ΚΟΣΜΟΣ

Εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι - Σε συναγερμό η Ευρώπη από τα τρομοκρατικά χτυπήματα (Εικόνες)

Εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι - Σε συναγερμό η Ευρώπη από τα τρομοκρατικά χτυπήματα (Εικόνες)

Στους 160 οι νεκροί από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσ Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στη Γαλλία βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα και προκαλώντας σοκ, ανησυχία, λύπη και προβληματισμό σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών στις 04:00 τα ξημερώματα ώρα Κυπρου 03.00 (τοπική) του Σαββάτου (14/11) οι νεκροί ανέρχονται στους 160 και εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν τις επόμενες ώρες καθώς πολλοί από τους τραυματίες είναι πολύ βαριά.

Το μεγάλο μακελειό έγινε εντός του θεάτρου Μπατακλάν όπου οκτώ μαυροφορεμένοι άνδρες βαριά οπλισμένοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Στο θέατρο εκείνη την ώρα βρίσκονταν περίπου 1.000 θεατές που περίμεναν να ξεκινήσει η συναυλία. Οι τρομοκράτες φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και άρχισαν να πυροβολούν το πλήθος. Στη συνέχεια κράτησαν ομήρους περισσότερους από 100 θεατές. Ακολούθησε νέο μακελειό όταν έγινε η επέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, τουλάχιστον τέσσερις από τους δράστες έπεσαν νεκροί, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία πως υπάρχει και μία σύλληψη. Στις 04.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας οι αρχές έκαναν λόγο για 120 νεκρούς εντός του θεάτρου.

Ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ σε δραματικό διάγγελμα του κήρυξε τη χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι όπου μάλιστα έκαναν την εμφάνιση τους επίλεκτες μονάδες του στρατού. Ο Ολάντ τα ξημερώματα βρέθηκε στο μουσικό θέατρο όπου εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές στιγμές με συγγενείς να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είτε με ευτυχή είτε με δραματική κατάληξη.

Έκλεισαν τα φώτα ακόμα και στον Πύργο του Άιφελ σε ένδειξη πένθους για τα θύματα αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό έγινε και για λόγους ασφαλείας.

Την ευθύνη για τις τουλάχιστον πέντε επιθέσεις φέρεται να αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 23.17 (ώρα Ελλάδας – 22.17 τοπική) κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας και που παρακολουθούσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ακολούθησε πανικός καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν και οι θεατές εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο διακόπτοντας τον αγώνα. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ κοντά στο στάδιο οι αρχές βρήκαν δυο διαμελισμένα πτώματα, τα οποία ανήκουν πιθανότατα σε καμικάζι, ενώ πηγές από τη Γαλλία ανέφεραν πως η μια από τις εκρήξεις που έγινε στο στάδιο ήταν επίθεση αυτοκτονίας και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα.

Περίπου 13 λεπτά αργότερα έγινε η επίθεση στο εστιατόριο «Μικρή Καμπότζη» στην οδό Rue Bichat στο 10ο διαμέρισμα της πόλης. Δύο ένοπλοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στο εστιατόριο και άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας 11 άτομα.

Σχεδόν ταυτόχρονα άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από γνωστό μπαρ κοντά στο εστιατόριο.

Το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν στο μουσικό θέατρο Μπατακλάν στις 23.47 ώρα Κύπρου (22.47 τοπική) όπου ήταν σε εξέλιξη συναυλία ροκ συγκροτήματος από την Καλιφόρνια.

Πανικός επικράτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) και στην Place de la Concorde, ενώ πυροβολισμοί ακούστηκαν και στο εμπορικό κέντρο Les Halles αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ολοκληρωμένος απολογισμός των χτυπημάτων και των θυμάτων. Μάλιστα όπως λένε αξιωματούχοι πολλοί από τους τραυματίες είναι σε άσχημη κατάσταση και δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να πλησιάσει τους 200.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμπα χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι «επίθεση κατά της ανθρωπότητας», ενώ συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν στον Γάλλο πρόεδρο όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας τη λύπη και συμπαράσταση τους προς τον λαό της Γαλλίας. Το σίγουρο είναι πως μετά και τις αποψινές επιθέσεις στην Ευρώπη ξημερώνει μία ημέρα πένθους γεμάτη νέες προκλήσεις.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top