ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα περάσει νομοσχέδιο για αποπληρωμή συσσωρευμένων οφειλών με δόσεις και με έκπτωση στο πρόστιμο;

Θα περάσει νομοσχέδιο για αποπληρωμή συσσωρευμένων οφειλών με δόσεις και με έκπτωση στο πρόστιμο;

Θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο πριν το τέλος του 2015.

Πριν από το τέλος του 2015 θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποπληρωμή σε δόσεις των συσσωρευμένων οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και νέοι κανονισμοί για τη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ από το 2016 θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία και νέα μέτρα για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που συζήτησε σήμερα τον προϋπολογισμό του ΥΕΠΚΑ για το 2016.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι από το σύνολο των €954,2 εκ. που είναι ο προϋπολογισμός, τα €892,2 εκ. ή το 94% του προϋπολογισμού αφορούν αποκλειστικά κοινωνικές παροχές και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων και το επίδομα τέκνου.

Σύμφωνα με την Υπουργό, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το επόμενο έτος τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση στις συνολικές κοινωνικές παροχές. Ειδικότερα, κονδύλι €27 εκ., που δεν περιλαμβάνεται στα κονδύλια του προϋπολογισμού του ΥΕΠΚΑ αλλά στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, αφορά την υλοποίηση νέων σχεδίων για ενεργοποίηση ανέργων και πρόσληψη τους στην αγορά εργασία, και κονδύλια για σχέδια φροντίδας για ηλικιωμένους, ανέργους και ανάπηρα άτομα.

Σήμερα, είπε η Υπουργός, 13 χιλιάδες οικογένειες που δεν ελάμβαναν καμία κρατική στήριξη, λαμβάνουν το ΕΕΕ, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται σε €4,5 εκ. Σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει θέσει «ως στρατηγικό στόχο εκτός από την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μείωση της οποίας μπορεί να επέλθει μόνο με την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που θα παρέχει στήριξη σε κάθε δικαιούχο πολίτη για όσο χρόνο το έχει ανάγκη».

Όπως ανέφερε, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που ήταν η έγκριση των δικαιούχων και το Υπουργείο προχωρεί στη δεύτερη φάση που είναι η παροχή φροντίδας, ενώ θα συνεχίσει και με τη φάση της ενεργοποίησης των ανέργων μέσα από την εφαρμογή σχεδίων, μέχρι να ενταχθούν στην αγορά.

Σύμφωνα με την Υπουργό, κονδύλι €27 εκ., που δεν περιλαμβάνεται στα κονδύλια του προϋπολογισμού του ΥΕΠΚΑ αλλά στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, αφορά την υλοποίηση σχεδίων για ενεργοποίηση ανέργων και πρόσληψη τους στην αγορά εργασία, και κονδύλια για σχέδια φροντίδας για ηλικιωμένους, ανέργους και ανάπηρα άτομα.

Παράλληλα, είπε, στις ευάλωτες ομάδες παρέχονται και άλλα ωφελήματα, όπως έκπτωση 20% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κοινωνική πολιτική χωρίς αλλαγή κριτηρίων
Σύμφωνα με την Υπουργό, με βάση την απόφαση του 2014, δημιουργήθηκε και το μητρώο επιδομάτων, που περιλαμβάνει στοιχεία 255 χιλιάδων προσώπων, που είναι λήπτες επιδόματος τέκνου, χαμηλοσυνταξιούχου, μονογονιού, δημοσίου βοηθήματος και κοινωνικής σύνταξης, σημειώνοντας πως δεν έχει αλλάξει ούτε ένα κριτήριο στην καταβολή των επιδομάτων. «Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε όμως ποιοι δικαιούνται τα επιδόματα και ποιοι όχι, γίνεται κοινωνική πολιτική με σωστό έλεγχο και όχι με αλλαγή κριτηρίων» επεσήμανε. Εξετάζονται, τόνισε, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις της οικογενειακής ομάδας και παρέχονται επιδόματα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και σημείωσε ότι «με τον έλεγχο έχει υλοποιηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι μεταξύ 2013-2016 μειώθηκαν οι δαπάνες για τους αιτητές πολιτικού ασύλου. Όπως είπε, από €18 εκ. που ήταν η δαπάνη το 2012, σήμερα το συνολικό ποσό έχει μειωθεί στις €200 χιλιάδες.

Με δόσεις οι οφειλές στο ΤΚΑ
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα των συσσωρευμένων οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να τις αποπληρώνει με δόσεις και με έκπτωση στο πρόστιμο, υπό τον όρο ότι καταβάλλει τις τρέχουσες οφειλές.

«Γίνονται κάποιες σκέψεις, υπάρχουν θέματα που προωθούμε, έτσι ώστε οι συσσωρευμένες οφειλές, εφόσον καταβάλλονται οι τρέχουσες, να μπορούν να καταβάλλονται με δόσεις και να μην φυλακίζονται πρόσωπα που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός του 2015, θα μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτό το νομοσχέδιο», είπε η Υπουργός, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει η οποιαδήποτε ρύθμιση να είναι ενάντια στη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Σύμφωνα με την Υπουργό, όσοι έχουν συσσωρευμένες οφειλές στο ΤΚΑ θα μπορούν να συνάπτουν σύμβαση με το ΤΚΑ για την αποπληρωμή τους, η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται, όμως, όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, η παρακολούθηση «δεν μπορεί να γίνει από το Υπουργείο».

«Θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση», είπε η Υπουργός, προσθέτοντας πως εξετάζεται η ανάθεση της παρακολούθησης στον ιδιωτικό τομέα.

Είπε ακόμα ότι εάν δεν υλοποιείται η συμφωνία θα επανέρχονται οι διώξεις.

Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι για το 2016 το ΤΚΑ έχει προϋπολογιζόμενη δαπάνη €1,406 εκ που αφορούν συντάξεις γήρατος, ανικανότητας και ανεργιακό.

«Οι δαπάνες για το ανεργιακό δείχνουν πτωτική τάση», είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο εκτιμά πως για το 2015 οι δαπάνες θα κλείσουν στα €108 εκ., όμως σημείωσε «αυτή η μείωση δεν μας ικανοποιεί όσο υπάρχουν άνεργοι, φτώχεια και προβλήματα στην κοινωνία μας».

Η Υπουργός υπενθύμισε ότι με βάση αναλογιστική μελέτη που έγινε μετά από απαίτηση της τρόικας, το ΤΚΑ είναι βιώσιμο μέχρι το 2060, χωρίς να είναι αναγκαία άλλη αύξηση των εισφορών. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε η Υπουργός, προσθέτοντας πως με την ανάπτυξη θα μειώνονται και οι δαπάνες στο ανεργιακό και το ταμείο πλεονασμού.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν έχει διαγραφεί το χρέος του ΤΚΑ που ανέρχεται σε €7 δισ.

Για το Ταμείο Πλεονασμού υπολογίζεται ότι η δαπάνη για το 2015 θα είναι €82εκ.

Νέα μέτρα για αδήλωτη εργασία
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε πως βελγικός οίκος έχει ολοκληρώσει έκθεση αναφορικά με την αδήλωτη εργασία και αρχές του 2016 το Υπουργείο θα αρχίσει τις αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.

«Θεωρούμε το θέμα της αδήλωτης εργασίας ως πολύ σοβαρό, γι` αυτό έχουμε προχωρήσει ως Υπουργείο στη μελέτη του όλου θέματος, έχουν διαπιστωθεί οι αδυναμίες του συστήματος και προχωρούμε με υλοποίηση αλλαγών στη νομοθεσία, αλλά και υλοποίηση μέτρων ώστε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας», είπε.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η αδήλωτη εργασία σήμερα ανέρχεται στο 24%, ποσοστό πολύ ψηλό, όπως, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε 100 επιθεωρήσεις που γίνονται, στις 24 εντοπίζονται μη δηλωμένοι εργαζόμενοι. «Υπάρχει μια πτωτική τάση σήμερα αλλά συνεχίζει να είναι πολύ ψηλό κι έτσι το 2016 θα υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα για πάταξη της αδήλωτης εργασίας».

Σύμφωνα με την Υπουργό, οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενιαίου σώματος επιθεωρητών, που τώρα απασχολούνται σε διάφορα τμήματα του Υπουργείου, τη στόχευση του ελέγχου και των επιθεωρήσεων και την αύξηση των προστίμων σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτης εργασίας.

Προς κατάθεση νέων κανονισμών για το ωράριο των καταστημάτων
Για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, η Υπουργός είπε ότι πριν από το τέλος του έτους θα κατατεθούν νέοι κανονισμοί για ρύθμιση του θέματος, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκομένους.

Η κ. Αιμιλιανίδου προειδοποίησε πως αν δεν κατατεθούν ή αν δεν εγκριθούν νέοι κανονισμοί, τότε από τον Ιανουάριο του 2016 όλα τα καταστήματα σε ολόκληρη την Κύπρο θα είναι κλειστά την Κυριακή και το απόγευμα της Τετάρτης και του Σαββάτου.

Σταθεροποιείται η ανεργία
Η Υπουργός σημείωσε ότι όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 46 χιλιάδες, για να επισημάνει πως σήμερα η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί. Ειδικότερα, είπε πως το Σεπτέμβριο καταγράφηκε μείωσε 10,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2014. Σήμερα, είπε, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 41,723, με την ανεργία να ανέρχεται στο 14,7% σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 15,4%. Ταυτόχρονα, είπε ότι υπήρξε αύξηση στο ποσοστό απασχόλησης 0,3%.

«Όμως συνεχίζουμε να θεωρούμε την ανεργία ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα» είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει την υλοποίηση σχεδίων για ανέργους.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ανέφερε, υλοποιείται η τοποθέτηση 2500 άνεργων πτυχιούχων μέχρι 35 ετών, σε δήμους, δημόσιο και επιχειρήσεις. για πρακτική εξάσκηση 6 μηνών και χιλίων αποφοίτων λυκείων.

Με το τελευταίο σχέδιο που έληξε, ανέφερε, τοποθετήθηκαν 750 μακροχρόνια άνεργοι με επιδότηση του 60% του μισθού τους.

Νομικά προβλήματα για αναλογική σύνταξη

Ενώπιον της Επιτροπής η Υπουργός τάχθηκε υπέρ της καταβολής σύνταξης στους άντρες «γιατί είναι θέμα ισότητας». Πρόσθεσε πως για να υλοποιηθεί θα πρέπει τα διαθέσιμα ποσά να κατανέμονται σε άντρες και γυναίκες χωρίς να επιβαρυνθεί το ΤΚΑ.

Η Υπουργός είπε ότι έχουν γίνει σενάρια από τον αναλογιστή του Υπουργείου, με το πιο πιθανό αυτό που δεν προνοεί αύξηση των εισφορών, και αναμένεται σύντομα απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία, κατά πόσον το σενάριο αυτό είναι συνταγματικά ορθό.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την καταβολή αναλογικής σύνταξης, στις περιπτώσεις που ο αποβιώσαντας είχε συνάψει περισσότερους από ένα γάμους, η Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα για τα οποία δεν έχουν βρεθεί λύσεις.

«Δεν είναι τόσο απλό το θέμα, είναι δύσκολο», είπε η Υπουργός. «Είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν λόγοι για τους οποίους κάποιος παίρνει διαζύγιο. Ποιοι λειτουργοί θα μπαίνουν σε αυτούς τους ελέγχους και να βρίσκουν το λόγο και αν δικαιούται ή όχι αναλογική σύνταξη;», διερωτήθηκε.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα στην Κύπρο ένας στους τρεις συμπολίτες μας ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι
η Κύπρος καταγράφει την τρίτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την ανισότητα.

Ανέφερε ακόμα ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κύπρου έχει φτάσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της Ελλάδας.

Όμως, συνέχισε, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιμένει να επαναλαμβάνει καθημερινά ότι είμαστε «φαινόμενο» και «success story».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε διαφωνία με αυτή τη θέση, σημειώνοντας ότι λαός συνεχίζει να καταβάλλει τεράστιο τίμημα για τα λάθη άλλων.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι έχουν γίνει και κάποια σωστά βήματα, όπως η μεταρρύθμιση για τους αιτητές ασύλου, η μεταρρύθμιση του ΕΕΕ και το μητρώο επιδομάτων που «ήταν κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όμως το ΔΗΚΟ «επιμένει ότι το ΕΕΕ περιέχει κενά και δεν προσφέρει ικανοποιητική προστασία σε κάποιες ομάδες» είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ζητώντας περαιτέρω βελτίωση του ΕΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαιρέτισε τη δέσμευση της Υπουργού να φέρει νομοσχέδιο για αποπληρωμή συσσωρευμένων οφειλών στο ΤΚΑ, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί σχετική πρόταση του ΔΗΚΟ. «Ελπίζουμε ότι αυτή η πρόταση θα παρουσιαστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ανέφερε η Υπουργός Εργασίας», είπε, αλλιώς το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει με τη δική του εισήγηση, όχι μόνο για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, αλλά και για τις συσσωρευμένες οφειλές στο ΦΠΑ.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι παρά τη στενότητα των καιρών υπάρχει αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες και αυτό φανερώνει την ευαισθησία της Κυβέρνησης.

Ο κίνδυνος φτώχειας, ανέφερε, αυξάνεται από τότε που μπήκαμε στην κρίση, η διαφορά, όμως, είπε, είναι ότι τώρα υπάρχει το ΕΕΕ που λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για 13 χιλιάδες οικογένειες.

Πρόσθεσε ότι για το ΔΗΣΥ έχει μεγάλη σημασία το μητρώο επιδομάτων, αφού μέσω αυτού, για πρώτη φορά, εκτός από το δίχτυ προστασίας, θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Προδρόμου αναγνώρισε ότι η ανεργία είναι η «μεγάλη πληγή», για να προσθέσει ωστόσο ότι για πρώτη φορά από το 2009 άρχισε να μειώνεται.
Απέρριψε ακόμα τη θέση ότι η ανεργία μειώθηκε λόγω της μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση στις θέσεις απασχόλησης, κι επομένως αρχίζουν πράγματι να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. «Κανένας και πρώτοι εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη μείωση», είπε, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε η ανεργία να υποχωρήσει σε λογικό επίπεδο.

Από πλευράς ΑΚΕΛ ο βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής διατύπωσε τη θέση ότι ο προϋπολογισμός του ΥΕΠΚΑ για το 2016 κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων χρόνων και διαπνέεται από τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτικής της αυστηρής λιτότητας.

Είπε ότι οι δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας παραμένουν στα ίδια περσινά επίπεδα, αλλά είναι μειωμένες κατά €92 εκ., σε σχέση με το 2013, ενώ σωρευτικά στα τρία χρόνια υπάρχει μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά €270 εκ, τη στιγμή που οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη τη στήριξη του κράτους έχουν αυξηθεί δραματικά.

«Διακόσιες τριάντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Εκατόν τριάντα χιλιάδες στερούνται των βασικών αγαθών διαβίωσης, εξήντα χιλιάδες σιτίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Η ανεργία παραμένει σκαρφαλωμένη στο 16%», είπε, αποδίδοντας τη μικρή μείωση που παρουσίασε τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο στην επαναδραστηριοποίηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, στη μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό και στη μειωμένη έλευση ξένων εργατών την Κύπρο.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι το ΕΕΕ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξη του κράτους.

Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ αναμένει από την Υπουργό να καταθέσει στη Βουλή για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που να δώσουν «χρυσή λύση» στα προβλήματα του λιανικού εμπορίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει να ωραιοποιεί, όπως είπε, την κατάσταση, να τερματίσει την αυστηρή πολιτική λιτότητας και την υποταγή στο μνημόνιο και να στραφεί στην υιοθέτηση άλλης κοινωνικοοικονομικής πολιτικής για ανατροπή της δεινής οικονομικής κατάστασης.

Από πλευράς ΕΔΕΚ η βουλευτής Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι «οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν όμως δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα της ύφεσης» με την ανεργία αλλά και την αδήλωτη εργασία να παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Είπε ακόμα ότι το ΕΕΕ έχει δημιουργήσει όντως νέους δικαιούχους, όμως υπάρχουν συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη, όμως βάσει ακόμα και της νέας νομοθεσίας δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι γιατί η ακίνητη περιουσία τους είναι μεγαλύτερη απ ό,τι προβλέπει η νομοθεσία και ζήτησε νέα τροποποίηση του ΕΕΕ για επίλυση του θέματος αυτού.

Η κ. Μαυρονικόλα εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι σύντομα θα υπάρχει κατάληξη στο θέμα της σύνταξης χηρείας για άντρες, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση και στο θέμα της καταβολής αναλογικής σύνταξης σε πρώην συζύγους, κάνοντας λόγο για δίκαιο αίτημα.

Χαιρέτισε ακόμα τη δήλωση της Υπουργού ότι συμφωνεί με την επιχορηγημένη άδεια πατρότητας, για την οποία η κ. Μαυρονικόλα κατέθεσε πρόταση νόμου, ζητώντας την έγκρισή της.

Οι Οικολόγοι δεν συμμερίζονται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Υπουργείου για την πορεία της ανεργίας, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι μελετώντας τα στοιχεία οι Οικολόγοι διαπιστώνουν πως η Κύπρος εξάγει την ανεργία της, αντί να τη μειώνει και πως δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στους παραγωγικούς τομείς που να απορροφούν το εργατικό δυναμικό.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι υπάρχει σημαντική «διαρροή» νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, με άλλα λόγια το επαγγελματικό προσωπικό στην Κύπρο γηράσκει. Το Υπουργείο, συμπλήρωσε, δεν απαντά στο ερώτημα των Οικολόγων αν υπάρχει πολιτική και συγκροτημένο σχέδιο μέτρων για αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της γήρανσης του επαγγελματικού προσωπικού στην Κύπρο.

Χαιρέτισε, τέλος, το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στα κονδύλια για τις κοινωνικές παροχές, λέγοντας ότι υλοποιείται μια πάγια εισήγηση των Οικολόγων να επενδυθούν ευρωπαϊκά κονδύλια στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κοινωνία από το μνημόνιο και τη μονόπλευρη λιτότητα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top