ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις- Εφικτή θεωρεί τη λύση του Κυπριακού ο ΓΓ ΟΗΕ

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις- Εφικτή θεωρεί τη λύση του Κυπριακού ο ΓΓ ΟΗΕ

Ενθαρρυμένος από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ότι είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη διάρκεια της τελευταίας δημοσιογραφικής διάσκεψης της χρονιάς, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Σε επιγραμματική αναφορά στην εισαγωγική του παρουσίαση, ο ΓΓ είπε: «Είμαι ενθαρρυμένος από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο. Μια λύση στην επί δεκαετίες διαίρεση είναι εφικτή».

Ο Μπαν Γκι Μουν άνοιξε την τοποθέτησή του με την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

«Από την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2007 επιδίωξα αυτή τη συμφωνία», είπε.

Μίλησε για τα «επικά» - όπως τα αποκάλεσε – κύματα προσφύγων και εκτοπισμένων εντός της χώρας τους ατόμων.

«Καθώς μπαίνουμε στο 2016, ο κόσμος χρειάζεται να στοχεύσει σε νέο παγκόσμιο συμβόλαιο για την ανθρώπινη κινητικότητα. Η δαιμονοποίηση και η χρησιμοποίηση αυτών των ανθρώπων ως αποδιοπομπαίους τράγους στη βάση της θρησκείας, της εθνικότητας ή της χώρας καταγωγής τους δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

Αναφέρθηκε σε σειρά διεθνών προβλημάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως την Υεμένη, τη Λιβύη και χώρες όπου πλήττονται από τον Ισλαμικό εξτρεμισμό.

Σε σχέση με τη Συρία, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα έχει εμπλακεί ενεργά και πιέζει εκ νέου για μια πολιτική διευθέτηση.

«Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Συρία είναι μια ανοιχτή πληγή για τη Μέση Ανατολή και τον ευρύτερο κόσμο. Εμείς πιέζουμε για εθνική κατάπαυση του πυρός και έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, με στόχο μια πολιτική μετάβαση και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε», είπε.

Καθώς σε ένα χρόνο ολοκληρώνεται και η δεύτερη και τελευταία θητεία του, ο Γενικός Γραμματέας είπε πως όλα αυτά τα χρόνια των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή δεν έχασε την πίστη του.

«Συνεχίζω να πιστεύω στα Ηνωμένα Έθνη και στο προσωπικό μας, πολλοί εκ των οποίων θυσιάστηκαν. Συνεχίζω να έχω πίστη στην ικανότητα των ανθρώπων όλου του κόσμου να συσπειρώνονται για το κοινό καλό, όπως μόλις επιδείχθηκε τόσο εμφαντικά στο Παρίσι», σημείωσε.

Ο Μπαν Γκι Μουν απέφυγε να σχολιάσει αν προτίθεται να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στη Νότιο Κορέα, το 2017.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top