ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 10 Δεκεμβρίου θα επανέλθουν οι τράπεζες με βελτιωμένες προτάσεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων σε ξένο νόμισμα

Στις 10 Δεκεμβρίου θα επανέλθουν οι τράπεζες με βελτιωμένες προτάσεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων σε ξένο νόμισμα

Το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο αλλά και άλλα νομίσματα και η ανάγκη να γίνουν ρυθμίσεις ώστε να μετριαστούν οι ζημιές των δανειοληπτών, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Αγγελος Βότσης, είπε ότι όπως ενημερώθηκαν από τις τράπεζες, έχουν κάνει τρεις συναντήσεις και κατέληξαν ότι θα έρθουν και πάλι με βελτιωμένες προτάσεις ώστε να πετύχουν μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων.

Ο κ. Βότσης είπε ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν τουλάχιστον μέχρι της 10 Δεκεμβρίου ενώπιον της επιτροπής. Μια από τις πρόνοιες, είπε, είναι ότι τράπεζες θα αποστέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα και ακολούθως η ΚΤ στη Βουλή το ρυθμό με τον οποίο θα επιτευχθούν ενδεχομένως οι αναδιαρθρώσεις και τί ακριβώς περιλαμβάνουν και τί έχει επιτευχθεί. Αυτό θα γίνει για να υπάρχει διαφάνεια και να μπορεί και η Βουλή να ακολουθεί την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη θέση του ΔΗΚΟ, είπε ότι στόχος είναι να φέρουμε τις δύο πλευρές στο πιο κοντινό σημείο για να βρουν λύσεις. Είπε ότι μόνο μια τράπεζα φαίνεται να παρέχει ικανοποιητικά σχέδια. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι τράπεζες ακόμα πιο γενναιόδωρες, ενώ πιέζοντας την ΚΤ που έχει σοβαρή ευθύνη και τις τράπεζες να βρουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αν οι τρόποι αυτοί δεν μας ικανοποιούν το σχέδιο Β είναι η νομοθετική ρύθμιση ανέφερε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι εδώ και ένα μήνα η Κεντρική Τράπεζα και οι τράπεζες ζήτησαν χρόνο για να διαβουλευτούν και να επανεξετάσουν τα σχέδια που υπήρχαν και ήρθαν σήμερα χωρίς κάτι νεότερο, όπως δήλωσαν, να πουν.

“Οι τράπεζες με βάση αλληλογραφία που έχω στα χέρια μου από πολλούς δανειολήπτες είτε αρνούνται είτε δεν έχουν καμία διάθεση να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση ή στην παραχώρηση διευκολύνσεων που να τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Το ΑΚΕΛ, είπε, θεωρεί ότι αυτά τα δάνεια, τα οποία θεωρούνται ως πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα για τα οποία οι τράπεζες θα έπρεπε να ήταν σίγουρες δανειολήπτες είχαν αντίληψη και των κινδύνων αλλά και των όποιων ζημιών που θα υπήρχαν στο μέλλον από τη διαφοροποίηση της ισοτιμίας. Ωστόσο οι τράπεζες δεν το έπραξαν πάρα μόνο πωλούσαν τα δάνεια στον κόσμο.

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είπε, έδωσε περιθώριο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου οπότε θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών για να επανεξετάσει τα σχέδια.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα αποστείλει σχετική επιστολή πρώτα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εξετάσει αν όντως αυτά τα δάνεια είναι πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα, δηλαδή τοξικά και παράλληλα ετοιμάζει πρόταση νόμου που θα καταθέσει αν δεν ικανοποιεί το ΑΚΕΛ από τα νέα βελτιωμένα σχέδια που θα φέρουν για αποπληρωμή των δανείων.

Ζητούμε, είπε, κατά την αναδιάρθρωση αυτά τα σχεδία περιλαμβάνουν τρεις βασικές πρόνοιες, όπως ουσιαστική μείωση επιτοκίου, ουσιαστική επιμήκυνση αποπληρωμής και σοβαρή έκπτωση επί των δανείων με αφαίρεση ζημιών που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες. Ανάλογα θα κρίνουμε, είπε.

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, αναφερόμενος στο ελβετικό φράγκο ανέφερε ότι χρειάζεται πρακτικότητα παρά νομοθεσίες που είναι χρονοβόρες.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη στο Προεδρικό με τις τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα, είπε ότι η σύσκεψη είναι πολύ σημαντική και εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θέσει προ τον ευθυνών τους την εποπτεύουσα αρχή και τις τράπεζες, “ώστε να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση δανείων, να μειωθούν τα επιτόκια, να φύγουν οι καταχρηστικές ρήτρες από τις χρεώσεις των δανειοληπτών και ιδιαίτερα να δουν το θέμα του ελβετικού φράγκου που αποδεδειγμένα ήταν μια πρακτική των τραπεζών που ζημίωσε ανυποψίαστους δανειολήπτες μέσα από μια λανθασμένη τραπεζιτική πρακτική”.


Ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για `δούλεμα` στο θέμα του ελβετικού φράγκου λέγοντας ότι το θέμα είναι εγγεγραμμένο εδώ και ένα χρόνο και η Βουλη `κολοκυθίζει`, ενώ η Κυβέρνηση  συνεχίζει την κατάσταση `κωλυσιεργίας` . Η Βουλή, είπε, μπορεί να καθορίσει την συναλλαγματική διαφορά ότι θα την πληρώσει η τράπεζα - η οποία δεν είχε καμία ζημιά - και να δώσει μια πρόταση στους δανειολήπτες που να είναι βιώσιμη.

Εκκρεμεί, ανέφερε, η πρόταση των Οικολόγων που διορθώνει μια νομοθεσία ότι σε περίπτωση πτώχευσης σε υπόθεση με ελβετικό δάνειο να λαμβάνεται υπόψη η συναλλαγματική σχέση του σήμερα. Με μια απλή τροποποίηση, μπορεί η Βουλή να διορθώσει αυτή την κατάσταση και να δείξει πραγματικά ποιες είναι οι προθέσεις της ως προς την τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα, είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top