ΠΟΛΙΤΙΚΗ

50 χρόνια από το «Αττίλας ΙΙ»: Η μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο - Το χρονικό της τραγωδίας

50 χρόνια από το «Αττίλας ΙΙ»: Η μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο - Το χρονικό της τραγωδίας

Μετρούμε φέτος μισό αιώνα εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας από τον Τούρκικο ζυγό.

Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια η τουρκική εισβολή στην Κύπρο εισήλθε στη δεύτερή της φάση.

Συγκεκριμένα, στις 14 Αυγούστου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί διεύρυναν τα επεκτατικά τους σχέδια παραβιάζοντας επανειλημμένα κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας.

Συμπληρώνονται 50 χρόνια πόνου, ξεριζωμού και προσφυγιάς. Εκείνη τη μέρα, που καταγράφεται ως ακόμη μαύρη ημερομηνία της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας, οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά.

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ή επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου‎, Επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου ή τουρκικά: Attila Harekâtı‎‎, Επιχείρηση Αττίλας, όπως ονομάστηκε αφήνει τα σημάδια της στο νησί μας μέχρι και σήμερα αφού το 37,7 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κρατείται παράνομα από την Τουρκία ενώ μέχρι σήμερα μεγάλη μερίδα ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται.

Στις 20 Ιουλίου, αφού είχε προηγηθεί το πραξηκόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων.
Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν αρχικά το 3% από το βόρειο κομμάτι του νησιού με την επιχείρηση «Αττίλας 1» και συγκεκριμένα την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη.

Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν.

Ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους.

Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν και μόλις 1 ώρα μετά η Τουρκία ξεκίνησε η δεύτερη επιχείρηση «Αττίλας ΙΙ», κατά την οποία μέσα σε 3 ημέρες κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Ελληνοκύπριους, άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Κύπριοι.

Στις 14 Αυγούστου ξεκίνησε η δεύτερη επιχείρηση των Τούρκων «Αττίλας II», η οποία κράτησε 3 ημέρες, ενώ μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ προέβησαν σε σφαγές αμάχων και γυναικόπαιδων στα χωριά Μαράθα, Σανταλάρη και Αλόα, τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη τις περιέγραψαν ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι Τούρκοι θα κατακτούσαν περισσότερο από ό,τι ζητούσαν στη Γενεύη πριν λίγες ώρες.

Οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις ήταν χωρισμένες σε 3 τομείς, Δυτικό, Κεντρώο και Ανατολικό. Το σχέδιο των ελληνοκυπριακών δυνάμεων ήταν η ασθενής άμυνα και υποχώρηση έως μια προσχεδιασμένη αμυντική γραμμή, τη «Γραμμή Τρόοδους». Πιο ενισχυμένος τομέας ήταν ο Ανατολικός, για τον οποίο υπήρχε η άποψη πως θα ήταν το κύριο πεδίο δράσης της τουρκικής επιθετικότητας. Συνολικά, υπήρχαν 20 χιλιάδες άντρες στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και 21 άρματα μάχης τύπου Τ-34.

Στις τουρκικές δυνάμεις υπήρχαν 40 χιλιάδες άντρες και 200 - 260 άρματα. Το τουρκικό σχέδιο είχε δύο φάσεις. Ανατολικά να επιτεθούν έως ότου ενώσουν τον θύλακα της Αμμοχώστου με τις υπόλοιπες δυνάμεις που έλεγχαν, ενώ άλλη ομάδα δυνάμεων θα προχωρούσε δυτικά έως ότου προσεγγίσει τη Γραμμή Τρόοδους. Η δεύτερη φάση, υπολογιζόμενη να ξεκινήσει μετά από δύο μέρες, προέβλεπε την κατάληψη της Μόρφου και του Λιμνίτη.

Στον διπλωματικό τομέα, στις 15 Αυγούστου ο Κληρίδης προήδρευσε συμβουλίου ελληνοκυπρίων και την επομένη μετέβη στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Στον Ανατολικό Τομέα, οι Τούρκοι ξεκίνησαν με βολές πυροβολικού συνεπικουρούμενοι από την αεροπορία, εναντίον των ελληνικών θέσεων. Τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χωριό Μια Μηλιά. Αρχικά αποκρούστηκαν, αλλά μετά την ενίσχυσή τους με τεθωρακισμένα, το ΓΕΕΦ διέταξε τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις να υποχωρήσουν στη γραμμή Τρόοδους. Έτσι οι Τούρκοι κατάφεραν να καταλάβουν το χωριό. Υποχωρώντας οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις δεχόντουσαν πυρά της αεροπορίας, τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση της γραμμής άμυνας και μέχρι τις 12:30, οι τουρκικές δυνάμεις είχαν φτάσει στην Αμμόχωστο.

Στον Κεντρικό Τομέα, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ δέχτηκε επίθεση με βολές πυροβολικού και αεροπορίας. Στις 10:00 το στρατόπεδο δέχτηκε επίθεση από πεζικό και στις 11:00 από τεθωρακισμένα, όμως οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ - της πιο αξιόμαχης μονάδας των ελληνοκυπριακών δυνάμεων - κατάφεραν να τις αποκρούσουν. Στις 15:00 υπήρξε και νέα επίθεση, όμως και πάλι αποκρούστηκε. Συνολικά η ΕΛΔΥΚ είχε 1 νεκρό και 7 τραυματίες, ενώ οι τουρκικές απώλειες ήταν βαριές. Ωστόσο κατάφεραν και κατέλαβαν ένα παρακείμενο λόφο.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κληρίδης στις 14 Αυγούστου, για να τους θέσει τις τουρκικές απαιτήσεις για ομοσπονδία, συμμετείχαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί αρχηγοί (και οι καθαιρεμένοι μητροπολίτες) και ο Νίκος Σαμψών. Ο Κληρίδης τους περιέγραψε την κατάσταση, τους ενημέρωσε πως οι Τούρκοι μπορούν να καταλάβουν όλη την Κύπρο. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Σαμψών πρότεινε να συσπειρωθεί η ηγεσία υπό τον Γλαύκο Κληρίδη. Αρκετοί μητροπολίτες ζήτησαν να κηρυχθεί ένωση με την Ελλάδα. Στο τέλος της σύσκεψης ο Κληρίδης δήλωσε πως θα πράξει σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Στον Ανατολικό Τομέα, στις 15 Αυγούστου, το εφεδρικό τάγμα 341, ενισχυμένο με 3 άρματα Τ-34, προσπαθούσε να αμυνθεί δυτικά της Αμμοχώστου. Οι άλλες δυνάμεις υποχώρησαν στη Λάρνακα και τη Γραμμή Τρόοδους. Στις 14:00 οι Ελληνοκύπριοι του τάγματος είδαν τα Τουρκικά τρία τεθωρακισμένα να πλησιάζουν, και αντιλαμβανόμενοι πως ήταν απομονωμένοι, υποχώρησαν στις 17:00. Τα πρώτα τουρκικά άρματα μπήκαν στην Αμμόχωστο στις 17:30 και ενώθηκαν με τον εκεί τουρκοκυπριακό θύλακα, αλλά δεν προχώρησαν στις ελληνοκυπριακές περιοχές.

Στον Δυτικό Τομέα, οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ελληνοκυπριακές στις 14:30. Προχώρησαν 6 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, και το βράδυ της 15ης προς 16ης Αυγούστου, διατάχθηκε η υποχώρηση των ελληνοκυπριακών δυνάμεων στη Γραμμή Τροόδους.
Στον Κεντρικό Τομέα δεν υπήρχαν ιδιαίτερες συμπλοκές.

Έναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού

Στις 25 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, ξανάρχισαν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε ομοσπονδιοποίηση με ανταλλαγή πληθυσμών, ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν έτοιμος να αποδεχτεί την ομοσπονδία αλλά χωρίς ανταλλαγή πληθυσμών. Τελικά τον Αύγουστο του 1975, επήλθε συμφωνία η οποία είναι γνωστή με το όνομα Συμφωνία της Γ΄ Βιέννης. Η τουρκοκυπριακή ερμηνεία διατηρεί την άποψη ότι πρόκειται για συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών ενώ η ελληνοκυπριακή ότι επρόκειτο για προσωρινό ανθρωπιστικό μέτρο. Οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τρόμος για 27χρονο στη Λάρνακα: Βρήκε ληστή στο σπίτι του και τον ανέκοψε - Του πρόταξε μαχαίρι και τον έστειλε στο Νοσοκομείο

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 9 Νοεμβρίου

• Η αναφορά του Στέφανου Μιχαήλ για τον Φειδία: «Δεν τον θεωρώ ικανό...» - Δείτε βίντεο

• Η διατροφή και η μυρωδιά σου μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια να... σε βάλουν στόχο - Τι αναφέρει διαιτολόγος στο «Τ»

• Ουκρανοί πρόσφυγες μαθητές: Οι αποφάσεις και εξαιρέσεις για την ομαλή ένταξη τους στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα

• Ανεργία στην Κύπρο: Μειώθηκε τον Οκτώβριο – Σε αυτούς τους τομείς παρατηρείται – Πίνακες

• «Σιγοσβήνουν» Αγ. Νάπα και Πρωταράς τον χειμώνα - Ταβέρνες μόνο για... 2-3 μέρες την εβδομάδα



Κυπριακό: «Μεταφέραμε απόψεις μας για λύση στη βάση πραγματικοτήτων στην Κύπρο», είπε ο Φιντάν

Κυπριακό: «Μεταφέραμε απόψεις μας για λύση στη βάση πραγματικοτήτων στην Κύπρο», είπε ο Φιντάν

«Μεταφέραμε στους συνομιλητές μας τις απόψεις μας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με ανάρτησή του στο Χ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top