ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον ΥΠΟΙΚ για την έκδοση του 10ετούς ευρωομολόγου

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον ΥΠΟΙΚ για την έκδοση του 10ετούς ευρωομολόγου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ευρωομολόγου (ΕΜΤΝ), επισημαίνοντας ότι μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ύφεσης, η κυπριακή οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Μιλώντας στη φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε η RCB Bank για να γιορτάσει τα 20 χρόνια παρουσία της στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η RCB Bank είναι μια διεθνής τράπεζα που έχει καταστεί μέρος του κυπριακού τραπεζικού τομέα και της κυπριακής οικονομίας και προσέφερε απτή και ουσιαστική στήριξη στη χώρα.

“Σήμερα που η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει και επιστρέφει στην ανάπτυξη”, σημείωσε, “ δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε το σχέδιο επέκτασης της τράπεζας στην εγχώρια αγορά με το άνοιγμα παρατημάτων και τη συνακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της στις κυπριακές επιχειρήσεις”.
Η κυπριακή οικονομία, είπε, εξέρχεται από την πιο δύσκολη περίοδο της μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι “τα τελευταία δύο χρόνια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί με το όραμα, το λεπτομερή σχεδιασμό και τη σύνεση”.
“Η σκληρή δουλειά και η κοινή προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να οδηγήσουν μια οικονομία που βρισκόταν σε αδιέξοδο προς τη σταθερότητα και την ευημερία. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ύφεσης, η κυπριακή οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από την αρχή του τρέχοντος έτους, μια ανάπτυξη που αναμένεται ότι θα διατηρηθεί”, είπε.

“Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία κατά δύο βαθμίδες, με θετική προοπτική, επισημαίνοντας τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και την επιστροφή στην ανάπτυξη”, τόνισε.

«Ουσιαστικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί και στον τραπεζικό τομέα με τις τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί», είπε ο Πρόεδρος προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα έχουν αποκατασταθεί ενώ όλοι οι περιορισμοί στις συναλλαγές που είχαν επιβληθεί το Μάρτιο του 2013 έχουν καταργηθεί ενωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
 Προφανώς, συνέχισε, ο τραπεζικός τομέας έχει ακόμα προκλήσεις να αντιμετωπίσει αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και κατά συνέπεια στην ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες πιστώσεις προς την οικονομία.

Για το σκοπό αυτό, είπε, “το βελτιωμένο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα είναι πλέον σε ισχύ, και είναι όντως ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του υψηλού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και δίδοντας έμφαση στις επενδύσεις, καθώς και με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, η οικονομία θα βασίζεται σε στέρεο έδαφος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται αφορούν την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού τομέα, την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της λιμενικής βιομηχανίας, καθώς και τη διατήρηση του σταθερού φορολογικού πλαισίου με πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις, όπως και την προστασία των ευάλωτων ομάδων.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexei Ulyukayev αναφέρθηκε στις πολύ καλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή συνεργασία και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών στην αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η RCB Bank πρόσφερε 10,000 ευρώ σε δέκα φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη στήριξη του φιλανθρωπικού τους έργου.

Ο κ. Kirill Zimarin, CEO της RCB BANK, δήλωσε ότι “Η Κύπρος δεν αποτελεί για μας απλά μια βάση αλλά τη χώρα μας. Όχι μόνο ενδιαφερόμαστε για την κυπριακή κοινωνία αλλά παραμένουμε δεσμευμένοι να στηρίζουμε κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία που στόχο έχει την ενίσχυση των παιδιών της Κύπρου, οργανώσεων υγείας, φιλανθρωπικών οργανώσεων αλλά και του πολιτισμού και του αθλητισμού. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος εορτασμός δύο δεκαετιών ιστορίας στην Κύπρο από τη στήριξη 10 από τις πλέον διαπρεπείς φιλανθρωπικές οργανώσεις”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε στην RCB Bank το υψηλού κύρους βραβείο ως η “Καλύτερη Τράπεζα στην Κύπρο” στα πλαίσια των Παγκόσμιων Βραβείων Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικών για το 2015 που διοργανώνονται από το περιοδικό “The European” μια από τις πιο σημαντικές πανευρωπαϊκές εκδόσεις.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Διευθυντικού Συμβουλίου της VTB Bank Andrey Kostin.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top