ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα εγκαίνια του αγωγού!

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα εγκαίνια του αγωγού!

Αύριο Σάββατο 17/10 στις 13.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του τμήματος του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, στο σταθμό διύλισης πόσιμου νερού στη Μύρτου, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ανακοίνωση έγινε πριν από λίγο από το “υπουργείο” γεωργίας, φυσικών πόρων και τροφίμων, μέσω της οποίας καλείται ο κόσμος και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να παρευρεθούν αύριο στην τελετή.

Η Αφρίκα γράφει ότι λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω της έλευσης αύριο του Ταγίπ Ερντογάν για τα εγκαίνια ενώ όλες σχεδόν οι εφημερίδες επισημαίνουν πως απαραίτητη είναι η διαπίστευση των δημοσιογράφων που θα παρευρεθούν στα εγκαίνια τα οποία θα μεταδίδει ζωντανά ο παράνομος Μπαϊράκ.

Αναμένεται να υπάρξουν και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο οποίος έρχεται για μια “δουλειά που δεν έχει προκοπή” στην Κύπρο αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα Νέα Κύπρος που δηλώνει πως αύριο θα ενώσει την φωνή του με τη φωνή εκείνων που θα αντιδράσουν εναντίον του Τούρκου Προέδρου. Το ΚΝΚ θεωρεί ότι το έργο μεταφοράς νερού θα προκαλέσει σοβαρά οικολογικά προβλήματα τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα και η Τουρκία θα παγιώσει πιο πολύ την ηγεμονία της στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Επικρίνει δε την “κυβέρνηση” ΡΤΚ – ΚΕΕ γιατί δεν κατέθεσε προτάσεις ενάντια στη μεταφορά του νερού, αλλά αποδέχθηκε την έννοια του νερού ως προϊόν και ποντάρουν στο ποιος θα πουλάει το νερό.

Την ίδια ώρα παραμένει ασαφές το ποιος θα έχει τη διαχείριση του νερού. Η διαχείριση δεν είναι το ίδιο με τη λειτουργία του έργου, στις δημοκρατίες η διαχείριση είναι του λαού, ενώ η λειτουργία μπορεί να ανήκει στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό, δήλωσε στον παράνομο Μπαϊράκ ο πρόεδρος της εταιρείας των “δήμων” BESKI για τη διαχείριση του νερού, Αχμέτ Μπενλί.

Στη διαχείριση, από την Τουρκία μέχρι τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου είναι “περιουσία” της Τουρκίας, από τις ακτές μέχρι τα ντεπόζιτα των “δήμων” είναι ευθύνη του “τμήματος” υδάτων και από τα ντεπόζιτα μέχρι τις βρύσες είναι ευθύνη του “δήμου”, σύμφωνα με τον Μπενλί, ο οποίος είπε ακόμα ότι η λειτουργία καλύπτει άμεσα το προσωπικό, εισπράξεις, φροντίδα, επισκευή. Για την τιμολόγηση, ανέφερε ότι η σημερινή τιμή είναι 45-50 κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ) το λίτρο και προβλέπεται ότι με το έργο η τιμή θα είναι 60-80 κουρούς, όχι μεγάλη διαφορά, όπως ανέφερε.


Εξήγησε ότι η BESKI έχει τα χρήματα για να αναλάβει αυτό το ρόλο και δήλωσε πως θέλουν να γράψουν “μια ιστορία επιτυχίας και να φέρουν νέο ηθικό δυναμισμό στην κοινωνία”. Εάν, συνέχισε, η λειτουργία δοθεί στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει εξαγωγή χρήματος και εάν αυτό γίνει, σημείωσε, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα θα παραμείνουν στον τόπο.


Εξάλλου σε δηλώσεις του στην Κίπρις ο “δήμαρχος” Λευκωσίας και μέλος της BESKI, Μεχμέτ Χαρμαντζί έθεσε και το θέμα του αποχετευτικού συστήματος και διερωτήθηκε τί θα γίνει με το δικοινοτικό πρόγραμμα στη Μια Μηλιά.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι το φράγμα στα Πάναγρα όπου από την 1η Οκτωβρίου συγκεντρώνεται το νερό που έρχεται από την Τουρκία φυλάγεται πλέον σε 24ωρη βάση μετά από ένα επεισόδιο που σημειώθηκε. Δύο φίλοι, γράφει η εφημερίδα, μπήκαν στο χώρο του φράγματος και έκαναν μπάνιο με το νερό. Η φωτογραφία τους δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξε μεγάλη αντίδραση για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και πλέον το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας που κατασκεύασε το φράγμα ζήτησε και έλαβε προστασία για ολόκληρη την ημέρα και τη νύχτα.

Στο μεταξύ το θέμα του νερού, όπως και το Κυπριακό, θα είναι αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει στις 20 του μηνός στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η επίσκεψη Ταλάτ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά η Γενί Ντουζέν επικαλείται αρμόδιες πηγές ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και επισημαίνει τις δηλώσεις το τελευταίο διάστημα επί του θέματος του νερού.

Υπενθυμίζεται ότι ΡΤΚ και κόμμα Εθνικής Ενότητας έχουν εκφράσει δημόσια διαφορετικές θέσεις, με το πρώτο να επιθυμεί διαχείριση και λειτουργία του έργου με συμμετοχή και του "κράτους" και τον εταίρο του στην "κυβέρνηση" να συντάσσεται με την επιθυμία της Άγκυρας για δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top