ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκο χρήμα με δάνεια €115 εκ. ρίχνει στην Κύπρο η Ε.Τράπεζα Επενδύσεων

Φρέσκο χρήμα με δάνεια €115 εκ. ρίχνει στην Κύπρο η Ε.Τράπεζα Επενδύσεων

Οι δύο οικονομικές συμφωνίες συνολικού ύψους €115 εκατ. υπογράφηκαν την Δευτέρα (02/11), στην παρουσία του Προέδρου της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer , από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Jonathan Taylor και την Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας κα Ειρένα Γεωργιάδου, κατά τη διάρκεια δημόσιας τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Υπογράφηκε σήμερα συμφωνία χορήγησης δανείου ύψους €100 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Κύπρο για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς και μια πρόσθετη συμφωνία εγγύησης ύψους €15 εκατ. προς την Ελληνική Τράπεζα για τη στήριξη τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως με την υπογραφή συμφωνίας δανείου ύψους €100 εκατ. προς το κράτος «ουσιαστικά εξασφαλίζεται η εθνική συνεισφορά για την υλοποίηση τέτοιων έργων που έχουν περιληφθεί στον σχεδιασμό των επομένων ετών σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, το περιβάλλον, η έρευνα, η αστική ανάπτυξη, η κατάρτιση, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η κοινωνική συνοχή».

«Αυτή η συμφωνία, σε συνάρτηση με την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών,   επιτρέπει την έγκαιρη προώθηση και υλοποίηση όλων όσων έχουν προβλεφθεί στον σχεδιασμό της επόμενης τριετίας τουλάχιστον. Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένας δημοσιονομικός περιορισμός, και εναπόκειται στις αναθέτουσες αρχές, στα κυβερνητικά τμήματα, στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς να υλοποιήσουν αυτά που έχουν προγραμματιστεί», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συμφωνία για χορήγηση δανείου προς την Ελληνική Τράπεζα, η οποία αποτελεί συνέχεια της δανειακής συμφωνίας ύψους €35 εκατ. που είχε υπογραφεί μεταξύ της ΕΤΕπ και της Ελληνικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2014, ο κ. Γεωργιάδης συγχάρηκε την Πρόεδρο της τράπεζας για την πλήρη αξιοποίηση της αρχικής χρηματοδότησης με αποτέλεσμα τη διεύρυνση, σήμερα, του προγράμματος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία. «Να σημειώσω την αυξημένη αλλά και ποιοτικά αποδεκτή ζήτηση που έχει αρχίσει πλέον να καταγράφεται από αυτές τις επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, και η οποία επιβεβαιώνει την τάση ανάκαμψης της οικονομίας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Ως ένδειξη της ετοιμότητας της Κυβέρνησης να συμβάλει στη διάθεση περαιτέρω πόρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή την κρίσιμη και καθοριστική στιγμή που η οικονομική δραστηριότητα αναθερμαίνεται, εντάσσεται και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22 Οκτωβρίου, για διεύρυνση του σχεδίου παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων από τα €300 στα €500 εκατ. για σύναψη νέων δανείων από την ΕΤΕπ προς χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Κύπρο. Θα έχουμε, δηλαδή, σύντομα και νέες συμφωνίες με το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων».

«Η ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι ο κορυφαίος και κοινός στόχος. Υποστηρίζουμε αυτόν τον στόχο με συγκεκριμένες πράξεις, συνεργαζόμενοι με την κατεξοχήν αναπτυξιακή τράπεζα στον ευρωπαϊκό χώρο», κατέληξε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Πρόεδρος της κ. Hoyer είπε πως «η ΕΤΕπ εμμένει σταθερά στη δέσμευσή της να στηρίξει την κυπριακή οικονομία· αυτό το έχουμε αποδείξει έμπρακτα κατά τη διάρκεια της κρίσης και το αποδεικνύουμε ξανά σήμερα».

«Η Τράπεζα της ΕΕ είναι τα τελευταία χρόνια ένας αξιόπιστος εταίρος της Κύπρου, παρέχοντας μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη για βιώσιμες δράσεις και έργα στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. Παραμένουμε ενεργοί και πιστοί στη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων και στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Hoyer .

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top