Νέο αίμα στην άσφαλτο… Θανατηφόρο το τροχαίο με μοτοσικλέτα στη Λεμεσό – Τι διερευνά η Αστυνομία
Νεκρός είναι ο διανομέας φαγητού που παρασύρθηκε από όχημα μετά από σύγκρουση με άλλο όχημα στη Λεμεσό το βράδυ της Παρασκευής.
Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ γεννήθηκε το 1955 στο Σικάγο. Σε ηλικία 22 ετών εντάχθηκε στο Τάγμα των Μοναχών του Ιερού Αυγουστίνου, που αρχή τους είναι η κοινοκτημοσύνη και η αυστηρή ασκητική ζωή. Από το 2001 μέχρι το 2013 ήταν γενικός ηγούμενος του Τάγματος.
Από το 2015 μέχρι το 2023 ήταν Επίσκοπος στο Περού και από το 2023 ήταν στο Βατικανό, αφού διορίστηκε από τον πάπα ως Έπαρχος Δικαστηρίου για τους Επισκόπους και Πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, επιλέγοντας το όνομα Λέων, ο νέος πάπας παραπέμπει στον πάπα Λέων 13ο, ο οποίος ήταν μεταρρυθμιστής που υποστήριζε τις δίκαιες εργασιακές σχέσεις και ήταν και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, «θέλοντας να δείξει ότι και ο ίδιος από εδώ και μπρος θα είναι ένας άνθρωπος που θα υποστηρίξει τις ευάλωτες τάξεις του λαού, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μεταρρυθμιστής, όπως ο Λέων 13ος που πέθανε το 1903».
Τα πρώτα λόγια του νέου πάπα μετά την εκλογή του ήταν το «ειρήνη υμίν», ο «αναστάσιμος χαιρετισμός του Κυρίου». Επίσης, αναφέρθηκε αρκετές φορές στον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο και ευχαρίστησε. Όπως είπε ο κ. Κυριακού, φαίνεται ότι ο πάπας Λέων βρίσκεται «στη γραμμή του πάπα Φραγκίσκου». Πρόσθεσε ότι οραματίζεται μία εκκλησία που θα είναι κοντά σε όσους υποφέρουν. «Ευχαρίστησε τους καρδινάλιους για την εκλογή του και αναφέρθηκε στο Περού, από το οποίο προέρχεται. «Ήταν μια ομιλία και που είχε έναν χαρακτήρα οικουμενικό γιατί απευθυνόταν σε όλο τον κόσμο, προτάσσοντας το θέμα της ειρήνης», επισήμανε ο κ. Κυριακού.
Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι αρκετά, πρόσθεσε. Ένα από αυτό είναι το θέμα που ταλανίζει την Παπική Εκκλησία, το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Επιπλέον, θα ασχοληθεί με το ζήτημα της αγαμίας του κλήρου, καθώς «έχει διαπιστωθεί ότι πλέον πρέπει να αλλάξει όλο αυτό το σύστημα με την αγαμία του κλήρου», είπε. Ακόμα, ο νέος πάπας αναμένεται να διαμορφώσει την πολιτική του όσον αφορά τα θέματα της μετανάστευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ΛΟΑΤΚΙ, με τον κ. Κυριακού να εκτιμά ότι αυτή θα είναι «θετική».
«Σίγουρα θα παλέψει, αφού το είπε από την αρχή, για το θέμα της παγκόσμιας ειρήνης, θα ενισχύσει τη συμμετοχή των λαϊκών και των γυναικών στη λήψη αποφάσεων στη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο, θα προσπαθήσει να διορθώσει τα οικονομικά του Βατικανού, γιατί τελευταία υπήρχαν αρκετά ελλείμματα, και θα εργαστεί, σίγουρα, για την ενότητα της Εκκλησίας, ιδιαίτερα μεταξύ των Συντηρητικών και των Μετριοπαθών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ο ίδιος είναι ενωτικός, συμφιλιωτικός, μεταρρυθμιστής.
«Είναι άνθρωπος που θα δουλέψει περισσότερο στο θεσμικό επίπεδο, παρά στο προσωπικό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να έχει το χάρισμα της επικοινωνίας που είχε ο Φραγκίσκος. Ωστόσο, σημείωσε ότι, μετά από όλες τις πρωτοβουλίες που πήρε ο Φραγκίσκος στη σχέση του με την κοινωνία και την επαφή με τον κόσμο, «χρειάζεται κάποιος που θα βάλει αυτά τα πράγματα σε θεσμικό επίπεδο».
Προερχόμενος από τις ΗΠΑ, ως καρδινάλιος είχε ασκήσει κριτική στη μεταναστευτική πολιτική Τραμπ αλλά και στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος ασπάστηκε τον καθολικισμό και είχε αναφερθεί σε ιεράρχηση της χριστιανικής αγάπης, πρώτα στην οικογένεια, μετά στον πλησίον, στην κοινότητα, στους συμπολίτες και μετά τον υπόλοιπο κόσμο, με τον τότε καρδινάλιο Πρέβοστ να απαντά ότι «η αγάπη στον χριστιανισμό δεν ιεραρχείται».
Όσον αφορά τη συνέχιση του διαθρησκευτικού διαλόγου, ο κ. Κυριακού εκτίμησε ότι ο νέος πάπας θα συνεχίσει στα βήματα του Πάπα Φραγκίσκου, επιδιώκοντας την ενότητα των χριστιανών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις