ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Γιορτάζει την μερική νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης

Βερολίνο: Γιορτάζει την μερική νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης

Νόμιμο είναι πλέον το κάπνισμα κάνναβης για άτομα άνω των 18 ετών στη Γερμανία, αφού τέθηκαν σε ισχύ νέοι νόμοι για την προσωπική κατοχή.

Οι χρήστες κάνναβης συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου τα μεσάνυχτα για να γιορτάσουν τη νέα μερική νομιμοποίηση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα άτομα άνω των 18 ετών μπορούν πλέον να μεταφέρουν μέχρι 25 γραμμάρια σε δημόσιους χώρους για προσωπική χρήση και να καλλιεργούν μέχρι τρία φυτά στο σπίτι

«Μπορούμε επιτέλους να δείξουμε τους εαυτούς μας, δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πια», δήλωσε στο dpa ο Χένρι Πλότκε, μέλος της Γερμανικής Ένωσης Κάνναβης (DHV), κατά τη συγκέντρωση στο Βερολίνο.

Οι νέοι νόμοι ήρθαν στον απόηχο μιας έντονης συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ευκολότερης πρόσβασης στο φάρμακο. Η κυβέρνηση λέει ότι η αποποινικοποίηση θα χτυπήσει την κρυφή αγορά και θα μειώσει τη διάδοση της μολυσμένης κάνναβης, προστατεύοντας έτσι τους νέους. Αλλά υπήρξαν και επικριτικά σχόλια σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στους νέους.

«Από την άποψή μας, ο νόμος όπως είναι γραμμένος είναι μια καταστροφή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η Κάτια Σαϊντέλ, θεραπεύτρια σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στο Βερολίνο, το Tannenhof Berlin-Brandenburg.

«Η πρόσβαση στο προϊόν θα είναι ευκολότερη, η εικόνα του θα αλλάξει και θα ομαλοποιηθεί περισσότερο, ειδικά μεταξύ των νέων», είπε η Σαϊντέλ, προσθέτοντας ότι αναμένει να δει αύξηση στη χρήση κάνναβης «τουλάχιστον αρχικά».

Παράνομη για ανήλικους

Η κατανάλωση κάνναβης από άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να είναι παράνομη. Η νέα νομοθεσία έχει επίσης ορισμένες διασφαλίσεις για την προστασία των νέων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του καπνίσματος κάνναβης σε απόσταση 100 μέτρων από σχολείο, νηπιαγωγείο, παιδική χαρά ή αθλητικό κέντρο.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, υποσχέθηκε μια μεγάλη εκστρατεία που θα βοηθήσει στο να εκπαιδευτούν οι νέοι σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021, το 8,8% των ενηλίκων στη Γερμανία ηλικίας 18-64 ετών δήλωσε ότι είχε καταναλώσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους 12 μήνες. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12 έως 17 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν στο 10%.

Η κυβέρνηση έχει πει προηγουμένως ότι πολλοί χρήστες βασίζονται στο ναρκωτικό για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα της κάνναβης που καταναλώνεται από αυξανόμενους αριθμούς νέων. Παρατηρητές από όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν στενά πώς λειτουργεί ο νόμος στην πράξη στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top