ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσικος: Πολύπλευρες οι προκλήσεις την επομένη της λύσης

Χάσικος: Πολύπλευρες οι προκλήσεις την επομένη της λύσης

Το κράτος έχει ήδη παράξει έργο σχετικά με την προετοιμασία για την ανοικοδόμηση και επανεγκατάσταση, μετά την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Μιλώντας σήμερα στην ημερίδα του Συνδέσμου Πολεοδόμων Κύπρου «Πολεοδομικός – Χωροταξικός σχεδιασμός μετά τη λύση», ο κ. Χάσικος σημείωσε πως η επόμενη μέρα της λύσης του εθνικού μας προβλήματος θα έχει τις δικές της πολύπλευρες προκλήσεις.

«Το κράτος έχει ήδη παράξει έργο σχετικά με την προετοιμασία για την ανοικοδόμηση και επανεγκατάσταση μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης. Σε πολεοδομικό και χωροταξικό βέβαια επίπεδο θα χρειαστεί να γίνουν πολύ περισσότερα» είπε σε χαιρετισμό που διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη διαπίστωση αναφορικά με την αναγκαιότητα εκπόνησης και εφαρμογής ενός Σχεδίου Νήσου, ενός Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο θα αποτελεί την ομπρέλα όλων των υπόλοιπων Σχεδίων Ανάπτυξης και με στόχο την ενσωμάτωση στον χώρο της οικονομικής περιφερειακής πολιτικής.

«Η απουσία και η αδυναμία εφαρμογής του Σχεδίου Νήσου, λόγω του βίαιου διαχωρισμού της πατρίδας μας, έχει οδηγήσει σε μια σοβαρή έλλειψη εθνικών κατευθύνσεων και έχει επηρεάσει αρνητικά τον συντονισμό και τη συνοχή των στρατηγικών αναπτυξιακών προσεγγίσεων, καθώς και την εφαρμογή των εθνικών χωρικών στρατηγικών» είπε ο κ. Χάσικος.

Αναγνωρίζοντας αυτό το σοβαρό κενό, το Υπουργείο, ανέφερε, αντικρίζει ευνοϊκά σχετική πρωτοβουλία του Πολεοδομικού Συμβουλίου, η οποία σηματοδότησε την έναρξη ενός διατμηματικού/πολυσυλλεκτικού διαλόγου, σε σχέση με τους τρόπους προσέγγισης του όλου θέματος, το οποίο πέρα από την τεχνοκρατική έχει οπωσδήποτε και πολιτική χροιά.

«Αναλογιζόμενοι την επόμενη μέρα, μετά την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, αναπόφευκτα προσδοκούμε στην δημιουργία συνθηκών διαμόρφωσης ενός κοινού οράματος, ενός κοινού Ευρωπαϊκού Οράματος όπως αυτό προδιαγράφεται και σε πολεοδομικό/χωροταξικό επίπεδο στην Χάρτα του Ευρωπαϊκού Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού» ανέφερε ο Σωκράτης Χάσικος.

Επεσήμανε δε ότι «σε χώρους με εμφανή τα αρνητικά σημάδια της διαίρεσης όπως η Κύπρος, η Πολεοδομία-Χωροταξία μπορεί να επενεργήσει ως καταλύτης για ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον, διατηρώντας τη θεμιτή ποικιλομορφία σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, το περιβάλλον, τα τοπία και τον πολιτισμό. Οι Πολεοδόμοι-Χωροτάκτες αναμένεται να είναι οι κύριοι οραματιστές σε χωρικό επίπεδο και όχι μόνο, αλλά και φύλακες αυτού του κοινού μέλλοντος μετά τη λύση στο πολύπαθο νησί μας» υπέδειξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top