ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση SIGMA: Μάχη ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για πρωτιά - Δυσπιστία στο νέο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης - Ψάχνουν την εντιμότητα

Δημοσκόπηση SIGMA: Μάχη ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για πρωτιά - Δυσπιστία στο νέο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης - Ψάχνουν την εντιμότητα

Στη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση για τις εκλογές Ιουνίου προχώρησε το SIGMA.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1086 πρόσωπα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου σε παγκύπρια βάση, από τις 14 μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Είναι φανερό πως ο λόγος που θα πάνε οι πολίτες στην κάλπη είναι επειδή θα γίνουν πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες. Οξύμωρο αποτελεί το γεγονός ότι το 76% του δείγματος είναι δυσαρεστημένοι με την ταυτόχρονη διενέργεια δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών.

Όσον αφορά την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι εξυπηρετεί τις κομματικές συναλλαγές και βολέματα αντί τις πραγματικές ανάγκες του δημότη. Ενώ ξεκάθαρα για την νέα μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν και οι τρεις θεσμοί, Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα. Παράλληλα, το 62% πιστεύει ότι η νέα τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι βιώσιμη.

Την ίδια ώρα, το πλειοψηφικό 76% δεν πιστεύει ότι είναι έτοιμο το Κράτος να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις εκκρεμότητες στην ΤΑ. Παράλληλα, το 66% πιστεύει ότι το νέο σύστημα θα δυσκολέψει αντί να διευκολύνει του πολίτες, μάλιστα, με το 83% να σημειώνει ότι τους ενοχλεί περισσότερο η πολυπλοκότητα με τους περιφερειάρχες και τους αντιδημάρχους.

Τα 4 τοπ χαρακτηριστικά

Το κυριότερο χαρακτηριστικό που ψάχνουν οι ψηφοφόροι στους δημάρχους είναι η εντιμότητα με 55% και ακολουθούν ικανότητα, εργατικότητα και μόρφωση.

Κεφάλαιο «Κυπριακό»

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης το 2019 όσον αφορά τον βαθμό κατά τον οποίο η ΕΕ βοήθησε στη λύση του Κυπριακού, οι πολίτες που απάντησαν «καθόλου/όχι και τόσο» αυξήθηκε από 54% σε 68%.

Ευρωεκλογές

Διαφορετικά σκέφτονται οι ψηφοφόροι αναφορικά με τις ευρωεκλογές. Δεν πάνε με την γραμμή του κόμματος. Και στην περίπτωση των ευρωβουλευτών, το κύριο χαρακτηριστικό που ψάχνουν οι πολίτες είναι η εντιμότητα με 67% και ακολουθούν η γνώση για το Κυπριακό, να είναι αδιάφοροι και έμπειροι.

Πάντως, παρά την ενόχληση με τις ταυτόχρονες εκλογικές διαδικασίες, το 63% δηλώνει έτοιμο να ψηφίσει. Παράλληλα, πιστεύουν ότι η ψαλίδα με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα είναι πολύ μικρή ή θα έχουν τα ίδια ποσοστά.

Στην πιο σημαντική ίσως κάρτα, αυτή της πρόθεσης ψήφου, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ κονταροχτυπιούνται επί ίσοις όροι στο 19%, ενώ δείχνουν το ΕΛΑΜ τρίτο με 10% και ακολουθεί κοντά το ΔΗΚΟ με 9%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση τη μεγαλύτερη συσπείρωση έχουν ΑΚΕΛ (77%) και ΕΛΑΜ (75%) ενώ υστερούν με 17 μονάδες πιο κάτω ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση της έρευνας

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top