ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας: Nα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας η Κυβέρνηση

Λιλλήκας: Nα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συναινέσει στην προσφορά δώρων προς την Τουρκία τα οποία θα την καταστήσουν ακόμα πιο αδιάλλακτη και επιθετική, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχτεί το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και να αρνηθεί συμμετοχή της Κύπρου στην οποία χρηματοδότηση δοθεί από την ΕΕ προς τη χώρα αυτή.

«Η εισήγηση της Κομισιόν για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων μεταξύ αυτών και του κεφαλαίου της ενέργειας που η κυπριακή κυβέρνηση πάγωσε το 2006 αποτελεί πρόκληση ιδιαίτερα για την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο κ. Λιλλήκας, σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών.

Κάποιοι στην ΕΕ, συνέχισε, «επιχειρούν να επιβραβεύσουν την Τουρκία για τη στήριξη που δίνει στο Ισλαμικό Κράτος, για την επιθετικότητα της έναντι της Κύπρου, της Ελλάδας, τώρα και κατά Ρωσίας, καθώς και για τον πόλεμο κατά Κούρδων» και σημείωσε ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις αρχές τους διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

«Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση όπως μη συναινέσουν στην προσφορά δώρων προς την Τουρκία τα οποία θα την καταστήσουν ακόμα πιο αδιάλλακτη και επιθετική. Εξάλλου στο κυπριακό πρόβλημα δεν είχαμε οποιαδήποτε έμπρακτη κίνηση ή ενέργεια από μέρους της Τουρκίας που να αποδεικνύει ότι εγκατέλειψε τους επεκτατικούς και διχοτομικούς της στόχους σε βάρος της χώρας μας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Αντίθετα, είπε, «από τα όσα βλέπουν τουλάχιστον το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως η Άγκυρα στα κεφαλαιώδη ζητήματα του Κυπριακού παραμένει σταθερή και αδιάλλακτη στις θέσεις της για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για λύση συγκεκαλυμμένης διχοτόμησης».

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι «το δικαίωμα βέτο που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό μοχλό πίεσης και δημιουργίας κόστους της Τουρκίας για την κατοχή και μετά κανένα τρόπο δεν πρέπει οικειοθελώς να το απεμπολήσουμε απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της Τουρκίας, οι οποίοι τις προσφέρουν κάλυψη για όλες τις επιθετικές και βάρβαρες συμπεριφορές της».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ακόμα ότι στη Συνάντηση των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, με θέμα τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, στις 29 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εγείρει το ζήτημα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας και στο ζήτημα των προσφύγων, με τους διεθνείς κανόνες και θα πρέπει να αρνηθεί τη συμμετοχή της Κύπρου στην όποια χρηματοδότηση της Τουρκίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top