Άγριο φονικό στη Λεμεσό: Θα παραπεμφθεί για νοσηλεία ο 48χρονος που σκότωσε τον πατέρα του – Διερευνάται φόνος εκ προμελέτης
Άγριο το φονικό που εκτυλίχθηκε στη Λεμεσό τα ξημερώματα.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας παρατήρησε ότι ένα συγκεκριμένο γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, η σουκραλόζη, ενίσχυσε τη δραστηριότητα στα «σημεία πείνας» στον εγκέφαλο. Όπως εξήγησαν, αυτό προκαλεί σύγχυση καθώς πυροδοτεί μια προσδοκία για επιπλέον θερμίδες που δεν έρχονται ποτέ. Αυτή η αναντιστοιχία μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει την επιθυμία για περισσότερο φαγητό. «Αν το σώμα σας προσδοκά μια θερμίδα λόγω της γλυκύτητας, αλλά δεν παίρνει τη θερμίδα που περιμένει, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος προετοιμάζεται να επιθυμεί αυτές τις ουσίες με την πάροδο του χρόνου» εξηγεί η Δρ. Kathleen Alanna Page, ειδικός σε θέματα ορμονών και διαβήτη και συγγραφέας της μελέτης.
Συνεπώς, τα συγκεκριμένα ευρήματα έχουν ευρείες επιπτώσεις, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι όσοι προτιμούν τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, ως μια πιο υγιεινή επιλογή και μέρος μιας προσπάθειας να μην αυξήσουν το βάρος τους, αλλά και να αποφύγουν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς ανταποκρίθηκαν 75 συμμετέχοντες σε τρία ποτά που έλαβαν σε διαφορετικές περιπτώσεις. Το ένα ρόφημα ήταν σκέτο νερό, το άλλο ήταν εμπλουτισμένο με την τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη και το τελευταίο περιείχε ζάχαρη. Κάθε συμμετέχοντας υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ενώ αξιοποιήθηκε και ένα δείγμα αίματος και στοιχεία από ένα ερωτηματολόγιο πριν και μετά από κάθε ποτό, για να αξιολογηθεί το αίσθημα της πείνας.
Σύμφωνα με τις τομογραφίες, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη δραστηριότητα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση των ποτών με σουκραλόζη. Αυτό είναι το τμήμα του οργάνου που ρυθμίζει διαφορετικές λειτουργίες του σώματος, όπως τη θερμοκρασία και τα επίπεδα της πείνας. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η σουκραλόζη οδήγησε σε αυξημένη σύνδεση μεταξύ του υποθαλάμου και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων. Οι επιδράσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα έντονες σε παχύσαρκα άτομα. Η Δρ. Page δήλωσε ότι αυτό υποδηλώνει ότι το γλυκαντικό μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και τις διατροφικές συμπεριφορές.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, όμως, έδειξαν έναν άλλο τρόπο με τον οποίο η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία για φαγητό. Συγκεκριμένα, όταν οι συμμετέχοντες έπιναν το διάλυμα ζάχαρης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο οργανισμός παρήγαγε ορμόνες που συνδέονται με τη μείωση της όρεξης. Αντίθετα, αυτές οι ορμόνες απουσίαζαν όταν οι συμμετέχοντες έπιναν το ποτό με τη σουκραλόζη. «Το σώμα χρησιμοποιεί αυτές τις ορμόνες για να πει στον εγκέφαλο ότι έχετε καταναλώσει θερμίδες, προκειμένου να μειωθεί η πείνα» διευκρινίζει η Δρ. Page, σημειώνοντας ότι «η σουκραλόζη δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα – και οι διαφορές στις ορμονικές αντιδράσεις στη σουκραλόζη σε σύγκριση με τη ζάχαρη ήταν ακόμη πιο έντονες στους συμμετέχοντες με παχυσαρκία».
Η ίδια τονίζει ότι ένα εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ήταν ότι οι γυναίκες φάνηκε να έχουν μεγαλύτερες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά την κατανάλωση σουκραλόζης.
Η ομάδα σχεδιάζει τώρα μια μελέτη παρακολούθησης για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες, όπως η σουκραλόζη, στα παιδιά.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις