ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καμία διάσταση απόψεων Τουρκίας - κατοχικού καθεστώτος για Κυπριακό

ΥΠΕΞ: Καμία διάσταση απόψεων Τουρκίας - κατοχικού καθεστώτος για Κυπριακό

Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη νέα προσπάθεια που έχει αναληφθεί από τον Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό και τη νέα προσπάθεια που έχει αναληφθεί από την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο κ. Κόμπος είπε ότι η Λευκωσία είναι απόλυτα προσηλωμένη τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία αυτής της προσπάθειας, η οποία έχει ξεκινήσει με σκοπό την επάνοδο σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, σταθερά εντός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σχετικά με τον ρόλο και την αποστολή της κ. Ολγκίν, είπε ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ έμπειρη και ικανή πολιτικό και με σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες, η οποία διαθέτει πλήρη αντίληψη και εικόνα του προβλήματος, των παραμέτρων που το συνθέτουν και του τρέχοντος αδιεξόδου με υπαιτιότητα τη στάση της άλλης πλευράς περί δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της αποστολής της, ο κ. Κόμπος είπε ότι μπορεί κάποιος να ανατρέξει σχετικά στην ανακοίνωση διορισμού της κ. Ολγκίν, με την ε/κ πλευρά να καθιστά σαφές ότι θα καλωσόριζε την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση των καθηκόντων της, φυσικά συνοδευόμενη με ένα θετικό αποτέλεσμα επανόδου στις συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο τρίτων ή των εγγυητριών δυνάμεων σε αυτή τη φάση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτός είναι σημαντικός, υπό την έννοια ότι η κ. Ολγκίν είχε επαφές και στις τρεις πρωτεύουσες, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, ενώ υπάρχει πληροφόρηση ότι ενδεχομένως να μεταβεί και σε άλλες πρωτεύουσες που έχουν ενδιαφέρον για τα του Κυπριακού.

Συμπλήρωσε ότι και ο ρόλος της Άγκυρας είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικός, επομένως αυτές οι επαφές έχουν μεγάλη σημασία, με την ε/κ να θεωρεί ότι θα μπορούσε στο πλαίσιο των παραπάνω επαφών να ενισχυθεί ο ρόλος της κ. Ολγκίν και η προσπάθειά της.

«Νομίζω ότι είναι σε όλους αντιληπτό και κατανοητό ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια να εμφανιστεί αλλιώς αυτή η πραγματικότητα είναι, θεωρώ, ατυχής. Και δεν αντανακλά ακριβώς το τι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Αυτό το αποδεικνύει η ιστορία του Κυπριακού. Αυτό το αποδεικνύει η καθημερινή ρητορική την οποία βλέπουμε τόσο από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όσο βέβαια και από πλευράς Τουρκίας. Άρα δεν υπάρχει θέμα διάστασης απόψεων ή προσεγγίσεων. Υπάρχει κέντρο αποφάσεων. Και το κέντρο των αποφάσεων αυτών δεν βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία, βρίσκεται στην Άγκυρα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top