ΥΓΕΙΑ

10% των Κυπρίων πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

10% των Κυπρίων πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

Ποσοστό περίπου 10,3 % του συνολικού πληθυσμού των Κυπρίων πάσχει σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την 14η Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη, αναφέρει ότι ο διαβήτης είναι μία «σιωπηλή» ασθένεια, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα κύριες ασθένειες που προκαλούν αναπηρίες στους ενήλικες και που προσβάλλει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, επιφέροντας αυξημένη νοσηρότητα στους ασθενείς λόγω πολλαπλών επιπλοκών.
 
Ο σακχαρώδης διαβήτης χωρίζεται στον τύπο 1, που απαντάται κυρίως στο νεανικό πληθυσμό και στον τύπο 2, που χαρακτηρίζεται ως ο διαβήτης των ενηλίκων. Προσφάτως δε έχει παρατηρηθεί ότι ο τύπος 2,όχι μόνο έχει αυξηθεί ραγδαία αλλά παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά. Για την εμφάνιση του τύπου 2 έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης.
 
"Αυτή η ραγδαία εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη έχει, σε παγκόσμιο επίπεδο, λάβει διαστάσεις επιδημίας. Οι αριθμοί που δημοσιεύονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ενδεικτικοί του μεγέθους: 366 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από τη διαταραχή. Εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 53% μέχρι το 2035, αγγίζοντας τα 592 εκατομμύρια" αναφέρεται.
 
Προστίθεται ότι η αντιμετώπιση της νόσου επιβάλλει ολιστική προσέγγιση, με το Υπουργείο Υγείας να ακολουθεί οργανωμένες δράσεις οι οποίες διασφαλίζουν καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα, επενδύουν στην πρόληψη, αξιοποιούν τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προωθούν την ενεργό συμμετοχή και εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού σε εξειδικευμένα ιατρικά προγράμματα, παρέχουν εξειδικευμένα και σύγχρονα φάρμακα και μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού και του ασθενή σε θέματα διαχείρισης και ρύθμισης της νόσου.

Η λειτουργία, επί καθημερινής βάσεως, των Κλινικών Διαβήτη σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία της Κύπρου και η στελέχωσή τους από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση σύγχρονων πρωτόκολλων είναι κύριο εργαλείο της πολυσχιδούς δράσης του Υπουργείου Υγείας.

Με την εμπλοκή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτών και διαιτολόγων προσφέρεται ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας στις Κλινικές Διαβήτη και στα ιατρικά Κέντρα, με τον ασθενή να παρακολουθείται για αποφυγή τυχόν επιπλοκών. Η ανάπτυξη δε, ειδικού Πρωτοκόλλου Παραπομπής  διασφαλίζει ισότητα και άμεση προσβασιμότητα των ασθενών στις δευτεροβάθμιες Διαβητολογικές Κλινικές, σημειώνεται.
 
Πρόσθετα, αναφέρεται ότι η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα, έχει δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα, αποκτώντας άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες. Σήμερα λειτουργούν 22 διαβητολογικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας παγκύπρια και οι ιατρικοί λειτουργοί έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να διαχειρίζονται επιτυχώς το διαβήτη και να αποτρέπουν τις επιπλοκές του.
 
Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, στην παιδο–διαβητολογική κλινική του Μακαρείου Νοσοκομείου τοποθετούνται συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου που βοηθούν στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην προσαρμογή ατομικής θεραπευτικής αγωγής.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top