ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλευτές υπεραμύνονται της πρότασής τους για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Βουλευτές υπεραμύνονται της πρότασής τους για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Βουλευτές υπεραμύνθηκαν της πρότασής τους προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) για υποχρεωτική μετατροπή των δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, ύστερα από δελτίο του οίκου Moody`s που προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους.

Όπως αναφέρει ο οίκος Moody`s μια υποχρεωτική μετατροπή των στεγαστικών δανείων σε ευρώ θα επιφέρει καθυστερήσεις στη διαδικασία αναδιαρθρώσεων των μη εξυπηρετουμένων δανείων, καθώς όλοι οι δανειολήπτες θα καθυστερήσουν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, ελπίζοντας σε ελάφρυνση χρέους.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί οι ηθικοί κίνδυνοι είναι πάντα από πλευράς των δανειοληπτών. Όπως είπε, υπήρχε ηθικός κίνδυνος και όταν οι τράπεζες έδιναν κίνητρα για να παρέχουν τέτοια δάνεια σε καταναλωτές ενώ δεν γνώριζαν οι καταναλωτές, τον κίνδυνο σύναψης τέτοιων δανείων.

«Και εδώ υπάρχει ηθικός κίνδυνος, ηθικοί κίνδυνοι υπάρχουν παντού και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε και από πλευράς των τραπεζών και από πλευράς των δανειοληπτών», είπε.

Χαρακτηρίζοντας την πρόταση ισορροπημένη, ανέφερε ότι αυτό που ζητά η Βουλή από την ΚΤΚ είναι να καταλήξουν σε μια εθελοντική συμφωνία με τις τράπεζες έτσι ώστε συγκεκριμένα δάνεια ειδικής κατηγορίας να μετατραπούν σε ευρώ. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι αυτά τα ποσά δεν είναι απαγορευτικά και δεν θα δημιουργήσουν οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

«Σίγουρα δεν είναι στα ύψη άλλων δανείων που οι τράπεζες έδιναν πλουσιοπάροχα σε εταιρείες ανάπτυξης γης και αποτελούν το 90% του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τα ΜΕΔ», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης εξέφρασε την άποψη ότι όσοι έχουν χάσει εισοδήματα «από την ευφάνταστη ιδέα του κουρέματος των καταθέσεων», των λογικών των τραπεζών σε ξένα νομίσματα και των πρακτικών πώλησης αξιογράφων σε πολίτες, όταν η κυπριακή οικονομία μπορεί να τους αποκαταστήσει, θα πρέπει να το πράξει.

«Εμείς λέμε πως η πιο σωστή λύση θα είναι η επαναφορά στην αρχική φάση του δανείου έτσι ώστε ο διπλασιασμός και ο τριπλασιασμός του δανείου που έγινε και είναι άδικος, να μην επιβαρύνει τον δανειζόμενο, να επιβαρυνθούν οι τράπεζες, οι οποίες δεν έχασαν», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πήραν τα λεφτά με το κόστος εκείνης της στιγμής, μετά άλλαξαν τα δεδομένα και επιβαρύνεται ο δανειζόμενος. Άρα, είπε, οι λογικές πως δεν θα αντέξουν οι τράπεζες είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι το πρόβλημα των δανείων σε ξένο νόμισμα και ιδιαίτερα σε ελβετικό φράγκο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλές εκατοντάδες οικογενειών και εμπεριέχει το στοιχείο της παραπλάνησης των πολιτών, των δανειοληπτών από τις τράπεζες. Επίσης, είπε, εμπεριέχει το στοιχείο της ελλιπούς εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή της έγκαιρης προειδοποίησης και των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος όταν μπορούσαν να λυθούν τα προβλήματα πιο ανώδυνα. Όπως είπε, η λύση του προβλήματος αυτή η στιγμή δεν θα είναι απόλυτος ανώδυνη αλλά δεν θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο από ότι τους αναλογεί τους δανειολήπτες. Οι λύσεις, ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξουν είτε μέσω ρυθμίσεων που θα γίνουν μεταξύ ΚΤΚ και δανειοληπτών είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιμερίζουν το βάρος με δίκαιο τρόπο.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα όσα η ΚΤΚ κατέθεσε στη Βουλή, αν γίνει πράξη αυτή η εισήγηση οι τράπεζες θα υποστούν ζημιές που δεν θα ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ. Αυτά τα 200 εκατομμύρια, είπε, μπορούν να καλυφθούν από την ίδια την ΚΤΚ, η οποία έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αυτή εξάλλου η μέθοδος, όπως δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων, χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες. Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι εάν θέλουν να αποφύγουν τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, μπορούν να κάνουν αυτό που έκαναν άλλες χώρες και να στηρίξουν – αφού θέλουν τόσο πολύ – τις τράπεζες.

Η Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε, φέρει τεράστιες ευθύνες για την οικονομική καταστροφή, για αυτό και πρέπει να αναλάβει και το κόστος που δεν ξεπερνά τα 200 εκ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top