Σωτήρης Ιωάννου στο «Τ»: «Το ΕΛΑΜ έχει γίνει εμμονή για κάποιους... Μας κατηγορούν για λαϊκισμό αυτοί που ήθελαν να μας φορτώσουν το ΑΚΕΛ για πέντε χρόνια»

Σωτήρης Ιωάννου στο «Τ»: «Το ΕΛΑΜ έχει γίνει εμμονή για κάποιους... Μας κατηγορούν για λαϊκισμό αυτοί που ήθελαν να μας φορτώσουν το ΑΚΕΛ για πέντε χρόνια»

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, στη συνέντευξή του στο «T» απαντά σε όσα οι πολιτικοί αντίπαλοι, κατηγορούν το ΕΛΑΜ. Κάνει λόγο για εμμονές κυρίως από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος όπως λέει, “ήθελε να μας φορτώσει το ΑΚΕΛ για πέντε χρόνια, γιατί ο δικός τους υποψήφιος, δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών”.

Σε ότι αφορά στις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Ιωάννου, αναλύει τις θέσεις και τον στόχο που έχει θέσει το κόμμα, ενώ σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια, αυτά, αναμένεται να ανακοινωθούν, στις αρχές του 2025.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, απαντά και στις φήμες περί παρασκηνιακών επαφών του ΕΛΑΜ, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

ΕΡ: Στο καταστατικό του κόμματός σας και συγκεκριμένα το άρθρο "2" αναφέρει ότι καταδικάζετε τον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Με αυτόν τον τρόπο, θέλετε να κλείσετε τα στόματα όσων σας χαρακτηρίζουν ακροδεξιό κόμμα;

ΑΠ: Θεωρώ ότι τα στόματα όσων προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως ιδεολογικά φαντάσματα και τέρατα όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κλείσει από την πολιτική μας δραστηριότητα, τις πολιτικές μας πράξεις, το πολιτικό μας έργο. Κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες και δεν θεωρώ, ότι έχουμε δώσει το δικαίωμα στον οποιοδήποτε να μας κατηγορεί με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζουμε βεβαίως τον λόγο για τον οποίο γίνεται και αυτός αφορά πολιτικά και εκλογικά κίνητρα.

Από κει και πέρα, ως ΕΛΑΜ έχουμε καταδικάσει πάρα πολλές φορές και τον ναζισμό και τον φασισμό και τον κομμουνισμό, όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν γενικότερα στην ανθρωπότητα, όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και ως θέση αρχής, το έχουμε εντάξει και στο καταστατικό. Δεν είναι όμως μια θέση η οποία γεννήθηκε σήμερα, με την τροποποίηση του καταστατικού. Είναι μια διακηρυγμένη αρχή, την οποία έχουμε εκφράσει, από την πρώτη μέρα.

ΕΡ: Η ηγεσία του κόμματος, γιατί παραμένει η ίδια;

ΑΠ: Στην ηγεσία του κόμματός μας, έχουν ενταχθεί και πρόσωπα, τα οποία έχουν προσχωρήσει στο ΕΛΑΜ, μετά την ίδρυση και πολύ πρόσφατα, μάλιστα. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι αναφερόμαστε σε μια ηγεσία, η οποία στις πρώτες εκλογές έλαβε 663 ψήφους και ύστερα από κάποια χρόνια κατάφερε να πετύχει ένα αποτέλεσμα, έτσι ώστε το ΕΛΑΜ να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της Κύπρου, με πάνω από 40,000 ψηφοφόρους. Ως εκ τούτου, είναι μία ηγεσία που εκ των πραγμάτων δεν έχει αμφισβητηθεί, λόγω και των νικηφόρων εκλογικών αποτελεσμάτων που είχαμε. Από και πέρα, εννοείται ότι ακολουθούνται όλες οι καταστατικές πρόνοιες, τις οποίες αφορούν το κόμμα μας. Το καταστατικό μας, είναι κατατεθειμένο στο υπουργείο εσωτερικών, στον αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο των πολιτικών κομμάτων, από της ιδρύσεως του ΕΛΑΜ.

ΕΡ: Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κάποιο άλλο στέλεχος, για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος;

ΑΠ: Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ένα τέτοιο ενδιαφέρον. Θα ήθελα να τονίσω δύο σημεία, τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά: Πρώτο, στο ΕΛΑΜ λειτουργούμε ως μια οικογένεια. Δεν θα δείτε ανταγωνισμό μεταξύ των στελεχών μας, γιατί μοναδικός μας στόχος, είναι να υπηρετήσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον και της Κύπρου, αλλά και της παράταξής μας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολλές φορές, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η επιλογή των στελεχών που κατέχουν συγκεκριμένα κομματικά αξιώματα, επιτεύχθηκε στη βάση συνεργασίας και ενότητας. Το δεύτερο, είναι το γεγονός, ότι δεν ήταν πάντα εύκολο να ανήκεις στην ηγεσία του ΕΛΑΜ. Υπήρξε στοχοποίηση, μια προσπάθεια αποδόμησης των ανθρώπων, οι οποίοι κατείχαν θέσεις στο κόμμα και αυτό συνέβαινε ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, όπου το ΕΛΑΜ βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί από την είσοδο μας στη βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και με την ανοδική πορεία του ΕΛΑΜ, όλο και περισσότερα άτομα εντάσσονται στο κόμμα μας.

EΡ: Ποιους εκπροσωπεί σήμερα το ΕΛΑΜ;

ΑΠ: Εμείς λέμε ότι το ΕΛΑΜ θέλει να εκπροσωπήσει ή εκπροσωπεί τους πατριώτες, τους εθνικόφρονες, τους συντηρητικούς, τους ανθρώπους που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν ζητήματα στην Κύπρο, τα οποία χρήζουν βελτίωσης και για τα οποία ευθύνονται κυρίως κόμματα, τα οποία είτε κυβέρνησαν, είτε συγκυβέρνησαν στον τόπο μας.

EΡ: Πώς προσδιορίζεται ο όρος «πατριωτισμός»

Ο όρος πατριωτισμός προφανώς και είναι ευρύτερος, αλλά θυμίζω ότι καθημερινά μας αποκαλούν ακραίους, αυτοί οι οποίοι προωθούν μια λύση στο κυπριακό, η οποία ουσιαστικά προέρχεται από τα γραφεία της Τουρκίας και αναφέρομαι στη ΔΔΟ, μας αποκαλούν ακραίους αυτοί οι οποίοι επέτρεψαν να εισχωρήσουν στη χώρα μας, δεκάδες χιλιάδες Ισλαμιστές, για τους οποίους ξοδεύουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ακραίους μας αποκαλούν αυτοί που έχουν δώσει το δικαίωμα στις τράπεζες να λειτουργούν καταχρηστικά, αυτοί που έχουν σταματήσει τα όνειρα των νέων μας, για στέγαση και τη δημιουργία οικογένειας, ακραίους μας αποκαλούν αυτοί οι οποίοι προωθούν για παράδειγμα την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τον γάμο και την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

ΕΡ: Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες του κόμματός σας σε ότι αφορά στις βουλευτικές εκλογές;

ΑΠ: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία της κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα καλό στάδιο. Η διαδικασία ολοκλήρωσης των ψηφοδελτίων, είναι σε ικανοποιητικό βαθμό και θεωρούμε ότι πριν από το τέλος του 2025, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το πλήρες ψηφοδέλτιο του κόμματός μας. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επιλογής των κατάλληλων υποψηφίων για να εκπροσωπήσουν την παράταξή μας.

EΡ: Ποιος είναι ο στόχος του ΕΛΑΜ για τις βουλευτικές εκλογές;

ΑΠ: Στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα μπορεί να προωθήσει ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας. Σκοπός μας, είναι να εξασφαλίσουμε ένα ισχυρό ποσοστό, όχι για να το κεφαλαιοποιήσουμε για κομματικά συμφέροντα, αλλά για να μπορέσουμε να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο, τις θέσεις μας και τις αρχές μας, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο την Κύπρο και τους πολίτες της.

ΕΡ: Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, δείχνει ότι υπάρχει ροπή ψηφοφόρων από το ΕΛΑΜ προς το «ΑΛΜΑ» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σας προβληματίζει η είσοδος του κ. Μιχαηλίδη στην πολιτική σκηνή;

ΑΠ: Αυτή η ροπή ψηφοφόρων όπως λέτε, αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι μεγάλη, χωρίς να αποκλείω το γεγονός, ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν μετακινήσεις σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Όλα τα κόμματα πιθανόν, να έχουν απώλειες. Εμείς, αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι ότι οι εισροές τις οποίες έχει το ΕΛΑΜ σε κάθε εκλογική διαδικασία, είναι μεγαλύτερες. Βλέπουμε ότι το ΕΛΑΜ σε κάθε εκλογική διαδικασία, αυξάνει και τα ποσοστά του και τον απόλυτο αριθμό ψήφων του και αυτή είναι μια επιβεβαίωση, ότι δηλαδή παρουσιάζουμε μια ορθή πολιτική στα θέματα, τα οποία θέτουμε ως προτεραιότητα και παραμένουμε σταθεροί στις αρχές και στις αξίες μας και με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσουμε. Εμείς δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από διάφορες «σειρήνες». Ακολουθούμε τη δική μας πολιτική.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ως πολιτικός, θα κριθεί πολιτικά και αναμένουμε να παρουσιάσει τις θέσεις του και τα άτομα που θα βρίσκονται στο πλευρό του, αλλά και ποιες είναι οι θέσεις τους, σε βασικά ζητήματα. Για παράδειγμα στο κυπριακό, βλέπουμε ότι ο κ. Μιχαηλίδης έχει ακολουθήσει μια ξεκάθαρη στάση υπέρ της ΔΔΟ, δεν έχουμε δει οποιαδήποτε καταδίκη της πρόσφατης κατάπτυστης ενέργειας του Ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, για τη συνέντευξη που έλαβε από τον κατοχικό ηγέτη-κάτι που δεν είδαμε ούτε από τον ΔΗΣΥ ούτε από το ΑΚΕΛ-δεν έχουμε δει τον κ. Μιχαηλίδη να ασχολείται με σοβαρά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα μας, όπως στο θέμα του μεταναστευτικού, με το οποίο ασχολήθηκε ο νυν Γενικός Ελεγκτής, ότι δηλαδή δώσαμε περίπου μισό δισεκατομμύριο από τα χρήματα του φορολογούμενου, για τη διαχείριση και τη συντήρηση παράνομων μεταναστών.  

ΕΡ: Θεωρείτε ότι είστε ένα κόμμα απομονωμένο από τα υπόλοιπα κόμματα;

ΑΠ: Απομονωμένοι δεν νιώθουμε σε καμία περίπτωση. Θα νιώσουμε απομονωμένοι, όταν απομονωθούμε από τους πολίτες. Αυτό είναι το κριτήριο μας. Σας θυμίζω, ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, έχουμε πετύχει να ψηφιστούν δικές μας προτάσεις νόμου, γιατί έχουμε πείσει το κοινοβούλιο, ως προς την ορθότητά τους.  

ΕΡ: Είναι η εξουσία ο απώτερος στόχος σας;

AΠ: Δεν το απορρίπτουμε και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να καταντήσουμε κόμμα το οποίο θα βολεύεται με κάποιες βουλευτικές έδρες, οι οποίες ουσιαστικά δεν θα μας δώσουν τη δυνατότητα εφαρμογής του πολιτικού μας προγράμματος. Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται και αυτή είναι η πραγματικότητα, με σεβασμό πάντα, στις θέσεις, στις αρχές και στις αξίες και σε αυτά, τα οποία έχουμε θέσει ως προτεραιότητες, από την πρώτη μέρα. Δεν είναι αυτοσκοπός μας η συμμετοχή μας, σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Αντιλαμβανόμαστε όμως, ότι μας δίνει τη δυνατότητα, να προωθήσουμε τις δικές μας θέσεις και πολιτικές. Για αυτό καλούμε τον κόσμο, να στηρίξει αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε, να πετύχουμε στις βουλευτικές εκλογές 2026 ένα ισχυρό αποτέλεσμα, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να πετύχουμε αυτές τις πολιτικές, τις οποίες έχουμε θέσει ως προτεραιότητα.

ΕΡ: Σας κατηγορούν για λαϊκισμό και για το γεγονός ότι έχετε ψηφίσει προτάσεις του ΑΚΕΛ εντός της βουλής.

ΑΠ: Κατηγορούμαστε βασικά από τον ΔΗΣΥ, ότι έχουμε ψηφίσει προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ. Έχει γίνει και το αντίστροφο. Αυτές οι προτάσεις νόμου, αφορούσαν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις εκποιήσεις και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται, οι τραπεζικοί οργανισμοί και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, απέναντι στους πολίτες. Έχουμε ταχθεί πολλές φορές απέναντι και σε πολιτικές του ΔΗΣΥ και σε πολιτικές του ΑΚΕΛ, τις οποίες θεωρούμε λανθασμένες. Κατηγορούν το ΕΛΑΜ για λαϊκισμό, αυτοί οποίοι ήθελαν να μας φορτώσουν το ΑΚΕΛ για πέντε χρόνια στην εξουσία, με νωπές τις μνήμες από την καταστροφική τους πολιτική, γιατί απλά δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών;

ΕΡ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση της Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η Κύπρος δεν αντέχει άλλο επικίνδυνο ερασιτεχνισμό και φτηνό εντυπωσιασμό, υπενθυμίζοντας το ψήφισμα που κατέθεσε το ΕΛΑΜ πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας το, ως «ντροπιαστική ήττα».

AΠ: Αυτό αποδεικνύει ότι από όλα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, από όλα όσα σκέφτονται και νιώθουν οι πολίτες μας, για αυτό το οποίο είχε έγνοια η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου να προτάξει, είναι η επίθεση, προς το ΕΛΑΜ. Έχει καταντήσει εμμονή το ΕΛΑΜ για κάποιους, όχι για λόγους οι οποίοι άπτονται του εθνικού συμφέροντος, αλλά για λόγους οι οποίοι αφορούν καθαρά κομματικά συμφέροντα και εκλογικά ποσοστά και η δική μας απάντηση είναι ότι εμείς, θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε και να προωθούμε τις αρχές και τις αξίες τις οποίες έχουμε και στηρίζονται στο τρίπτυχο, της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας και κάτω από μια πρόταση: «Πρώτα η Κύπρος». Αυτή είναι η θέση του ΕΛΑΜ. Γενικότερα όμως, βλέπουμε μια τάση του ΔΗΣΥ, που η μόνη του έγνοια είναι πως θα κατηγορήσει το ΕΛΑΜ και έχουν πάθει εμμονή με την παράταξή μας. Εμείς, συνεχίζουμε σεμνά και ταπεινά το έργο μας χωρίς να παρασυρόμαστε από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα προηγουμένως: Μας κατηγορούν αυτοί που ήθελαν να μας φορτώσουν το ΑΚΕΛ για πέντε χρόνια στην εξουσία;

Σε ότι αφορά το ψήφισμα που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής μας, κατηγορείται το ΕΛΑΜ, γιατί κατέθεσε μια πρόταση ψηφίσματος, καταδίκης της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα. Οι κύπριοι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, ψήφισαν αυτή την πρόταση. Η πολιτική τους ομάδα, δεν την ψήφισε. Άρα, αυτό το οποίο μας λένε, είναι ότι χρειάζεται προετοιμασία, για να καταδικάσουμε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα;

ΕΡ: Πώς απαντάτε στα σχόλια για παρασκηνιακές σχέσεις του ΕΛΑΜ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη;

ΑΠ: Οι σχέσεις μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απόλυτα θεσμικές. Είμαστε κόμμα, που συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο, είμαστε κόμμα κοινοβουλευτικό, ως εκ τούτου, οι θεσμικές επαφές που υπάρχουν με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, υπάρχει και με το ΕΛΑΜ. Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι Πρόεδρος όλων των κυπρίων, όλων των πολιτών, χωρίς να διαχωρίζεται η κομματική τους ταυτότητα.

Δεν είμαστε εμείς, που παραδώσαμε κομματικές λίστες, για διορισμούς σε θέσεις, που αφορούν είτε το κυβερνητικό σχήμα, είτε θέσεις που διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν αναφέρομαι μόνο στα συγκυβερνώντα κόμματα, αλλά και σε κόμματα τα οποία διακηρύττουν ότι, βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Εμείς, δεν στείλαμε λίστες κομματικών διορισμών, όπως έπραξαν, άλλοι. Εμείς, δεν μπαίνουμε σε μια συζήτηση, κομματικού παζαριού.

ΕΡ: Σε λίγες μέρες από σήμερα, πραγματοποιείται η άτυπη πενταμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Εσείς, απορρίπτετε αυτού του είδους τη διαδικασία και αρνείστε να συνοδεύσετε τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως κόμμα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Ποια είναι η δική σας πρόταση;

AΠ: Αυτό το οποίο βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες, είναι να συρόμαστε σε συνομιλίες, οι οποίες μας οδηγούν σε εξευτελιστικές υποχωρήσεις, τις οποίες βαφτίσαμε ΜΟΕ, οι οποίες δεν μας οδηγούν προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά στην εμβάθυνση της διχοτόμησης και την ικανοποίηση των θέσεων της Τουρκίας. Η δική μας θέση, όπως την έχουμε εκφράσει και στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, είναι η επίλυση του κυπριακού, στη βάση του Ενιαίου Κράτους. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε διζωνικά ή δικοινοτικά χαρακτηριστικά, για ένα πάρα πολύ απλό λόγο: Αυτά, έχουν εφαρμοστεί στην Κύπρο με το Σύνταγμα του 1960, όπου υπήρχαν όλα εκείνα τα διζωνικά, δικοινοτικά χαρακτηριστικά- θυμίζω ποσοστώσεις, δικαίωμα βέτο κλπ. και τα οποία εκ των πραγμάτων αυτά, μας οδήγησαν στο πρώτο πραξικόπημα, το 1963, από την ΤΜΤ.

Αυτός είναι ο λόγος που απορρίπτουμε τη ΔΔΟ, πέραν από το γεγονός ότι είναι μια λύση  ρατσιστική και αντιδημοκρατική, αφού διαχωρίζει τους ίδιους τους πολίτες, στη βάση των εθνοτήτων, εθνικών τους χαρακτηριστικών. Όσον αφορά στις συνομιλίες, εμείς θεωρούμε ότι οι πραγματικές συνομιλίες, θα πρέπει να γίνουν, με την ίδια την Τουρκία. Αυτή είναι η υπεύθυνη, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα  μας, είναι αυτή η οποία εισέβαλε το 1974 και κατέχει μέχρι και σήμερα το 37% των εδαφών μας και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αξιοποιήσει την ιδιότητά της, ως μέλος της ΕΕ. Να αναδείξουμε δηλαδή, το γεγονός, ότι η Τουρκία κατέχει Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές και την Δευτέρα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στις 16-17 Ιουλίου στην Νέα Υόρκη.

BEST OF TOTHEMAONLINE