναστευτικό ώρα μηδέν - Κινήσεις «ματ» Νίκου Χριστοδουλίδη

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν - Κινήσεις «ματ» Νίκου Χριστοδουλίδη

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, για να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό με τις μαζικές αφίξεις πλοιαρίων με Σύρους, από τις ακτές του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top