Στις μονάδες αυτές σε όλη την Κύπρο προστίθενται και 1,000 περιπτώσεις που αφορούν κενά υποστατικά και κενά οικόπεδα στους προσφυγικούς συνοικισμούς, με τον κ. Κέττηρο να απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών να ετοιμάσει σχέδιο για να διατεθούν τα κενά οικόπεδα και μονάδες και να παραχωρηθούν με κριτήρια σε ασθενέστερες τάξεις και νεαρά ζευγάρια.
Εξέφρασε την άποψη ότι για το σχέδιο αυτό θα ανταποκριθεί πάρα πολύς κόσμος, προσθέτοντας ότι μπορεί να μπει και περιορισμός στα τετραγωνικά μέτρα και αυτά τα 1,000 οικόπεδα να μοιραστούν στη μέση για να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.
Η Επιτροπή συζήτησε την Τρίτη την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης στους δικαιούχους πρόσφυγες κατόπιν εισήγησης των Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη και Χρίστου Χριστόφια.
Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν εκδοθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικά μίσθωσης είναι διάφοροι και κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες από κάποιες άλλες.
"Έχουμε όμως εντοπίσει περιπτώσεις οι οποίες είναι απλές και θα έπρεπε να προχωρήσουν χωρίς να υπάρχει αυτή η χρονοβόρα διαδικασία. Μόνο για σοβαρές περιπτώσεις που είναι επεμβάσεις σε ξένη περιουσία ή σε πεζοδρόμια υπάρχει πρόβλημα. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυτή η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Πλέον δεν μπορεί κανένας να επικαλείται ούτε την υποστελέχωση, ούτε τα οποιαδήποτε άλλα προβλήματα", ανέφερε.
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις ταλαιπωρίας είναι αυτές ανθρώπων που μένουν σε μικρά σπίτια του συνοικισμού και αναγκάζονται να τα παραχωρούν στα παιδιά τους για να τα επιδιορθώσουν. Επειδή όμως δεν έχουν τιτλοποιηθεί, τα παιδιά των εκτοπισθέντων δεν μπορούν να αποταθούν στην Υπηρεσία Μέριμνας για να πάρουν τη μικρή βοήθεια για επιδιόρθωση.
Η Επιτροπή θα καλέσει τον Διευθυντή της Υπηρεσίας να προχωρήσει σε αλλαγή του σχεδίου στο συγκεκριμένο ζήτημα για να μπορούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να επωφελούνται το ποσό την ώρα που το έχουν ανάγκη.
Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι εντοπίζονται και περιπτώσεις διπλοεκτιμήσεων του Κτηματολογίου στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για στεγαστικά κυρίως δάνεια με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις.
Εξήγησε ότι γίνεται η εκτίμηση της περιουσίας που έχει κάποιος στα κατεχόμενα για να πάρει την επιδότηση από τον Φορέα και όταν την ίδια περιουσία τη χρησιμοποιήσει ξανά για ένα σπουδαστικό δάνειο ή για οτιδήποτε άλλο για οποιοδήποτε άλλο σχέδιο του Φορέα, το ίδιο τεμάχιο πάει ξανά για εκτίμηση. "Αυτό, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, αφορά το 70-80% των εκτιμήσεων, δηλαδή 70-80% των περιπτώσεων είναι επανεκτιμήσεις, δουλειά που μπορούσαμε με το πάτημα ενός κουμπιού να έχουμε μπροστά μας", ανέφερε.
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι θα επικοινωνήσουν με τον ΥΠΕΣ και τον ΥΠΟΙΚ αλλά και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα για να αποφεύγονται αυτές οι επανεκτιμήσεις και να εξυπηρετείται ο κόσμος γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις και περιττές διαδικασίες.