ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινη φορολογία: «Αλαλούμ» με την εφαρμογή της, με πιέσεις από την ΕΕ - Ποια τα επόμενα βήματα

Πράσινη φορολογία: «Αλαλούμ» με την εφαρμογή της, με πιέσεις από την ΕΕ - Ποια τα επόμενα βήματα

Σύγχυση με το πότε τελικά θα εφαρμοστεί προκάλεσε η επιβολή της πράσινης φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Το νομοσχέδιο ακόμα δεν είναι έτοιμο και δεν ψηφίστηκε. Αυτή την στιγμή μελετούμε τα αντισταθμιστικά μέτρα ωστόσο υπάρχει βιασύνη να τελειώσει. Σίγουρα δεν προλαβαίνουμε να μπει η πράσινη φορολογία από την 1η Απριλίου, παρόλο που εργαζόμαστε εντατικά και μεθοδικά», επεσήμανε η αρμόδια πηγή.

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως «η πράσινη φορολογία αναμένεται να είναι τον Οκτώβριο. Δεν ξέρω γιατί έχει παρεισφρήσει ότι θα είναι τον Απρίλιο. Έχουμε χρόνο να δούμε και τα αντισταθμιστικά μέτρα για το συγκεκριμένο θέμα».

Τα επόμενα βήματα

Αναφορικά με την διαδικασία και τα επόμενα βήματα, η αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έγινε η παρουσίαση της πράσινης φορολογίας και καθορίστηκαν ποιες ομάδες πληθυσμού, εργαζομένων και επαγγελματικές ομάδες θα επηρεαστούν. Αυτή την στιγμή, το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται στην διαδικασία της συζήτησης για τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία πρέπει να συνοδεύουν αυτή την φορολογία.

«Βρισκόμαστε σε εντατική προεργασία για να ετοιμάσουμε τα αντισταθμιστικά μέτρα με βάση την μελέτη που παρουσιάστηκε. Σύντομα ευελπιστούμε να έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο. Σίγουρα όμως θα εφαρμοστεί το 2024 και συγκεκριμένα τους προσεχείς μήνες, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση», ανέφερε η ίδια πηγή.

Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξετάζονται αυτή την στιγμή, όπως μας έχει αναφερθεί, έχουν στόχο να μετριαστούν οι επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν από την επιβολή της πράσινης φορολογίας.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση για τα σενάρια που έγιναν για την επιβολή της πράσινης φορολογίας και για τα προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Περί Επιβολής Φόρου Άνθρακα σε Ενεργειακά Προϊόντα Νόμο, η Κυβέρνηση θα επιβάλει φορολογία στα καύσιμα κίνησης της τάξης των 5 σεντ το 2024 και σε ρυπογόνες βιομηχανίες. Παράλληλα, με τον Περί Επιβολής Τέλους Διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία Νόμο, η Κυβέρνηση θα επιβάλει τέλος €2,5 ανά διανυκτέρευση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκεΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top