Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση με Τατάρ - «Δεν ήταν η έκβαση που ανέμενα. Η προσέγγιση του σιγά σιγά δεν λειτουργεί για το Κυπριακό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση με Τατάρ - «Δεν ήταν η έκβαση που ανέμενα. Η προσέγγιση του σιγά σιγά δεν λειτουργεί για το Κυπριακό»

Συμφωνία για τα θέματα αποκατάστασης κοιμητηρίων και κάποια πρόοδος για τα θέματα περιβάλλοντος επιτεύχθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, με τον κ. Τατάρ, ωστόσο, να αρνείται να προχωρήσει σε θέματα που αφορούν τα οδοφράγματα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, προσερχόμενος στο γεύμα της Πρέσβειρας του Λιβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «να ξεκινήσω από τα θετικά. Ήταν σημαντικό ότι έγινε αυτή η πρώτη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας, να υπενθυμίσω ότι η πρόταση έγινε πριν δύο χρόνια. Εμείς αποδεχτήκαμε, δεν έγινε αποδεκτή από τουρκοκυπριακής πλευράς. Τελικά έγινε μετά από αρκετό διάστημα. Είναι θετικό. Και ελπίζουμε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είπα και ενώπιον των παιδιών ότι τη θεωρώ από τις 13 Τεχνικές επιτροπές ως την πιο σημαντική, γιατί το μέλλον τους αφορούν οι συζητήσεις που έχουμε για επίλυση του Κυπριακού.

Από εκεί και πέρα συμφωνήσαμε για 30 συγκεκριμένα κοιμητήρια να αρχίσει ο καθαρισμός, η αποκατάσταση τους, 15 στις κατεχόμενες περιοχές και 15 στις ελεύθερες περιοχές. Ξεκινούν αμέσως οι σχετικές εργασίες. Υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος στα θέματα του περιβάλλοντος.

Από εκεί και πέρα εισέπραξα τρεις αρνήσεις από τον κ. Τατάρ σε συγκεκριμένες προτάσεις που έκανα για τα οδοφράγματα. Έκανα καινούργια πρόταση ως πρώτο βήμα. Υπήρξε αρνητική απάντηση. Υπήρξε αρνητική απάντηση για να ανακοινώσουμε σήμερα τη συμφωνία της Πύλας, όπως αυτή συμφωνήθηκε από τον κ. Στιούαρτ, και έθεσα και το θέμα του επεξεργασμένου νερού από τη Μια Μηλιά, είναι μια συμφωνία του 2011, για υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Θα εξεταστεί. Θα δούμε ποια θα είναι η συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, παρόλες τις δυσκολίες, παρόλο που δεν υπάρχει αυτό που επιδιώκουμε κάθε φορά για να υπάρξουν περισσότερες θετικές εξελίξεις και σε πιο μεγάλα θέματα, η προσπάθεια συνεχίζεται. Βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας για να μας βοηθήσουν και στην επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και μπορώ να σας πω ότι από δικής μου πλευράς θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες τις οποίες δεν υποβαθμίζω, δεν τις υποτιμώ, αλλά ξέρω ποιος είναι ο στόχος μου, έχω ξεκάθαρο προσανατολισμό και ξεκάθαρή κατεύθυνση, και να είστε σίγουροι ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν εξελίξεις».

Σε ερώτηση ποια είναι η πρόταση που κατέθεσε για τα οδοφράγματα ως ένδειξη καλής θέλησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα προτείνει ως πρώτο βήμα και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα τέσσερα οδοφράγματα, να ανοίξουμε ένα οδόφραγμα στη Λευκωσία για τους πεζούς. Υπήρξε άρνηση από πλευράς του κ. Τατάρ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ έδειξε εκνευρισμό αποχωρώντας από τη συνάντηση σε σχέση με το θέμα των σφετεριστών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πέραν του 50% του χρόνου της συνάντησης αναλώθηκε στο να θέσει το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Τατάρ και ζήτησε και από τον κ. Στιούαρτ να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα αυτή την ενόχλησή του. Απάντησα πρώτον, ότι στις 15 Οκτωβρίου όταν βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη, οι τρεις μας με τον Γενικό Γραμματέα, ήταν η πρώτη συνάντηση, έθεσε το θέμα στον Γενικό Γραμματέα και ο Γενικός Γραμματέας μάς είπε ξεκάθαρα ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στη δικαστική, σε καμία δημοκρατική χώρα. Επανέλαβα αυτό. Το δεύτερο που είπα στον κ. Τατάρ είναι ότι ένα από τα κράτη με το οποίο έχουμε τις πιο άριστες σχέσεις και συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς, είναι η χώρα που βρισκόμουν χθες. Το Ισραήλ. Μάλιστα έγινε και διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, από συγγενείς, από συνεργάτες του κ. Αϊκούτ. Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και δεν παρεμβαίνουμε στη δικαστική εξουσία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ημερομηνία για νέα συνάντηση του με τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε «όχι, δεν υπάρχει καθορισμένη. Εκείνο που ελπίζω να γίνει είναι ότι- η νέα αντιπρόσωπος κα Ολκγίν υπογράφει το συμβόλαιο της στις 12 Μαΐου - αναμένω ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο εντός Μαΐου μετά τις 12 του μηνός και θεωρώ ότι είναι αναγκαίο πριν έρθει- έθεσα αυτό το θέμα, αλλά δεν υπήρξε διάθεση συζήτησης - πριν την κάθοδο της στην Κύπρο, να έχουμε μια συνάντηση για να δούμε και πιο ουσιαστικά θέματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να κάνει αποτίμηση της χθεσινής του επίσκεψης στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ την επίσκεψή μου και στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη ως απόλυτα πετυχημένες. Είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. Υπάρχει διμερής διάσταση και με τις δύο χώρες, με το Ισραήλ στα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας, της ανταλλαγής πληροφοριών. Αποφασίσαμε κάποια θέματα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και σύντομα θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις και σε υπουργικό επίπεδο, αλλά και στο δικό μου για να προωθηθούν, ήδη άρχισε η υλοποίηση αυτών που συμφωνήσαμε χθες.

Στην Παλαιστίνη είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για την κατάσταση πραγμάτων.

Στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Ιανουαρίου του 2026, όπως έχω αναφέρει δημόσια, μια από τις πιο βασικές μας προτεραιότητες θα είναι η ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για τον βαθμό συνεργασίας. Θα πρέπει να κάνουμε σαφώς περισσότερα. Είναι γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, σε πρώτη φάση έθεσα το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Έγινε μια προσπάθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία στο παρελθόν με την Αμάλθεια, και είχε αποτελέσματα. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και πάλι. Έθεσα το θέμα της ανάγκης για απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ενδεχομένως να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σύντομα. Το συζήτησα φυσικά και με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης και ακολούθως επισκέφθηκα και τη UNICEF ειδικά γιΑ αυτό το θέμα που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικότερα για παιδιά που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση στη Γάζα».

Σε ερώτηση αν με τον κ. Τατάρ συζήτησε για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, δεν αναφέρθηκα στον κ. Ερντογάν. Δεν συζητήσαμε οτιδήποτε για τον για τον κ. Ερντογάν», ενώ κληθείς να πει αν η απάντηση του κ. Τατάρ για το θέμα του επεξεργασμένου νερού ήταν αρνητική χωρίς να δέχεται περαιτέρω συζήτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα διερευνηθεί, θα συζητήσουν με το Δημαρχείο Λευκωσίας για μια συμφωνία από το 2011 που προνοούσε 70% του επεξεργασμένου νερού στις ελεύθερες περιοχές και 30% στις κατεχόμενες περιοχές. Αυτή η συμφωνία μετά που η Κυπριακή Δημοκρατία κατέβαλε το ποσό των 11 εκατομμυρίων, έγινε 80 με 20 (το ποσοστό) και πρέπει να υλοποιηθεί. Αν δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία πώς μπορούμε να μιλούμε για τη λύση του Κυπριακού;».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για το IMEC και πώς επηρεάζει το GSI, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλες οι συζητήσεις που έγιναν, και να μου επιτρέψετε να περιοριστώ σε αυτή την αναφορά, αγγίζουν αυτό που προανέφερα και για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Υπάρχει εδώ και λίγο καιρό μια πρωτοβουλία που στηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία ενός οικονομικού, σε πρώτη φάση, διαδρόμου από την Ινδία στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Αντιλαμβάνεστε ότι η Κύπρος είναι το σημείο εισόδου στην Ευρώπη. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια περιλαμβάνονται και τα δύο θέματα που έχετε ρωτήσει».

Κληθείς να αναφερθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μιλήσαμε για να τον ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση, για το γεγονός μάλιστα, και χαίρομαι, γιατί θα στείλουν και τεχνικούς να μας βοηθήσουν στην άμεση λειτουργία των συγκεκριμένων αφαλατώσεων. Τον κάλεσα να έρθει στην Κύπρο, είπε θα το εξετάσει θετικά για επίσκεψη εντός του καλοκαιριού και χαίρομαι για την απάντηση που μου έδωσε ότι η άμεση ανταπόκριση από πλευράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν το ελάχιστο που έχουν να κάνουν λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία και το τι η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει για την περιοχή και συγκεκριμένα για τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εξάλλου, νωρίτερα, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με τον κ. Τατάρ, στο Λήδρα Πάλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν ο κ. Τατάρ έθεσε το θέμα της καταδίκης σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, είπε ότι «δεν υπάρχει παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική σε καμιά δημοκρατική χώρα».

Ερωτηθείς πώς πήγε η συνάντηση είπε ότι «δεν ήταν η έκβαση που ανέμενα. Η προσέγγιση του σιγά σιγά δεν λειτουργεί για το Κυπριακό».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Έγκλημα φρίκης στη Λεμεσό: 19 μαχαιριές, ναρκωτικά και μια σοκαριστική ομολογία

Έγκλημα φρίκης στη Λεμεσό: 19 μαχαιριές, ναρκωτικά και μια σοκαριστική ομολογία

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες γύρω από τη φρικτή δολοφονία του 45χρονου Γιάννη Αργυρού, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός από τη μητέρα του στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας τους, στη Μέσα Γειτονιά Λεμεσού, το πρωί της Κυριακής.