Ανάλυση: Η αποδόμηση Φειδία δεν επιστρέφει ψήφους στα παραδοσιακά κόμματα – Η μεγάλη αλλαγή στο κομματικό σκηνικό

Ανάλυση: Η αποδόμηση Φειδία δεν επιστρέφει ψήφους στα παραδοσιακά κόμματα – Η μεγάλη  αλλαγή στο κομματικό σκηνικό

Σάλο προκάλεσε η ενέργεια του Ευρωβουλευτή, Φειδία Παναγιώτου, να λάβει συνέντευξη από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να εκμεταλλεύεται την όλη υπόθεση αλλά και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδικάζει το γεγονός και να ασκεί κριτική στον νεαρό πολιτικό.

Μιλώντας στο ThemaOnline, Πολιτικός Αναλυτής, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου ανέφερε πως, «ούτε οι επισκέψεις στα κατεχόμενα, ούτε οι συναντήσεις με οποιοδήποτε αξιωματούχο του ψευδοκράτους συνιστούν αναγνώριση» και πρόσθεσε πως, «η αναγνώριση γίνεται από κράτος σε κράτος, έτσι δεν τίθεται ένα τέτοιο θέμα από την άποψη διεθνούς δικαίου».

Συγκεκριμένα σημείωσε πως, «μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης η προπαγάνδα σε ένα τέτοιο γεγονός» και εξήγησε πως, «αν κάποιος δημοσιογράφος λάβει συνέντευξη ακόμα και με το πλέον αρνητικό πρόσωπο ακόμα και από την διεθνή κοινότητα, αυτό το γεγονός από μόνο του δεν συνιστά δικαίωση των θέσεων του προσώπου» και εξήγησε ότι, «στην προκείμενη περίπτωση το ζήτημα προκύπτει επειδή ο Φειδίας Παναγιώτου είναι Ευρωβουλευτής» και πρόσθεσε πως, «αν οποιοσδήποτε Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» και συναντούσε τον Ερσίν Τατάρ με την ιδιότητα του ως προέδρου του ψευδοκράτους, θα συνιστούσε μια αρνητική εξέλιξη».

Όπως συνέχισε, «το γεγονός της ιδιότητας του Φειδία Παναγιώτου, ως Ευρωβουλευτή, μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από την προπαγάνδα του ψευδοκράτους και του Τατάρ, είναι ένα ζήτημα» και συνέχισε πως, «εάν κάποιος TikToker λάβει συνέντευξη με οποιοδήποτε πρόσωπο αυτό που θα ληφθεί υπόψη ως θετικό και αρνητικό είναι η προβολή που θα δοθεί και ποια μηνύματα θα αναδειχθούν».

Παράλληλα ανέφερε ότι, «τον Ερσίν Τατάρ, ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, τον συναντά ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτό είναι θεμιτό μέσα στα πλαίσια των επαφών των δύο ηγετών» και πρόσθεσε πως, «δεν τον συναντά με την ιδιότητα του Προέδρου του ψευδοκράτους αλλά ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων».

Επιπρόσθετα σημείωσε πως το όλο ζήτημα, «είναι ένα πολιτικό παιχνίδι που παίζεται για εσωτερικούς λόγους», και εξήγησε ότι, «το γεγονός ότι ο Φειδίας Παναγιώτου είναι το πρώτο πρόσωπο που κατάφερε, απέναντι στο κομματικό σύστημα, να λάβει ένα ποσοστό της τάξης του 17% και να εκλεγεί, ενοχλεί το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα» και συνέχισε, «αρκετοί κομματικοί χώροι που θεωρούν ότι ο Φειδίας του έχει προκαλέσει ζημιά θεωρούν ότι είναι η στιγμή να τον αποδομήσουν και να του αφαιρέσουν τα ποσοστά που έχασαν εξαιτίας του».

Το κρίσιμο ζήτημα

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε επίσης πως, «το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι εφόσον κάποιοι πολίτες αποφάσισαν να κάνουν επιλογές πέραν του παραδοσιακού κομματικού συστήματος, με το να αποδομηθεί  αυτό το πρόσωπο (Φειδίας) ή κάποιο κόμμα δεν σημαίνει ότι οι ψήφοι θα επιστρέψουν πίσω στους χώρους από τους οποίους προέρχονταν» και εξήγησε πως, «το κρίσιμο δεν ήταν η προσωπικότητα του Φειδία και το γεγονός ότι ήταν ένα νέο πρόσωπο αλλά, οι λόγοι που οδήγησαν τους ψηφοφόρους να απομακρυνθούν από τα παραδοσιακά κόμματα άρα οι πολίτες που στήριξαν την υποψηφιότητα του γνωστού Youtuber, θα κάνει άλλες επιλογές που θεωρούν ότι με βάση τα κριτήρια τους μπορούν να τους εκφράσουν».

Συνεντεύξεις με άλλα πολιτικά πρόσωπα από τα κατεχόμενα

Επίσης ο πολιτικός αναλυτής σημείωσε ότι, «όπως έχει προαναφέρει ο Φειδίας Παναγιώτου, θα λάβει συνεντεύξεις κι από άλλα πολιτικά πρόσωπα στα κατεχόμενα, όπως ο ηγέτης  της Τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης,  Τουφάν Ερχιουρμάν» ενώ πρόσθεσε πως, «ενδεχομένως να διαδραματίζει ρόλο για τις συνομιλίες το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφού ο Ερσίν Τατάρ είναι υπέρμαχος των δύο κρατών και από τους πλέον σκληροπυρηνικούς Τουρκοκύπριους ηγέτες και εναντίον της λύσης του Κυπριακού ενώ ο Ερχιουρμάν τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης».

 Ποιοι επωφελούνται

Όπως συνέχισε ο κ. Χρυσοστόμου, «αυτοί που επωφελούνται από το ζήτημα που προέκυψε με την συνέντευξη του Φειδία Παναγιώτου στον Ερσίν Τατάρ είναι οι ακραίοι και των δύο κοινοτήτων» και εξήγησε πως, «εάν θεωρήσουμε ότι εντός της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, η προβολή του Τατάρ λόγω της συνέντευξης, βοηθά τόσο τον ίδιο όσο και τους εθνικιστές, τότε επωφελείται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενώ όσον αφορά την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, εκείνοι που επωφελούνται είναι οι ακραίοι που συσπειρώνονται και οι οποίοι είναι εναντίον της οποιασδήποτε προοπτικής λύσης του Κυπριακού».

Άτυπη Πενταμερής

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, «όσον αφορά την Άτυπη Πενταμερής, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές και κρατάμε πολύ μικρό καλάθι» ενώ πρόσθεσε ότι, «εκείνο που αναμένεται είναι να διατηρηθεί στον αναπνευστήρα μια επιφανειακή κινητικότητα χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία, ωστόσο μπορεί να έχει νόημα με ορίζοντα τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα όπου για την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα αναδείξει τον συνομιλητή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο απόηχος της συνέντευξης

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοστόμου, «ο απόηχος της συνέντευξης, πριν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας, είναι όντως πολύ πιο έντονος» και πρόσθεσε πως κατά την άποψη του, υπάρχει ένα ποσοστό από το 17% των ψήφων που κατάφερε να λάβει ο Φειδίας Παναγιώτου, το οποίο θεωρεί ότι από την στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται με τον Ερσίν Τατάρ για σκοπούς διαπραγματεύσεων δεν θεωρεί ότι είναι μεμπτό να συναντηθεί με ένα 24χρονο Youtuber, άρα ένα βασικό ποσοστό ψήφων του, που αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα του δεν θα  πήγαιναν στις κάλπες, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η επιλογή που έκαναν είναι η σωστή».

Καταληκτικά, ανέφερε πως, «η επίθεση προς τον Φειδία Παναγιώτου δεν επιτυγχάνει τους σκοπούς αυτών που του επιτίθενται και μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα με αποτέλεσμα οι πολίτες αντί να επιλέξουν TikTokers, να επιλέξουν πιο ώριμες επιλογές όπως είναι το νεοσύστατο κόμμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη» και πρόσθεσε ότι, «μετά τις Ευρωεκλογές του 2024 και την εκλογή του Φειδία, επισημοποιείται πλέον μια αλλαγή στο κομματικό σκηνικό, όπου τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν μια πρωτόγνωρη πτώση στα ποσοστά τους ενώ τα μικρότερα παραδοσιακά κόμματα του κέντρου κινδυνεύουν με υπαρξιακά προβλήματα καθώς επίσης και να χάσουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο και αναδεικνύονται νέα κόμματα, κι έτσι θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το κομματικό σκηνικό το 2028».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος αλλάζει, με στόχο και αποφασιστικότητα» - Μπορεί να μετατραπεί σε γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ

ΠτΔ: «Η Κύπρος αλλάζει, με στόχο και αποφασιστικότητα» - Μπορεί να μετατραπεί σε γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ

Την αποφασιστικότητα να μετατραπεί η Κύπρος σε γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

BEST OF TOTHEMAONLINE