Σταύρος Μαλάς: «Η κτηνοτροφία στην εντατική – Αναλαμβάνω την ανασυγκρότηση χωρίς πολιτικές παρωπίδες»

Σταύρος Μαλάς: «Η κτηνοτροφία στην εντατική – Αναλαμβάνω την ανασυγκρότηση χωρίς πολιτικές παρωπίδες»

Με μια ηχηρή παρέμβαση και το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη δεκαετία», ο Σταύρος Μαλάς τοποθετείται για πρώτη φορά μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, να του αναθέσει τα ηνία της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του κτηνοτροφικού τομέα.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εμπιστοσύνη, ξεκαθάρισε από την αρχή το στίγμα της αποστολής του, υπογραμμίζοντας πως ο διορισμός του εδράζεται αποκλειστικά στην επιστημονική του ιδιότητα και όχι σε κομματικές ισορροπίες.

Η κατάσταση που περιέγραψε ο κ. Μαλάς δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη και συνεχώς επιδεινούμενη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της κυπριακής κτηνοτροφίας. Χαρακτήρισε τον τομέα ως ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή της χώρας, τονίζοντας ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία η ένωση δυνάμεων είναι μονόδρομος. Η προσπάθεια που ξεκινά δεν θα βασιστεί σε ευχολόγια, αλλά σε αξιόπιστα δεδομένα και επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στις πολιτικές αντιπαλότητες, τις οποίες έθεσε ξεκάθαρα στο περιθώριο. Ο Σταύρος Μαλάς διεμήνυσε πως αυτό που προέχει είναι η κατάθεση άμεσων και εφαρμόσιμων προτάσεων, καλώντας σε συστράτευση τους κτηνοτρόφους, τις αγροτικές οργανώσεις και το κράτος. Με τη φράση «κανένας δεν περισσεύει», έστειλε το μήνυμα πως η διάσωση του πρωτογενούς τομέα είναι συλλογική ευθύνη που ξεπερνά τα όρια της εκάστοτε κυβέρνησης, στοχεύοντας σε μια ριζική αναβάθμιση που θα επιτρέψει στην κτηνοτροφία να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Το θετικό κλίμα δεν αρκεί - Οι τρεις εκκρεμότητες Χριστοδουλίδη και η δύσκολη αποστολή της Ολγκίν - Τι αναμένεται από τις επαφές με την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Κυπριακό: Το θετικό κλίμα δεν αρκεί - Οι τρεις εκκρεμότητες Χριστοδουλίδη και η δύσκολη αποστολή της Ολγκίν - Τι αναμένεται από τις επαφές με την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Η νέα κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό δημιουργεί ένα παράθυρο για επανεξέταση των δυνατοτήτων συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως να έχουν μέχρι στιγμής διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις, για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Ερχιουρμάν, στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, αλλά ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν και χωρίς δημοσιοποίηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

BEST OF TOTHEMAONLINE