ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε θολό τοπίο, άνοδος για ΝΔ

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε θολό τοπίο, άνοδος για ΝΔ

Θρίλερ αποτυπώνουν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls, που δόθηκαν στη δημοσιότητα με το κλείσιμο της εκλογικής κάλπης.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία καταγράφουν μεταξύ τους μικρές διαφορές, με την Κουμουνδούρου να διατηρεί βραχεία κεφαλή, που θα παραμένει ρευστή μέχρι να ενσωματωθεί το δεύτερο κύμα των αποτελεσμάτων.

Ανάλογα ρευστό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, με τη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ να κονταροχτυπιούνται (αν και η Χρυσή Αυγή προηγείται στο όριο, πάντως του στατιστικού λάθους) ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το που θα καταλήξει η μπίλια με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που δίνουν μάχη για το όριο του 3% και την είσοδό τους στη νέα Βουλή.

Από το πρώτο κύμα των exit polls προκύπτει ότι τα κόμματα που θα βρεθούν στο νέο Κοινοβούλιο μπορεί να είναι οκτώ ή ακόμα και εννέα, την ώρα που η προσοχή όλων στρέφεται στην ιδιαίτερα...φουσκωμένη αποχή, η οποία μπορεί να καταγράψει επίπεδα-ρεκόρ για τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει τουλάχιστον δύο εκατοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το 36,34%, που έλαβε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αρκετά πιο υψηλά σε σύγκριση με το εκλογικό ποσοστό του Ιανουαρίου, με την άνοδο των ποσοστών της να πιστώνεται στον πρόεδρο της Παράταξης, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την προεκλογική του στρατηγική.

Κερδισμένο, με βάση τον πρώτο κύκλο των exit polls είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον Ιανουάριο έλαβε 4,68%, ενώ πολύ κάτω από το ποσοστό του Ιανουαρίου βρίσκεται το Ποτάμι.

Παράλληλα, από τα τρία μικρότερα κόμμα, η πλέον επίφοβη, για να μείνει εκτός Βουλής είναι η Λαϊκή Ενότητα, για την οποία η νύχτα αναμένεται μακριά, καθώς Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων βρίσκονται πάνω από το όριο του 3%.

Exit polls

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε θολό τοπίο, άνοδος για ΝΔ

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 30%-34%, έναντι 28,5-32,5% για τη Νέα Δημοκρατία, δίνει το κοινό exit poll των εταιριών δημοσκοπήσεων.

Τα ποσοστά για τα υπόλοιπα κόμματα διαμορφώνονται ως εξής:

- Χρυσή Αυγή: 6,5% έως 8%

- Ποτάμι: 4% έως 5,5%

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: 5.5% έως 7%

- Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3% έως 4%

- Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): 5,5% έως 7%

- Λαϊκή Ενότητα: 2,5% έως 3,5%

- Ένωση Κεντρώων: 3,2% έως 4,2%

- Άλλο κόμμα/Άκυρο/Λευκό: 2,1% έως 3,1%

 

Εκτίμηση ψήφου

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει η έρευνα εκτίμησης ψήφου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

Πιο συγκεκριμένα η εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σε ποσοστά 35%-31%, ενώ ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 33%-29%.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%-6%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7%-5%, το Ποτάμι με 5,5%-3,5%, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων με 4,5%-2,5%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%-2,5%, ενώ το άλλο κόμμα 3%-2%.

Κάπα Research

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει το exit poll της Κάπα Research για το in.gr. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει  30-34%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 28-31%. Την τρίτη θέση με ποσοστό  6-8% καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή, ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, KKE, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Λαϊκή Ενότητα. Στο όριο του 3% δίνει μάχη η Ένωση Κεντρώων.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ 30-34%

ΝΔ 28-31%

Χρυσή Αυγή 6-8%

ΠΑΣΟΚ 5,6-7,6%

ΚΚΕ %5,4-7,4

Ποτάμι 4-6%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 3-4%

Λαϊκή Ενότητα 2,7-3,7%

Ενωση Κεντρώων 2,5-3,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ 0,8-1,8%

Άλλο 2-3%

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη προέβη στην εξής δήλωση:

"Έχουμε σταθερό προβάδισμα σε όλα τα exit polls. Η απόκλιση εμφανίζεται να είναι 2 έως 6 μονάδες, επομένως δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα διαμορφωθεί η τελική διαφορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πρωτιά. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι σε τρεις μέρες θα υπάρχει κυβέρνηση".

Στην Κουμουνδούρου ωστόσο παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή και διαμηνύουν ότι εάν επαληθευτούν τα exit polls,  τότε η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξανασυνεργαστούν με το κόμμα του Πάνου Καμμένου για συγκρότηση Κυβέρνησης.

ΝΔ

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls, στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν τα τεκταινόμενα με ιδιαίτερη προσοχή, αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα, για να προβούν σε οποιαδήποτε εκτίμηση. "Δεν αποτελεί βάση το exit poll. Θα περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα, για να κάνουμε τη γενική εκτίμηση. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποχής και άρνηση των ψηφοφόρων να απαντήσουν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να μετατρέψει τις εκλογές σε ντέρμπι. Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν εκλογικό περίπατο και όσοι έλεγαν ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα μας τελειώσουν. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά αποδείχτηκε πως η Νέα Δημοκρατία είναι ο βασικός εγγυητής της ομαλής πορείας της χώρας. Έβαλε την ατζέντα της συζήτησης προεκλογικά και επέβαλε τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Υπερείχε στην αποτύπωση των επιχειρημάτων, την οργάνωση και τη συνολική εικόνα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να λασπώσει, να δηλητηριάσει και να ρίξει το επίπεδο της προεκλογικής συζήτησης. 

ΠΑΣΟΚ

Δεδομένο θεωρούσαν το 6% λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας κύκλοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ, ενώ  πριν από λίγη ώρα άλλες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέβαζαν το ποσοστό ακόμη και στο 7,5%.

Συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο θέτουν ως προϋπόθεση  στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μετάσχουν στην νέα κυβέρνηση. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ακόμη και στο σενάριο συμμετοχής τους θα παραμείνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Και τούτο διότι δεν επιθυμούν – αναφέρουν οι ίδιες πηγές – πολιτικά στελέχη να αναλάβουν το βάρος εφαρμογής του μνημονίου.

Αργά το μεσημέρι έλαβε χώρα σύσκεψη στην Χαριλάου Τρικούπη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Λαϊκή Ενότητα

"Αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα" είναι το πρώτο σχόλιο από το επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την ανακοίνωση των exit polls που θέλουν το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας να δίνει μάχη για να μπει στη βουλή, με ποσοστά που κυμαίνονται από 2,5%-3,5%.

Σύμφωνα  με συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη, θα αναμένονται τα πρώτα πραγματικά και επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

Ποτάμι

Σε στάση αναμονής βρίσκονται τα στελέχη του Ποταμιού μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls που δίνουν στο κόμμα ποσοστό από 4-5,5%. Ακόμη κύκλοι του Ποταμιού αποδίδουν τα χαμηλότερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα στο κλίμα πόλωσης των τελευταίων ημερών.

Επίθεση από Π. Καμμένο στις εταιρείες δημοσκοπήσεων

Επίθεση προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μέσω Twitter.

Συγκεκριμένα έγραψε:

"Αφού οι 'δημοσκόποι' μας πολέμησαν πρόστυχα όλο τον μήνα πάνε σιγά σιγά να διορθώσουν. Πού είναι οι απατεώνες του Παν. Μακεδονίας. Το 1,7%, πόσα πήρατε".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top