ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ.Ορφανίδης: Προτείνει συμμετοχή του σε συνεδρία της Επ. Θεσμών μέσω τηλεδιάσκεψης

Αθ.Ορφανίδης: Προτείνει συμμετοχή του σε συνεδρία της Επ. Θεσμών μέσω τηλεδιάσκεψης

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης με ηλεκτρονικό του μήνυμα, ημερομηνίας 15 Οκτωβρίου 2015, προς την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αναφέρει πως μπορεί να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου στην οποία έχει προσκληθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο μήνυμά του, ο κ. Ορφανίδης αναφέρει πως θεωρεί ότι εξαιτίας της εμπειρίας και γνώσης του για τον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του ευρωπαϊκού πλαισίου λήψης αποφάσεων μέσα στην κρίση, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διερεύνηση ορισμένων πτυχών της καταστροφής της οικονομίας του τόπου.

Επίσης σημειώνει πως με λύπη του διαπιστώνει ότι μέχρι σήμερα "δεν έχει γίνει σοβαρή διερεύνηση των ενεργειών της ΚΤΚ, ούτε για το ELA, ούτε για την PIMCO και την BlackRock, ούτε για την Alvarez & Marsal, ούτε για διάφορα άλλα σχετικά, παρά τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την αποξένωση περιουσιών δισεκατομμυρίων ευρώ που οδήγησε στην καταστροφή της οικονομίας του τόπου”.

Η Επιτροπή, με επιστολή της ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου, προς το Γενικό Εισαγγελέα, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρός της Νίκος Νικολαϊδης, επισυνάπτει το ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Ορφανίδη για χρήση όπως αναφέρει, από το Γενικό Εισαγγελέα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Στο ηλεκτρονικό του μήνυμα, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, ο κ. Ορφανίδης αναφέρει πως “στις 3 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικώ μόνιμα και εργάζομαι όμως μπορώ να συμμετάσχω στη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης. Παράκλησή μου είναι να με φέρετε σε επαφή με την γραμματεία της επιτροπής για τις σχετικές διευθετήσεις”.

`”Οπως είχα αναφέρει πριν δυο χρόνια με επιστολή μου στον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη θεωρώ ότι εξαιτίας της εμπειρίας και γνώσης μου για τον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του ευρωπαϊκού πλαισίου λήψης αποφάσεων μέσα στην κρίση, μπορώ να συμβάλω ουσιαστικά στη διερεύνηση ορισμένων πτυχών της καταστροφής της οικονομίας του τόπου”, προσθέτει ο κ. Ορφανίδης.

Σημειώνει πως ήδη πριν το Μάρτιο του 2013 είχε εξηγήσει δημοσίως τις καταστροφικές συνέπειες των χειρισμών της ΚΤΚ μετά το τέλος της θητείας του.

“Με λύπη μου διαπιστώνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σοβαρή διερεύνηση των ενεργειών της ΚΤΚ, ούτε για το ELA, ούτε για την PIMCO και την BlackRock, ούτε για την Alvarez & Marsal, ούτε για διάφορα άλλα σχετικά, παρά τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την αποξένωση περιουσιών δισεκατομμυρίων ευρώ που οδήγησε στην καταστροφή της οικονομίας του τόπου”, προσθέτει ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

“Ελπίζω ότι η συμμετοχή μου στη συνεδρία να συμβάλει στο έργο της Επιτροπής ώστε να πληροφορηθούν επιτέλους οι συμπολίτες μας για το πώς έγινε η κλοπή περιουσιών των καταθετών, κατόχων αξιογράφων και μετόχων κυπριακών τραπεζών και να αρχίσουν οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες από τις αρχές του τόπου”, καταλήγει.

Στην επιστολή της Επιτροπής Θεσμών προς το Γενικό Εισαγγελέα, υπό τον τίτλο “η διαδικασία αγοραπωλησίες της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, ο έλεγχος της διαδικασίας από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, και οι επιπτώσεις στην Τράπεζα Κύπρου και στην κυπριακή οικονομία γενικότερα” αναφέρεται πως “έχουμε λάβει τη συνημμένη επιστολή από τον κ. Ορφανίδη με αυτόδηλο περιεχόμενο. Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Ορφανίδης αναφέρει ότι κατέχει στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να είναι χρήσιμα για τις έρευνες αναφορικά με το τραπεζικό σκάνδαλο. Η επιστολή επισυνάπτεται για δική σας χρήση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top