Ερντογάν: Μέχρι το τέλος του έτους ξεκινάει η δοκιμαστική παραγωγή ενέργειας στο Ακούγιου

Ερντογάν: Μέχρι το τέλος του έτους ξεκινάει η δοκιμαστική παραγωγή ενέργειας στο Ακούγιου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου θα ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον.

«Η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου, του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου της δημοκρατίας, θα ολοκληρωθεί σύντομα», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής για τους Φυσικούς Πόρους στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αναμένει να ξεκινήσει τη δοκιμαστική παραγωγή στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου στο τέλος του τρέχοντος έτους. «Μετά την ολοκλήρωση των άλλων αντιδραστήρων, αναμένουμε ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου θα λειτουργήσει σε πλήρη δυναμική το 2028. Αυτό θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Επίσης, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Σε άλλο σημείο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Άγκυρα έχει φτάσει σε συμφωνία με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες από Γαλλία και Αγγλία για την προμήθεια LNG. «Έχουμε συνάψει συμφωνίες για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με δύο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες με έδρα στην Αγγλία και τη Γαλλία. Έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης στις ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Στόχος η δημιουργία ενός οργανισμού για την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών

ΠτΔ: Στόχος η δημιουργία ενός οργανισμού για την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών

Προσπάθεια κοινής προώθησης των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου στο εξωτερικό, και τη δημιουργία ενός οργανισμού στα πρότυπα του British Council, ώστε να ενισχυθεί η προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών από το εξωτερικό γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά την Τελετή Απονομής Βραβείων και Αριστείων 2026 του Πανεπιστημίου Frederick στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.