ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για αντιπαράθεση Νομικής και Ελεγκτικής: «Δεν διασυνδέομαι σε καμία απολύτως περίπτωση»

ΠτΔ για αντιπαράθεση Νομικής και Ελεγκτικής: «Δεν διασυνδέομαι σε καμία απολύτως περίπτωση»

Η αντιπαράθεση μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι μια δυσάρεστη και ατυχής εξέλιξη είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης, και κληθείς να σχολιάσει την επανεκκίνηση της «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως σας είπα και τις προηγούμενες μέρες, μετά το ατυχές γεγονός ξεκίνησε και πάλι η προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και σε συνεργασία με τις χώρες που ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία, με τα ΗΑΕ, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξανάρχισε η αποστολή. Θα υπάρξει και η ολοκλήρωση των εργασιών εντός της προσεχούς βδομάδας, που θεωρώ θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσει η Κυβέρνηση στο θέμα που προκύπτει μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας είπε ότι «κάποιοι επιδιώκουν, για τους δικούς τους λόγους που δεν με αφορούν, να με διασυνδέσουν με τη μια ή την άλλη πλευρά. Δεν διασυνδέομαι σε καμία απολύτως περίπτωση. Εξάλλου, αν ήθελα ή αν επιθυμούσα να το πράξω θα μπορούσα να το πράξω.

Είναι μια ατυχέστατη, δυσάρεστη, θεωρώ, εξέλιξη αυτή η αντιπαράθεση που υπάρχει. Υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, η όποια απόφαση του δικαστηρίου θα είναι σεβαστή από εμένα σε απόλυτο βαθμό. Δεν έχω να αναφέρω τίποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα. Βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να αναφέρω τίποτε άλλο».

Σε ερώτηση τι θα κάνει αν ο ίδιος κληθεί από το Δικαστήριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «ποιος, εγώ θα αρνηθώ στο δικαστήριο αν με καλέσει να παρουσιαστώ; Εγώ σέβομαι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ως ο θεματοφύλακας του Συντάγματος, τη δικαιοσύνη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως «η δήθεν μεταρρύθμιση» που πρόκειται να γίνει «έχει ως στόχο τον ίδιο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω δηλώσεις του οποιουδήποτε. Οι προθέσεις μας για μετεξέλιξη και της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έγιναν στις 29 Ιανουαρίου 2024 πριν να υπάρχει οτιδήποτε και αυτά είναι προεκλογικές μου δηλώσεις στις οποίες προχωρούμε, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ τον κατηγορεί ως επιτήδειο ουδέτερο για το θέμα με τη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία, καλώντας τον να παρέμβει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή θα ήταν η θετικότερη εξέλιξη για μένα. Για να μην έχει αποφευχθεί σημαίνει ότι αυτοί που αποφάσισαν να προχωρήσουν ήθελαν να προχωρήσουν. Είναι απλά τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν η πρόταση του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό αφορούσε τριμερή ή πενταμερή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω οτιδήποτε για το συγκεκριμένο θέμα. Το μόνο που θέλω να πω είναι να εκφράσω την πολύ μεγάλη μου απογοήτευση - χωρίς να σχολιάζω την ουσία, χωρίς να σχολιάζω αν αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι – για το ότι στο Εθνικό Συμβούλιο συζητούμε, συμφωνούμε σε κάποια πράγματα και αυτά τα πράγματα από κάποιους δεν τηρούνται. Αν αυτό είναι ένδειξη σοβαρότητας, το αφήνω στον κυπριακό λαό».

Κληθείς να διευκρινίσει τι δεν τηρήθηκε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «η δήλωση μου ήταν ξεκάθαρη».

Ερωτηθείς αν αλλάζει η ρητορική της Τουρκίας σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι μέχρι αυτή τη στιγμή. Η προσπάθεια μας συνεχίζεται, είναι ένας και μοναδικός ο στόχος: η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει. Προσπαθούμε και με την ΕΕ, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο η ΕΕ, με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, τη Γερμανία. Και να αναφέρω ότι μόλις με ενημέρωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής ότι θα έρθει στην Κύπρο την 1η Μαΐου για να γιορτάσουμε μαζί τα 20ρονα από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Θεωρώ ότι η παρουσία της εδώ στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα και στα του Κυπριακού και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με ένα και μοναδικό στόχο».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία στηρίζει την κυριαρχική ισότητα και όχι τη λύση δυο κρατών και ερωτηθείς αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχουν τέτοιου είδους μηνύματα. Δεν ξέρω γιατί τα λένε, ποιοι τα λένε, σε τι αποσκοπούν. Δεν με ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση, δεν είμαι εδώ για την επικοινωνιακή διαχείριση και το Κυπριακό δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς σκοπούς. Από κει και πέρα δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στην κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη».

Ερωτηθείς αν είχε κάποιο μήνυμα από τον Ολλανδό Πρωθυπουργός κ. Ρούτε, ο οποίος ήταν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «γνωρίζω ότι θα πήγαινε στην Τουρκία, είμαστε σε συνεχή επαφή, έχω επισκεφθεί και την Ολλανδία, και θα ενημερωθώ για τα αποτελέσματα των επαφών».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ρούτε μετέφερε κάποιο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «σίγουρα, για αυτό είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Λαμπάδιασαν» οχήματα τα ξημερώματα – Βρίσκονταν σταθμευμένα σε ανοικτό πάρκινγκ– Εξετάζεται και εμπρησμός

Απίστευτη απάτη - 58χρονος πείστηκε να επενδύσει σε εταιρεία που θα έμπαινε σε χρηματιστήριο – Το ποσό που «έκανε φτερά»

Καιρός: «Τα ‘χει παίξει» - Καλημέρα με λιακάδα, καλό μεσημεράκι με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Εξαντλήθηκαν οι κρατήσεις γι' αυτούς τους μήνες - Το πρόγραμμα, οι τιμές και οι νέες υπηρεσίες

Φοιτητική Χορηγία: Σταδιακή η καταβολή – Ποιες αιτήσεις εξετάζονται τώρα – Όλες οι πληροφορίες

Ηλίας Γκότσης: Δεν μου λείπει η τηλεόραση – Ξέρω ότι θα πάω απλά να κάνω τη «γλάστρα»ΠτΔ: «Με προσωπικά μου έξοδα μετέβηκα στην Αθήνα μαζί με την κόρη μου»

ΠτΔ: «Με προσωπικά μου έξοδα μετέβηκα στην Αθήνα μαζί με την κόρη μου»

Θλίψη εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διότι, όπως είπε, κάποιοι κρίνοντας από τον τρόπο που οι ίδιοι συμπεριφέρονται, κάνουν κάποιες αναφορές σε σχέση με την πρόσφατη μετάβαση του στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε τον τελικό αγώνα του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top