ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδίκημα η παράνομη υλοτομία δέντρων για τη «Λαμπρατζιά» - Ποια η ποινή και το πρόστιμο

Αδίκημα η παράνομη υλοτομία δέντρων για τη «Λαμπρατζιά» - Ποια η ποινή και το πρόστιμο

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μαζί με τις ευχές για Καλό Πάσχα, υπενθυμίζει το κοινό ότι επειδή έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια παράνομη υλοτομία δέντρων, με πρόθεση να τα κάψουν στην παραδοσιακή «Λαμπρατζιά», ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αδίκημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, για την εκκοπή δασικών, αλλά και κάποιων καλλωπιστικών δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται η γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών.

Υπογραμμίζει δε, ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμιά άδεια εκκοπής δέντρων, για να χρησιμοποιηθούν στην «Λαμπρατζιά».

Σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία η παράνομη εκκοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι € 5.000 ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και με τις δύο ποινές μαζί.

Το Τμήμα Δασών καλεί τις Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό εκκοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά.

Επίσης, λόγω των πολύ ψηλότερων για την εποχή θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος, γι’ αυτό και απαιτείται η προσοχή όλων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών πλησίον δασικών περιοχών, καθώς και από τους γεωργούς κατά τις διάφορες δραστηριότητές τους τόσο στις εξοχικές κατοικίες όσο και στο ύπαιθρο γενικότερα.

Η χρήση φωτιάς και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγες θα πρέπει να αποφεύγεται παντελώς. Επίσης, η ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων κατά τη διακίνηση στο ύπαιθρο και τις δασικές περιοχές απαγορεύεται.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς ογκούμενη τάση για χρήση βεγγαλικών ή άλλων επικίνδυνων αντικειμένων (κροτίδες κλπ) που περιέχουν εκρηκτική ύλη για την υποδοχή της Ανάστασης του Χριστού, τονίζοντας ότι για την αγορά και χρήση τέτοιων επικίνδυνων υλικών απαιτούνται άδειες αγοράς, κατοχής και χρήσης από την Υπηρεσία Μεταλλείων και την Αστυνομία.

Η παράνομη αγορά, κατοχή και χρήση τέτοιων επικίνδυνων υλικών απαγορεύεται, καθώς αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών ενώ οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά.

Σημειώνεται ότι το άναμμα φωτιάς οπουδήποτε στην ύπαιθρο απαγορεύεται – πλην – μόνο για την παρασκευή φαγητού εντός των προς τούτο ειδικά επιτρεπόμενων και διαρρυθμισμένων χώρων που βρίσκονται σε οργανωμένους εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους.

Το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση 2Κm από τις παρυφές του, συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Δασών προτρέπει το κοινό όπως κατά τις εξόδους του στα δάση και την ύπαιθρο, να αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά ή απειλούμενα με εξαφάνιση και ως εκ τούτου είναι αυστηρά προστατευόμενα.

Τέλος, καλεί όποιον αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top