ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ThemaOnline ο Ελλαδίτης καθηγητής/συγγραφέας απαντά για το παιδοφιλικό κείμενο

Στο ThemaOnline ο Ελλαδίτης καθηγητής/συγγραφέας απαντά για το παιδοφιλικό κείμενο

Απαντά από την Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδα μας, ToThemaOnline, ο ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου με το επίμαχο δοκίμιο της Α΄ Γυμνασίου, γύρω από το οποίο έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες δημόσια συζήτηση για το εάν έχει παιδοφιλικό περιεχόμενο.

Λακωνική και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Αναπληρωτή Καθηγητή, στο Τμήμα Ιστορίας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  Δρ. Κώστα Αγγελάκου, για το σάλο, που έχει ξεσπάσει σχετικά με κείμενο σε σχολικό εγχειρίδιο, το οποίο φέρει την υπογραφή του.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη 

Ο κύριος Αγγελάκος, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, ToThemaOnline, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα». Το κείμενο δεν προωθεί τίποτα σχετικό με όσα γράφουν τα δημοσιεύματα.»

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από επισημάνσεις αντιδρώντων καθηγητών, σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, Livenews, Ονούφριος Σωκράτους,  αφού παρέθεσε το εν λόγω κείμενο (βλ. πιο κάτω), έθεσε το ερώτημα, κατά πόσο είναι αθώο ή έχει παιδοφιλικό περιεχόμενο.

Το ζήτημα πήρε διαστάσεις με αναδημοσιεύσεις και άρθρα σε άλλα ΜΜΕ, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας:

Το κείμενο περιλαμβάνεται στο Τετράδιο Εργασιών του μαθητή, το οποίο συμπληρώνει το εγχειρίδιο Νεοελληνική Γλώσσα Α´ Γυμνασίου, εκδόσεων ΟΕΔΒ (νυν Ι.Τ.Υ.Ε ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ). Από το συγκεκριμένο Τετράδιο, οι φιλόλογοι επιλέγουν μόνο τα κείμενα - ασκήσεις που εξυπηρετούν τους διδακτικούς στόχους του μαθήματος.

Η συγκεκριμένη διδακτέα ενότητα έχει ως στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του «λογοπαίγνιου» («οσάκις», «ο Σάκης») και αναμένεται ότι ο/η φιλόλογος που θα επιλέξει στα πλαίσια της διδασκαλίας του το εν λόγω κείμενο, θα εστιάσει στον συγκεκριμένο στόχο και όχι σε οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση του κειμένου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η συγκεκριμένη πληροφορία (δεσμός μαθήτριας με εικοσιπεντάχρονο ηλεκτρολόγο), να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για συζήτηση και καυτηρίαση ενός υπαρκτού σύγχρονου προβλήματος, το οποίο οι πλείστες, αν όχι όλες οι μαθήτριες γνωρίζουν ή θα πρέπει να γνωρίζουν.

To εν λόγω σχολικό εγχειρίδιο, προσφέρεται για διδασκαλία στα σχολεία από το 2006 και το επίμαχο κείμενο είναι της Ρούλας Κακλμανάκη. Την επιμέλεια του βιβλίου έχουν ο Κωνσταντίνος Αγγελάκος, Αναπληρωτής καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου και η Ελένη Κατσαρού , Φιλόλογος/ Εκπαιδευτικός και η Αναστασία Μαγγανά –Γλωσσολόγος.

Διαβάστε το κείμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδράσεις στο Παγκύπριο προκάλεσε η ερωτική σχέση του «Σάκη με ανήλικη»

Υπ. Παιδείας: Υπερβολικός και αχρείαστος ο θόρυβος για το βιβλίο με την ερωτική σχέση του «Σάκη με ανήλικη»​

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top