ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: Όχι στο άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας χωρίς εκπλήρωση των υποχρεώσεων της

Α. Νεοφύτου: Όχι στο άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας χωρίς εκπλήρωση των υποχρεώσεων της

Δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα κεφαλαίων στη διαπραγματευτική πορεία της Τουρκίας χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στείλει αυτό το μήνυμα στην Αγκυρα και να την πιέσει αν επιθυμεί να την δει εντός της Ενωσης.

Σε εφ` όλη της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Νεοφύτου ρωτήθηκε αρχικά για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας ως αντάλλαγμα στο προσφυγικό πρόβλημα, και είπε πως συμφωνεί με την Κυβέρνηση ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της πορεία αφού πρώτα σεβαστεί τις ίδιες της τις υποχρεώσεις έναντι της Ευρώπης και ενός κράτος-μέλους της Ενωσης, όπως είναι η Κύπρος.

“Ανοιγμα κεφαλαίων χωρίς δείγματα ουσιαστικής πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας για να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θέματα που αφορούν το συνεχιζόμενο και παράνομο εμπάργκο, δεν μπορούν, όπως σωστά είπε η Κυβέρνηση να ικανοποιηθούν”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες επισκέψεις στην Κύπρο Υπουργών Εξωτερικών σημαντικών χωρών όπως η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και κατά πόσον αυτές συνδέονται με μια επιπλέον ώθηση της διεθνούς κοινότητας προς τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όσο εισερχόμαστε σε δύσκολα κεφάλαια, οι δυσκολίες είναι και μεγαλύτερες. Παράλληλα, καλωσόρισε το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, τονίζοντας πως η διεθνής κοινότητα μπορούν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στην Τουρκία. Οπως σημείωσε, λόγω και των περιφερειακών ζητημάτων κρίνεται σημαντικό από την ΕΕ να προχωρήσει η διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία.

“Να η χρυσή ευκαιρία, να στείλουν ξεκάθαρα τα μηνύματα στην Αγκυρα πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την ενταξιακή της πορεία, τουλάχιστον όσον αφορά την Κύπρο, εάν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις ίδιες τις δεσμεύσεις της”, είπε. Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη πως αν η Τουρκία δείξει καλή θέληση, μπορούμε τους επόμενους μήνες να βρεθούμε ενώπιον θετικών εξελίξεων, σημειώνοντας πως ο χρόνος δεν είναι το πρόβλημα αλλά η ακαμψία και αδιαλλαξία της Αγκυρας.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στη συνέχεια πως το εμπόδιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δεν είναι τόσο η Κύπρος αλλά χώρες που έχουν τους δικούς τους λόγους να μην θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ και κρύβονται πίσω από το άλυτο Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε πως η ενέργεια πέραν από παράνομη και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα εξάρτησης των κατεχομένων προς την Τουρκία. Σημείωσε πως ο χρόνος δυστυχώς εργάζεται εις βάρος της δικής μας πλευράς καθώς δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου νέα απαράδεκτα τετελεσμένα γεγονότα. “Είναι ορατός ο χρόνος με την παρέλευση και άλλων χρόνων να τσιμεντωθεί όχι μόνον η κατοχή και ο διαμελισμός αλλά αυτό να μεταφερθεί και στις συνειδήσεις των πολιτών, Τ/κ και Ε/κ”, είπε, σημειώνοντας πως το κόμμα του δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την ιδέα της διχοτόμησης του “εμείς απ` εδώ και αυτοί απ` εκεί”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top