Νέο αίμα στην άσφαλτο… Θανατηφόρο το τροχαίο με μοτοσικλέτα στη Λεμεσό – Τι διερευνά η Αστυνομία
Νεκρός είναι ο διανομέας φαγητού που παρασύρθηκε από όχημα μετά από σύγκρουση με άλλο όχημα στη Λεμεσό το βράδυ της Παρασκευής.
Η Ανώτερη Λειτουργός στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Μόνικα Κυριάκου, μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε ότι «η παρουσία ή η διαθεσιμότητα γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από την 1η Ιουνίου, θα θεωρείται επιβεβλημένη, ενώ τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ που διαθέτουν υπηρεσίες ΤΑΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις απολαβές τους μέχρι και κατά €20 ανά περιστατικό. Η προϋπόθεση είναι να καταφέρουν να καλύψουν σειρά ποιοτικών κριτηρίων τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδιασμού»
«Ο Οργανισμός θα εφαρμόσει 9 ποιοτικά κριτήρια που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών στα ΤΑΕΠ. Το κάθε κριτήριο έχει κάποια όρια τα οποία θα πρέπει να πληρούν τα νοσηλευτήρια προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν ή όχι την πρόσθετη αποζημίωση η οποία θα συσχετιστεί με αυτά τα κριτήρια. Τα ποιοτικά κριτήρια θα αξιολογούνται ανά 6μηνο», πρόσθεσε.
Όλοι οι δικαιούχοι οι οποίοι θα φεύγουν από τα ΤΑΕΠ, θα λαμβάνουν ένα ερωτηματολόγιο που θα τους ρωτά την άποψη τους για τις υπηρεσίες που έλαβαν στα ΤΑΕΠ. Όπως για παράδειγμα, τον τρόπο επικοινωνίας του προσωπικού, πόσο ευχαριστημένοι είναι με τη διαχείριση, αν ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες που έκαναν για αυτούς οι γιατροί, αν υπάρχει καθαριότητα, πόσο χρόνο περίπου περίμεναν κτλ.
Το κάθε ΤΑΕΠ, με βάση το ύψος της αξιολόγησης, ανάλογα με τη βαθμολογία που θα πάρει εάν είναι ψηλή ή χαμηλή, θα λάβει και την ανάλογη αποζημίωση.
-Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τον χρόνο από την ώρα που θα καταφθάσει ο ασθενής στα ΤΑΕΠ μέχρι τον χρόνο που θα τύχει διαλογής. Δηλαδή θα υπολογίζεται ο χρόνος που θα χρειαστεί μετά την εγγραφή του για να αξιολογηθεί από την ομάδα διαλογής που θα καθορίσει αν το περιστατικό είναι επείγον.
-Το τρίτο κριτήριο έχει να κάνει με τον χρόνο από τη διαλογή μέχρι να τύχει διαχείρισης το περιστατικό. Αυτός ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με το εάν το περιστατικό είναι επείγον ή όχι.
-Τέταρτο κριτήριο: Έχει να κάνει με τον συνολικό χρόνο παραμονής του ασθενή στα ΤΑΕΠ.
-Το επόμενο κριτήριο έχει να κάνει με τον χρόνο αποδέσμευσης του ασθενοφόρου, δηλαδή πόσο νωρίς πρέπει να παραλαμβάνουν τα περιστατικά τους όταν έρθει το ασθενοφόρο έξω από το τμήμα των ΤΑΕΠ.
-Το έκτο κριτήριο έχει να κάνει με το ποσοστό των ασθενών που φεύγουν μετά την εγγραφή τους στα ΤΑΕΠ χωρίς να τύχουν οποιασδήποτε διαλογής ή διαχείρισης
-Το επόμενο κριτήριο έχει να κάνει με το ποσοστό των ασθενών που αναγκάζονται να επισκεφθούν ξανά ΤΑΕΠ είτε το ίδιο είτε άλλο, εντός 72ωρών από την πρώτη φορά.
-Ο τελευταίος δείκτης έχει να κάνει με την εκπαίδευση της ομάδας διαλογής. Δηλαδή, νο ΟΑΥ θα ζητά κάποια τεκμήρια εκπαίδευσης.
Η κυρία Κυριάκου, τόνισε ότι «για το κάθε κριτήριο αναλογούν κάποιες συγκεκριμένες μονάδες. Αυτές οι μονάδες εάν προστεθούν οδηγούν σε μια αύξηση αποζημίωσης για τα περιστατικά που θα διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ΤΑΕΠ για το επόμενο 6μηνο. Η αποζημίωση, εάν το ΤΑΕΠ πληροί όλα τα κριτήρια στο 100%, φθάνει τα 20 ευρώ επιπλέον για κάθε περιστατικό. Ανάλογα με το πόσες μονάδες θα μαζέψει το κάθε ΤΑΕΠ, αλλάζει και το ποσό που θα λάβει για κάθε περιστατικό. Μέγιστο είναι τα 20 ευρώ»
Μεταξύ άλλων η Ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, σημείωσε ότι «οι γιατροί που εργάζονται στα ΤΑΕΠ θα χρειάζεται να έχουν κάποια συγκεκριμένα διπλώματα εκπαίδευσης τα οποία έχουν να κάνουν με την επείγουσα διαχείριση περιστατικών. Είναι διαφορετικά τα courses για ΤΑΕΠ ενηλίκων και ΤΑΕΠ παιδιών»
-Ειδικότητα της παθολογίας
-Ειδικότητα της επεμβατικής καρδιολογίας
-Ειδικότητα της γενικής χειρουργικής
-Της ορθοπεδικής
-Και της ακτινολογίας
Ο οργανισμός προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες εφόσον χρειαστούν για να μπορούν να διαχειριστούν τα περιστατικά.
-Νευρολογία
-Παιδιατρική
-Εντατικολογία
-Επεμβατική ακτινολογία
Καταλήγοντας, η κυρία Κυριάκου επισήμανε ότι «ο κόσμος πρέπει όπου καλείται να υποβάλει την άποψη του, να το κάνει για να έχουμε αρκετά δεδομένα και έτσι να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις