ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου : Είναι η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή μας για αυτά που έγιναν και για αυτά που ξεχάστηκαν στη μέση του δρόμου

Ομήρου : Είναι η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή μας για αυτά που έγιναν και για αυτά που ξεχάστηκαν στη μέση του δρόμου

Τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται κατά κόρον η διαπίστωση μιας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, με χαρακτηριστικά παρακμής, θεσμικής ανεπάρκειας, φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, ελλειμμάτων στο δημοκρατικό διάλογο και έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική διαδικασία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του, στο πλαίσιο εκδήλωσης.

H εκδήλωση είχε θέμα: «Κυπριακό, Οικονομία, Θεσμοί και Μεταρρυθμίσεις:  Προβληματισμοί, Προκλήσεις και Προοπτικές»που πραγματοποιήθηκε στο Πολυχώρο Πολιτισμού της « Παλιάς Ηλεκτρικής» και έγινε στην Πάφο.

Αποτέλεσμα συνέχισε , ολοένα και περισσότεροι πολίτες απογοητεύονται και αποστρέφουν το πρόσωπο τους από την πολιτική, το πολιτικό προσωπικό και τη θεσμική λειτουργία της πολιτείας.

Έκφραση αυτής της απογοήτευσης,  είπε ο κ. Ομήρου,  είναι η επιλογή της ιδιώτευσης και του περιθωρίου και η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες, η οποία παρουσιάζει μια σταθερή και αυξητική τάση.

Πρόσθεσε πως δεν ωφελεί η άρνηση ανάληψης ευθυνών ή η απόπειρα μετακύλησης τους, σημειώνοντας πως αυτή η στάση μόνο ως ευθυνόφοβος εκλαμβάνεται από τους πολίτες. 

Επεσήμανε ακόμη, πως είναι αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να υποβληθεί στην αναγκαία αυτοκριτική για τα φαινόμενα που αφέθηκαν να εκκολαφθούν τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από μια διαδικασία προϊούσας φθοράς και παρακμής του πολιτικού και κοινωνικού ιστού.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν από όλους μας πρωτοβουλίες για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών.

Απαιτούν από το Κράτος και το πολιτικό σύστημα – όπως είπε- να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και να αναδειχθούν μοχλοί προοδευτικής κίνησης της κοινωνίας, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα «ξαναβρούμε την ψυχή μας» και θα επανακτήσουμε την αυθεντικότητα μας και θα ανακαλύψουμε εκ νέου τη ζωογόνο δύναμη της πολιτικής.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως σήμερα η δημοκρατία χρειάζεται ένα καινούργιο ζωογόνο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης, ένα άνεμο που θα σαρώσει τις στρεβλώσεις των πολιτειακών σχέσεων και τις κάθε είδους διαμεσολαβήσεις στο κράτος για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι συντηρητικές πολιτικές, η εμμονή στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων και ο φόβος μπροστά στο καινούργιο, συνέχισε,  κρατούν την κυπριακή κοινωνία «όμηρο» του παρελθόντος και εμποδίζουν τη μετεξέλιξη των θεσμών, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του κράτους, τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία στο πολιτικό σύστημα, ενώ ακυρώνουν τον απαραίτητο έλεγχο στο πλέγμα των δομών εξουσίας, όπως είπε.

Παρατήρησε ακόμη πως τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πως οι  αλλαγές είναι επιταγή.

Μιλώντας στην Πάφο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη πρόκληση που αποτελεί η επιλογή της ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017».

Αυτή η πρόκληση αφορά την Πάφο, αφορά όμως και ολόκληρη την Κύπρο και αφορά και την κυπριακή πολιτεία, ανέφερε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως οι  ευκαιρίες που προσφέρονται για προβολή της Πάφου και της Κύπρου είναι τεράστιες, τόσο πολιτιστικά αλλά και πολιτικά,συμπλήρωσε.

Εκτίμησε επίσης πως αποτελεί βαριά η ευθύνη για μια συλλογική συστράτευση για  αδιαπραγμάτευτη επιτυχία αυτής της μοναδικής ευκαιρίας, σημειώνοντας πως “ πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε” .

Αναφερόμενος στο εθνικό μας θέμα και στη συμπλήρωση των 41 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή , ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και η εμμονή σε λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου.

Διαχρονικό μας χρέος, συνέχισε, είναι  η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωσή μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν.

“Είμαστε για μια ακόμα φορά σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του κυπριακού προβλήματος. Ο Κυπριακός Ελληνισμός επιθυμεί λύση. Επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό. Την επιθυμούσαμε και την επιδιώκαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Όχι, όμως, οποιαδήποτε λύση”ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας συνέχισε.

Είπε ακόμη πως το μήνυμα μας προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της. 

Επεσήμανε επίσης πως η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής δείγματα γραφής αλλαγής της τουρκικής πολιτικής, σημειώνοντας πως είναι γι’ αυτό που αποτελεί καθήκον μας να κινητοποιήσουμε και να συνεγείρουμε όλες μας τις δυνάμεις για πρωτοβουλίες και δράσεις για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία, τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα, ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων, αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και κοινών δράσεων ανέφερε,  προσθέτοντας πως επιβάλλεται ακόμα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών.

Σαράντα ένα χρόνια μετά την εθνική τραγωδία του 1974, δεν αρκούν ούτε οι ιστορικές αναδρομές, ούτε οι συγκινησιακοί εγκλεισμοί σε λόγους και ρητορικές εξάρσεις είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων , σημειώνοντας πως το ζητούμενο, ως επιταγή της ιστορίας, ως διδαχή των τότε δραματικών γεγονότων και ως επιβαλλόμενη στάση απέναντι στο συνεχιζόμενο ακρωτηριασμό της πατρίδας μας, είναι η αντίσταση και σήμερα. Αντίσταση στη βία και την αυθαιρεσία,αντίσταση στον εφησυχασμό και την επανάπαυση που καλλιεργούν οι σειρήνες μιας αντίληψης περί άλλων τυρβάζουσας, αντίσταση στους κακούς εαυτούς μας που ρέπουν στην προσαρμογή, τη λήθη και την αμνησία, αντίσταση στη φαλκίδευση της εθνικής και κρατικής κυριαρχίας από αποικιοκρατικής νοοτροπίας συμπεριφορές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, σημείωσε.

Οραματίζεται κατέληξε,  μια Κύπρο που να εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν χάσαμε την ψυχή μας, σημειώνοντας πως γι’ αυτό σήμερα είναι η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή μας γι’ αυτά που έγιναν και γι’ αυτά που ξεχάστηκαν στη μέση του δρόμου, γι’ αυτά που πιστέψαμε και παλέψαμε, για όσα πετύχαμε και πραγματώσαμε και κυρίως γι’ αυτά που προσδοκούμε, όχι απλώς για τους εαυτούς μας, αλλά για  ολόκληρο το λαό μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top