Σε αυτό το σημείο φέραμε το κυπριακό, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική, παρά τη μεγάλη «επιτυχία» για τη συνάντηση του Εκπροσώπου της ε/κ πλευράς- γιατί έτσι αποκαλείται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας- με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, στη Νέα Υόρκη.
Τα είπαν για μια ώρα οι δύο άνδρες και φεύγοντας από τη Νέα Υόρκη ο κ. Φιντάν, μας έριξε στα μούτρα, την απαράδεκτη θέση, για λύση δύο κρατών. Βεβαίως, θα ήταν αφελές να πιστεύει κάποιος, ότι η Τουρκία επιδιώκει δύο κράτη στην Κύπρο, όπως αφέλεια να πιστεύει κάποιος ότι αν φύγει ο κακός Τατάρ και έρθει στην τ/κ ηγεσία ο καλός
Ερχιουρμάν, το κυπριακό θα επιλυθεί. Όπως αφέλεια, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, ότι η ΔΔΟ, θα «επανανενώσει» όπως λένε, το νησί.
Μπορεί η μεγάλη εικόνα από τη διάσκεψη της Νέας Υόρκης, να είναι το γεγονός ότι παραμένει ζωντανή η διαδικασία, μέχρι τον Οκτώβριο που θα εκλεγεί νέος «ηγέτης» των τ/κ, ωστόσο αν το κυπριακό δεν τοποθετηθεί στην ορθή του βάση, θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε «βήμα-βήμα» για άλλο μισό αιώνα.
Και κάτι τελευταίο.. στο Κραν Μοντανά μπορεί να φτάσαμε πολύ κοντά σε λύση, η οποία ωστόσο προσέκρουσε στην αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας, στο θέμα του στρατού και των εγγυήσεων. Ξεκάθαρες κουβέντες, όπως συνηθίζει να λέει ο Νίκος Χριστοδουλιδης. Στη Νέα Υόρκη, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, προσέκρουσε και πάλι στον στρατό.
…να θυμάστε: Όχι στα πλαστικά καλαμάκια
ΕΓ