Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Άκης Βαβλίτης, κάλεσε να επικρατήσουν «σοφότερες σκέψεις» και παρέπεμψε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων για τυχόν παραβιάσεις της σύμβασης.
Ο κ. Τιμινής ανέδειξε το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που εξελίσσεται ανάμεσα στις ξενοδοχειακές μονάδες που εφαρμόζουν τη σύμβαση και σε όσες δεν το κάνουν, ζητώντας από όσους συμμορφώνονται να ασκήσουν πίεση στους συνδέσμους τους για καθολική εφαρμογή της σύμβασης.
Ερωτηθείς για το τι ποσοστό των ξενοδοχειακών μονάδων δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα, είπε ότι υπάρχουν αρκετές δεκάδες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες δεν εφαρμόζεται η σύμβαση, ωστόσο οι καταγγελίες προς το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) αφορούν 4-5 μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, στους οποίους απασχολείται το 35-40% των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«Γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχουν όμιλοι που εδώ και 6 μήνες μας κοροϊδεύουν χωρίς να δίνουν σαφείς απαντήσεις κατά πόσο θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα», είπε, σημειώνοντας ότι αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έστελναν και τις υποθέσεις που αφορούσαν τα μικρά ξενοδοχεία στο ΤΕΣ, αυτό «θα υπολειτουργούσε». «Γι’ αυτό προβάλαμε αυτούς τους 4-5 ομίλους. Αν τα εφαρμόσουν ένα μεγάλο πρόβλημα θα λυθεί», είπε.
Σημείωσε, ακόμα, ότι η εφαρμογή της σύμβασης διαφέρει από επαρχία σε επαρχία. Συγκεκριμένα, είπε ότι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και στην επαρχία Πάφου, λόγω εποχικότητας, το ποσοστό εφαρμογής της σύμβασης είναι μικρότερο από ότι στην επαρχία Λεμεσού, που η εφαρμογή είναι σε πολύ ψηλά ποσοστά.
Αναφερθείς στο ιστορικό, είπε ότι η σύμβαση υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2024. «Λίγες μέρες μετά, στείλαμε επιστολή προς τους ξενοδόχους, στους οποίους ζητούσαμε να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, με πρώτο σημείο το εφάπαξ ποσό €240 που αφορούσε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονταν το 2023 στον κλάδο».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «αρχές Ιανουαρίου διαφάνηκε ότι αρκετοί ξενοδόχοι όχι μόνο δεν έδωσαν σε όλους τους εργαζόμενους τα €240 αλλά είχαμε πληροφορίες ότι ούτε τις αυξήσεις Ιανουαρίου θα τις έδιδαν σε όλους. Στείλαμε εκ νέου επιστολή εκείνη την περίοδο και στους ξενοδόχους και στο Υπουργείο, με την οποία τους καλούσαμε να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα».
Σημειώνοντας ότι έκτοτε έχουν περάσει έξι μήνες, είπε ότι «όσοι αναφέρουν ότι ξαφνιάστηκαν από τις αποφάσεις να προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι εκ του πονηρού που τα λένε».
Σε ερώτηση αν τα μέτρα θα είναι στοχευμένα προς όσους παραβιάζουν τη σύμβαση ή αν θα είναι οριζόντια, επισήμανε ότι αυτά τα 24ωρα γίνεται ο συντονισμός μεταξύ των συντεχνιών, ώστε τις επόμενες λίγες μέρες να ξεκαθαρίσει η μορφή και ο χρόνος των μέτρων.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναδεικνύουν το γεγονός ότι μερίδα των ξενοδόχων υπόκειται σε αθέμιτο ανταγωνισμό, την ώρα που «συνάδελφοι τους ξενοδόχοι παραβιάζουν σοβαρά τόσο τη συμφωνία, και είναι κύριοι υπαίτιοι της απορρύθμισης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».
«Δεν θα έπρεπε οι σύνδεσμοι των ξενοδόχων αλλά και ΟΕΒ και ΚΕΒΕ να προστατέψουν αυτή τη μερίδα εργοδοτών; Έπρεπε να προστατεύσουν αυτή τη μερίδα ξενοδόχων που σέβονται τους θεσμούς και τα αποτελέσματα κάθε κοινωνικού διαλόγου», ανέφερε.
Απαντώντας ποια παρέμβαση θα μπορούσε να αναστείλει την απόφαση για τα μέτρα, είπε ότι «επειδή αυτές τις μέρες συμπληρώνεται το payroll, καλούνται να ακούσουν τις προτροπές των συνδέσμων τους και να αποδώσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί στις 5/12/2024 και να ενημερώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα ότι το έχουν πράξει, προτού προχωρήσουν στις πληρωμές».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, χαρακτήρισε «λυπηρή» την πρόθεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να πάρουν μέτρα εναντίον ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Πιθανώς να υπάρχουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες που οι συντεχνίες λένε ότι δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα όπως αυτές τα εννοούν. Υπάρχει πάντοτε το Υπουργείο Εργασίας που μπορεί κάποιος να στείλει τις διαφορές εκεί και να λυθούν», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για μέτρα «υπερβολές», ειδικά αν αυτά είναι οριζόντια.
Όπως ανέφερε, οι καταγγελίες που βρίσκονται ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων αφορούν κάτω από δέκα ξενοδοχεία.
Εξάλλου, είπε, «υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην Κύπρο. Αν κάποιος έχει παράπονο από τις συνθήκες εργασίας, τον μισθό του ή τα ωφελήματα, πολύ εύκολα μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο ξενοδοχείο, πιθανόν με καλύτερους όρους», είπε, προσθέτοντας ότι αρκετά ξενοδοχεία δίνουν πολύ περισσότερα ωφελήματα από ό,τι προνοούν οι συμβάσεις.
Ο ΣΤΕΚ, είπε, έχει επικοινωνήσει με αρκετά μέλη του. «Δεν διαπιστώνουμε ότι υπάρχει διαφορά των μελών μας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», ανέφερε, προτρέποντας να επικρατήσουν «σοφότερες σκέψεις και από τη στιγμή που υπάρχει το ΤΕΣ εκεί μπορούν να λυθούν τα πάντα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ